حمله به مسجد لعل پایان ماجرا یا آغازی دیگر

با پایان 11ساعت مذاکره بی ثمر چادری شجاعت حسین ، نخست وزیر پیشین پاکستان ، با گروهی از طالبان افراطی سنگر گرفته در مسجد سرخ به منظور دستیابی به یک راه حل مسالمت آمیز، پرویز مشرف که پیشتر تهدید کرده بود
کد خبر: ۱۳۹۴۰۵
هیچگونه بی نظمی و برهم زدن قانون را از سوی هیچ کس در کشورش نمی پذیرد دستور حمله سراسری به طلاب مسلح را صادر کرد تا بدینوسیله غائله هشت روزه پدید آمده در قلب پاکستان ریشه کن شود . از آغاز درگیری نیروهای دولتی با طلاب تندروی مسجد لعل موضع گیری ها و تصمیمات متفاوتی چه در پاکستان و چه در کشورهای دیگر اتخاذ شد طوریکه حتی امریکایی ها به موضوع علاقمند شده و خواهان زنده دستگیر کردن همه جنگجویان شدند. از سوی دیگر در حالیکه بخش وسیعی از روحانیون پاکستانی ، دولت را به خویشتن داری و اجتناب از حمله به مسجد ولو به دلایل امنیتی فرا می خواندند و راه حلی بدون خونریزی را در هر شرایطی ترجیح می دادند؛ عده ای دیگر از سیاستمداران مخالف طالبان و افرادی که معتقد بودند این جریان ریشه در سازمان تروریستی القاعده دارد سعی کردند از همان روزهای نخست مشرف را به اتخاذ تصمیمی جدی و بدون در نظر گرفتن ملاحظات دینی و احساسات مذهبی وادار نمایند. در این بین دسته دیگری از سیاستمداران میانه روی پاکستانی بر این باور بودند که باید با حفظ حرمت اماکن مذهبی و جلوگیری از تحریک احساسات دینی افراطی و حتی غیر افراطی که در بسیاری از مناطق پاکستان ریشه دارد؛ با غائله مسجد لعل برخورد کرد و در عین حال مراقب بود تا این مسجد الگویی برای سایر تندروها و افرادی که به هر نوعی با جریان طالبان و القاعده همراه هستند، نگردد. در عین حال پس از نخبگان جامعه ، افکار عمومی پاکستان قرار دارد که درباره این درگیری ، نظرات دوگانه ای دارد. بسیاری از مردم پاکستان که حریصانه در خلال این روزها اخبار مربوط به مسجد لعل را دنبال می کردند برخورد مسلحانه و حمله به طلبه های مسجد سرخ را به شدت محکوم کرده اند و آن را خواسته امریکا و صهیونیست ها دانسته اند، و معتقد بودند که باید راه حلی منطقی آن هم بدون خون ریزی برای این بحران پیدا می شد. برخی دیگر اما معتقدند که باید شدت عمل نشان داد و عرصه را برای همه انواع تندروی از جمله تندروی های مذهبی و اقدامات مسلحانه و گروگان گیری تنگ کرد. آنچه محرز است این که برخورد با چنین پدیده هایی که از یک سو با عقاید مذهبی تند و از طرف دیگر با امنیت و اقتدار سیاسی دولت مربوط می شود بسیار سخت و چالش برانگیز است . به هر روی دولت پرویز مشرف تصمیم به حمله ای سراسری و البته خونین به مسجد لعل گرفت ؛ جایی که طلبه هایش عقایدی رادیکال و بنیادگرایانه دارند و خواهان اجرای قوانین شریعت اسلام به طور تام و کمال در سراسر این کشور هستند. رهبر آنان ، عبدالرشید غازی ، حاضر به تسلیم نبود و می گفت او و طرفدارانش ، شهادت را ترجیح می دهند و هرگز زنده به دست نظامیان ارتش نخواهند افتاد.
او البته کسی بود که به نوشته روزنامه فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ بارها اعلام کرده بود که بنیادگرایی اسلامی و مدرنیته ، با هم سر سازگاری دارند.
معروف است که او در بسیاری از موارد بر خلاف برادر دیگرش مولانا عبدالعزیز، معروف به قدرت پشت پرده بنیادگرا یان اسلامی فکر می کرد. مولانا هفته پیش کوشیده بود با پوشیدن چادر و زدن برقع (روبنده) از مسجد فرار کند، ولی دستگیر شد. حالا باید دید آیا غائله مسجد لعل با این حمله سراسری خونین پایان می یابد و یا این که افراد دیگری در مناطقی دیگر به خونخواهی کشته شدگان این مسجد، نا آرامی های دیگری به ارمغان خواهند آورد. خصوصا این که چنین نا آرامی هایی از هم اینک با اعلام 3روز عزای عمومی در کشور توسط نمایندگان مجلس ملی ، اعضا و رهبران مجلس متحده عمل (ائتلاف ششگانه احزاب مخالف دولت ) تا حدودی پدید آمده است.


محمدرضا نوروزپور
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها