«تیک‌تاک» یک شبکه اجتماعی چینی به پدیده این روزهای فضای مجازی تبدیل شده است

پیام‌رسان چشم‌بادامی

چند روز یپش بود که خبری مبنی بر رشد شبکه اجتماعی تیک‌تاک (TikTok) در فضای مجازی و در میان کاربران سراسر جهان منتشر شد. این خبر نشان می‌داد این پلتفرم در حال حاضر یکی از محبوب‌ترین برنامه‌ها در جهان به شمار می‌آید و توجه بسیاری از مردم جهان را به‌خود جلب کرده است. دانلود برنامه تیک‌تاک در حال حاضر از مرز 80 میلیون بار در آمریکا و 800‌میلیون بار در سراسر جهان عبور کرده و این در حالی است که این رقم شامل کاربران اندروید در کشور چین نمی‌شود. اما این شبکه اجتماعی چطور توانست خود را به جمع پلتفرم های محبوب تلفن همراه برساند؟
کد خبر: ۱۲۴۲۱۵۵

نرم افزاری به نام تیک تاک
TikTok نرم‌افزاری است که در آن کاربران می‌توانند ویدئوهای کوتاهی از 15 ثانیه تا سه دقیقه ضبط کنند و با افزودن موسیقی، افزایش یا کاهش سرعت یا افزودن فیلتر به آن، ویدئو خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. کاربران در این پلتفرم نیز می‌توانند مانند آنچه در اینستاگرام اتفاق می‌افتد، برای ویدئو‌ها کامنت بگذارند، آنها را لایک کنند و اکانت دیگر کاربران را دنبال کنند. علاوه بر این، این ویدئو‌ها را می‌توان در سایر شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر و اینستاگرام نیز به اشتراک گذاشت. این برنامه که سال 2016 شروع به کار کرد، با تبلیغاتی که در اینستاگرام و اسنپ چت انجام داده توجه بازارهای بین‌المللی را نیز به خود جلب کرد و از همین رو بسیاری از فعالان مطرح در شبکه‌های اجتماعی و چهره‌های مشهور مانند جیک پاول، جیمی فالن و تونی هاوک هم به آن پیوسته‌اند.
رشد سریع در جهان
تیک‌ تاک ظرف دو سال توانست خود را به جایگاهی برساند که اکنون از آن به عنوان رقیبی برای نت‌فلیکس، یوتیوب، اسنپ‌چت و حتی فیس‌بوک یاد می‌کنند.این برنامه توانست در بیش از 150 کشور دنیا که به 75 زبان صحبت می‌کنند، نزدیک به یک میلیارد دانلود را برای خود ثبت کند. نکته جالب این برنامه آن است که محیط کار با آن به گونه‌ای طراحی شده که نیازی به ترجمه ندارد و استفاده از آن بسیار آسان است. این ویژگی، برگ برنده تیک‌ تاک در مقایسه با نرم‌افزارهای مشابه چینی همانند وی‌چت یا تنسنت محسوب می‌شود. جالب است بدانید بر اساس اطلاعاتی که توسط شرکت Sensor Tower که در زمینه گوشی‌های هوشمند به پژوهش و جمع آوری آمار می‌پردازد منتشر شد، درآمد نرم افزار تیک تاک در سال 2018 نسبت به سال قبل 3 برابر شده است. همچنین طبق گزارش Apptopia، شرکت دیگری که در زمینه جمع آوری اطلاعات دنیای فناوری فعالیت می‌کند، تیک تاک در اکتبر 2018 بیشتر از فیس بوک، یوتیوب، اسنپ‌ چت و اینستاگرام دانلود شده است. به همین دلیل است که گفته می‌شود در میان صدها شرکت و استارت آپی که قدم به عرصه وجود گذاشته‌اند، کمتر پیش آمده شرکتی بتواند همانند شرکت نوپای چینی بایت دنس، خالق نرم افزار تیک‌ تاک (TikTok)، مسیر رشد و محبوبیت را با چنین سرعتی بپیماید.
دسترسی در ایران
مهر ماه امسال بود که از کار افتادن تیک تاک در ایران برای خیلی از مردم تبدیل به سوال شد و تعدادی از کاربران ایرانی این شبکه اجتماعی، آن را حذف کردند یا با محدودیت دسترسی به آن مواجه شدند. چند روز بعد البته برنامه تیک تاک طی روزهایی برای کاربران ایرانی به طور کامل از کار افتاد! البته که هیچ گاه به طور رسمی مسدودسازی تیک تاک در ایران اعلام نشده اما با توجه به این که بدون فیلترشکن دسترسی به آن امکان پذیر نبود برخی معتقدند این نرم‌افزار اساسا از داخل مسدود شده است.برخی کاربران در شبکه‌های اجتماعی اما می‌گویند طی سه روز اخیر تیک تاک حتی با فیلترشکن هم در دسترس نبوده و به نظر می‌رسد اساسا با مشکل از سوی خود سرورهایش هم مواجه است. البته برخی سرورها نشان دهنده بروز اشکال در شبکه تیک تاک در برخی نقاط جهان از جمله تا حدودی در ایران است. با این حال فعلا پرسش درباره دلایل از کار افتادن تیک تاک به سختی به جواب دقیقی می‌رسد. با این حال در ایران، بعضی از کاربران به تیک تاک دسترسی دارند و برخی دیگر با ورود به این شبکه اجتماعی با پیغام ارور مواجه می‌شوند.
قابل توجه اپ‌های داخلی!
ژانگ ییمینگ،بنیانگذار استارت آپ بایت‌دنس به همراه تیم خود در طراحی تیک‌ تاک نشان داد که می‌توانند علاوه بر بازار چین، در یک بازار بین‌المللی نیز با دیگر شرکت‌های فعال، رقابت کنند. وی استراتژی مناسبی را برای تیک‌ تاک برگزید؛ به این معنی که وی دو نسخه از این نرم‌افزار را تولید کرد که یک نسخه برای چینی‌ها و متناسب با بازار اینترنت این کشور تولید و نسخه دیگر برای کاربرانی از سراسر جهان طراحی شد. آگوست 2018، شرکت بایت‌دنس با ترکیب برنامه Musical.ly با تیک‌ تاک، یک نرم‌افزار واحد را تحت عنوان تیک‌ تاک روانه بازار کرد و جالب آن که ظرف سه ماه توانست، بالغ بر 30 میلیون کاربر را به نصب و استفاده از این برنامه ترغیب کند. نکته اینجاست که در ابتدا محیط کار این نرم‌افزار بسیار ساده و کاربرپسند طراحی شد و با توجه به سابقه استفاده کاربر از این برنامه و عادت‌های وی در مشاهده ویدئوها، پیشنهادهایی به وی ارائه می‌کند. این برنامه از طریق آگهی‌ها و فروش محصولات مجازی همچون اموجی‌ها و استیکرها به کاربران، درآمد کسب می‌کند. نکته جالب تر ماجرا اما این است که گزارش‌ها نشان می‌دهد تیک‌ تاک توانسته در کشورهای کمتر توسعه‌یافته، مناطق محروم کشورهای چین و هند و به طور کل، کشورهایی که کاربران برای دسترسی به برخی نرم افزارها با محدودیت‌هایی مواجه‌اند، با استقبال خوبی مواجه شود.
جای خالی نرم افزاری از دل خاورمیانه
همه این ماجرا نشان می‌دهد در صورتی که نرم‌افزاری بتواند با معیارهای استاندارد تولید شود، مردم از آن استقبال خواهند کرد.برای ساختن یک نرم افزار محبوب نباید دست به اتفاقات و اختراعات عجیبی زد! تنها باید با مردم صادق بود و به خواست و سلایق آنها احترام گذاشت. داستان عجیب و غریبی هم قرار نیست پشت آن باشد، تیک تاک نرم‌افزاری از کشور چین است که ممکن است موارد فنی در برخی موارد هم‌سنگ دیگر نرم افزارهای خارجی هم نباشد، اما مردم سراسر جهان حالا با آن آشنا هستند و از آن استفاده می‌کنند. جالب است بدانید در ابتدای کار، افزایش محبوبیت تیک‌ تاک در میان جوانان و نوجوانان، نگرانی‌هایی را برای کشورهایی همچون آمریکا به وجود آورد و اخیرا کمیسیون تجارت فدرال این کشور، تیک‌ تاک را به دلیل اخذ نکردن اجازه والدین برای گردآوری اسامی، آدرس ایمیل و دیگر اطلاعات شخصی افراد زیر 13‌سال، 5.7 میلیون دلار جریمه کرد! همچنین اواخر سال 2018، شرکت فیس بوک که تهدید تیک‌ تاک را برای خود بسیار خطرناک می‌دید، از نرم افزاری به نام Lasso رونمایی کرد که عملکردی تقریبا مشابه با تیک‌ تاک را ارائه می‌داد و به زعم بسیاری از کارشناسان، صرفا برای خارج کردن این برنامه چینی از توجهات روزافزون کاربران طراحی و وارد بازار شده بود.

یگانه عصاری

رسانه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها