با این حال مشکل تولیدکنندگان شکر داخلی تنها واردات بی رویه نیست ، بلکه نبود حمایت های لازم نیز بر مشکل آنها می افزاید. در واقع مشکل دوم تولیدکنندگان شکر خود به 2 بخش تقسیم می شود: بخش اول این است که دولت اصولا شکر را در ردیف اقلام خرید تضمینی خود قرار نداده است و بخش دوم آن است که نرخ گذاری دولتی برای همین خرید غیرتضمینی از سال 85 تاکنون افزایش نیز نیافته است.
دانایی در این باره اظهار می کند: با این که بند الف قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی دولت را موظف می کند به منظور حمایت از تولیدکنندگان ، قیمت تضمینی خرید محصولات کشاورزی از قبیل گندم ، شکر، خرما و غیره را تعیین نماید؛ اما این قانون در سال 85 درباره شکر اجرایی نشده است.
وی افزود: در واقع دولت خرید تضمینی شکر در این سال انجام نداده است که این امر باعث ضرر و زیان چشمگیر این کارخانه ها شده است.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر، دولت نرخ غیرتضمینی خرید شکر را نیز که در سال 85 هر کیلو 5600 ریال تعیین شده بود افزایش نداده است که این امر نیز از جهات دیگری کارخانه ها را متضرر کرده است. وی با تصویر وضعیت کنونی کارخانه های تولید قند و شکر در وضعیت فعلی گفت: هم اکنون یک میلیون و 50 هزار تن شکر انباشته شده مربوط به تولید سال 85 - 86 در کارخانه ها وجود دارد که دولت تنها 650 هزار تن آن را به قیمتهای قبلی خریداری کرده و بقیه در انبار کارخانه ها راکد مانده است.
وی افزود: در این وضعیت قیمت شکر در بازار تحت تاثیر واردات بی رویه تا هر کیلو 4000 ریال کاهش یافته که این امر واقعا ما را مستاصل کرده است و نمی دانیم چه کنیم...
پیگیری های «جام جم»
جام جم در 22 خرداد 86 در گزارشی مفصل به بیان مشکلات تولیدکنندگان شکر پرداخت و با چاپ مشخصات کدگذاری شده 10 واردکننده اول شکر به کشور بلافاصله پس از کاهش تعرفه واردات ، از وزارت بازرگانی و گمرک ایران خواست تا درخصوص رمزگشایی اسامی واردکنندگان و همچنین علت کاهش غیرمنتظره تعرفه واردات و اهداف این قضیه توضیح دهند.
همچنین این ابهام را روشن کنند که واردکنندگان شکر کیستند و اگر شرکتهای غیرمرتبط دولتی در این اقدام دست دارند، علت ورودشان چیست.
خبرنگار ما برای دریافت نظرات و پاسخهای گمرک ایران 2بار تلفنی با رئیس کل گمرک ایران مذاکره و درخواست اطلاعات کرد اما با وجود پاسخ مثبت ایشان ، تاکنون هیچ اطلاعاتی به جام جم یا خبرنگار ما نرسیده است.
در این خصوص روابط عمومی گمرک ایران اطلاعاتی به روزنامه ارسال کرد که با وجود درخواست جام جم هیچگونه اطلاعاتی درباره شکر یا نام واردکنندگان در آن نبود و فقط اطلاعاتی کاملا معمولی را شامل می شد.
ورود دادستانی کل کشور به مساله
با این حال ، خبرنگار ما مطلع شد دری نجف آبادی ، دادستان کل کشور، شورای اقتصاد را به حل مشکل شکر فراخوانده است.
در این درخواست وزرای اقتصاد و دارایی ، جهاد کشاورزی و بازرگانی و شورای اقتصاد به یافتن تدبیری برای حل مشکل تولیدکنندگان شکر فراخوانده شده اند.
دادستان کل کشور دیروز در گفتگوی کوتاهی با جام جم با تایید این مساله گفت: دادستانی ، اجرا نشدن قانون درباره خرید تضمینی شکر توسط دولت را گوشزد کرده است.
حجت الاسلام و المسلمین قربانعلی دری نجف آبادی تصریح کرد: همچنین از ارگان های مسوول خواسته ایم درباره واردات بی رویه شکر و علت آن توضیح دهند. مساله تحت بررسی است و نتایج آن در آینده مشخص می شود. دادستانی کل کشور در حیطه قانون آماده هر گونه حمایت از صنایع داخلی و تولیدکنندگان است و در این خصوص درباره حمایت از صنایع قند و شکر اطمینان داده شده است.