مهران مدیری:

ما هم روشنفکریم‌ از پشت کوه که نیامده‌ایم‌

مهران مدیری در گفتگو با ماهنامه «فیلم» با اشاره به این که نمی‌خواهم اشتباهی باشم، تصریح کرد: «مرد هزار چهره» در تعطیلات نوروزی طوفانی از بازتاب‌های متفاوت برپا کرد، ولی به نظر می‌رسد که ما نتوانستیم در این سریال جا بیندازیم که می‌شود با قشر‌های مختلف جامعه شوخی کرد بدون این‌که لطمه‌ای به وجهه و حیثیت آنها وارد شود.
کد خبر: ۱۷۴۳۸۰
کارگردان «مرد هزار چهره» با اشاره به این‌که تلویزیون بعد از سال‌ها این ریسک را پذیرفت و اجازه داد که ما برای اولین‌بار بتوانیم تا این حد با جاهایی که پیش از این اساسا شوخی با آنها مقدور نبود طنازی کنیم، افزود: اگر جسارت تلویزیون نبود ما حتی نمی‌توانستیم یک قسمت از این سریال را تهیه کنیم، ولی کمک تلویزیون و حتی نیروی انتظامی باعث شد تا بسترها فراهم شود و «مرد هزار چهره» روی آنتن برود.
مدیری گفت: همکاری مشترک ما، تلویزیون، نیروی انتظامی، جامعه پزشکان، جامعه روشنفکران و دیگران واقعا نتیجه خوبی داشت و باعث شد که مردم گونه‌ای از طنز را ببینند که تاکنون ندیده بودند.

وی در خصوص تغییرات اعمال شده در این سریال نیز اظهار کرد: این طور نیست که تصور کنید دستوری از جایی برای حذف بخش‌هایی از این سریال آمده باشد یا حتی مجبور شده باشیم تا با تغییر بخشی از موارد، قسمت‌های پایانی سریال را تغییر دهیم. اتفاقا هنگام پخش این سریال کمترین اشکالات پخش در طول این سال‌ها بر ما وارد شد و تنها ایرادات کوچکی در حد یک جمله یا یک کلمه بود که به ما وارد می‌شد و ما هم با رعایت این‌که به آن سکانس یا قسمت لطمه‌ای نخورد آن مساله را رعایت یا حذف می‌کردیم.

وی درباره واکنش مربوط به بخش حلقه ادبی که مربوط به روشنفکران و شخصیت‌های مهم فرهنگی و ادبی کشورمان بود، گفت: شوخی با یک قشر به معنای اجحاف کردن به آنها یا ضعیف نشان دادنشان نیست. اتفاقا آنهایی که دارند 4 نفر آدمی را که معتادند و به هیچ دردی نمی‌خورند و حتی نمی‌توانند یک شعر خوب را از فهرست خرید تشخیص دهند با روشنفکران قیاس می‌کنند به جامعه روشنفکران توهین می‌کنند. یعنی کسی که این مقایسه را می‌کند، معتقد است جامعه روشنفکری ما فرق شعر خوب و فهرست خرید را نمی‌داند.

کارگردان «مرد هزار چهره» ادامه داد: ولی ما معتقدیم که جامعه روشنفکری این طور نیست و این بلاهت و آلودگی برای 4 کاراکتری است که ساخته ذهن ما هستند تا ما با خودمان هم شوخی کرده باشیم. چطور می‌شود با پزشکان و نیروی انتظامی شوخی کرد، ولی کسی چیزی نگوید اما به محض این‌که پای چنین بحث‌هایی پیش می‌آید، عده‌ای واکنش نشان می‌دهند.

مهران مدیری افزود: شوخی کردن با افراد مختلف در همه جای دنیا مرسوم است و به کسی هم برنمی‌خورد. این حرف من نیست، جامعه روشنفکری اصلا معتقد است که کمدی می‌تواند با همه اقشار شوخی کند و نباید به کسی بر بخورد. حالا چطور می‌شود وقتی کسی با خود جامعه روشنفکری به این صورت واضح و مبرهن شوخی می‌کند و 4 آدم زیر‌سوال می‌روند، باید تمامیت آن قشر زیر سوال برود؟

وی گفت: ما هم جزو همین جامعه روشنفکری هستیم، مگر ما از پشت کوه آمدیم؟ من هم در این جریان روشنفکری سال‌ها زندگی و کار کردم، یک بخش از زندگی و کار من تلویزیون و سینما بوده است، تئاتر، ادبیات، موسیقی کار کرده‌ام و در انقلاب بوده‌ام و داخل کتابفروشی‌های جلوی دانشگاه بزرگ شده‌ام، ولی این توضیح دادن خیلی سخت است چون جامعه روشنفکری ما باید ظرفیت نقدپذیری و شوخی را داشته باشد.

مدیری افزود: نمی‌فهمم که چرا این بحث‌ها مطرح می‌شود، آن هم با این لحن بد و توهین‌آمیز، خب با ادبیات درست از همدیگر انتقاد کنیم. آیا این نوع ادبیات مناسب دفاع از فضای روشنفکری است؟ اگر کسی با من مساله شخصی دارد، بحث دیگری است؛ اما اگر می‌خواهید مرا نقد کنید، این که دیگر اسمش نقد نیست. مشکل همه ما این است که تصور می‌کنیم بیشتر از بقیه می‌فهمیم.

وی در پاسخ به این سوال که برخی‌ها گفته‌اند مهران مدیری در چنین فضاهایی تلاش کرده است تا وضعیت ادبیات و شعر ما را به چالش بکشاند، گفت: متاسفانه بخشی از جامعه روشنفکری ما آدم‌های منفعل و به قول شما بی‌مصرف هستند. آدم‌هایی که صبح تا شب یک گوشه نشسته‌اند و خوب حرف می‌زنند، ولی به هیچ دردی نمی‌خورند. یک کار مثبت در زندگیشان نکرده‌اند نه در زمینه هنر‌های نمایشی، نه ادبیات، نه شعر و نه هیچ چیز دیگر. آدم‌هایی که مدتی هستند و بعد می‌روند و کسی هم نمی‌فهمد چی بودند، برای چی بودند و کی مردند.

کارگردان «مرد هزار چهره» ادامه داد: ما منظورمان این گونه آدم‌هاست و کار بدی هم نمی‌کنیم، اینها آدم‌های باطلی هستند که فقط فیگور روشنفکری فرهنگی می‌گیرند و تعدادشان هم متاسفانه کم نیست. پس چرا این حرف‌ها را نزنیم وقتی وجود دارند؟ این طور نیست که بگویم صددرصد جامعه روشنفکری ما سالم، خلاق و مفید هستند.

مدیری تصریح کرد: حرف آخرم این است که اگر کسی جزو این دسته نیست، نباید به او بر بخورد و اگر هم جزو این دسته است که اشکالی ندارد.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها