در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
امنیت ایران چه تاثیری بر ایجاد ثبات و آرامش در منطقه دارد؟
نکته بسیار مهم این است که کشور ایران به دلیل وجود مرزهای طولانی و گستردهای که به لحاظ خشکی و دریایی دارد و شاهراهی برای رفت و آمدهای مختلف است در ذات خود به صورت یک سکوی تعادل در منطقه درآمده و اهمیت این قضیه از این جهت است که اگر ایران به نحوی دچار ناامنی و بحران شود قطعا کشورهای منطقه در آرامش نخواهند بود. واقعیت این است که ما با تمام سرزمینهای اطراف خوشبختانه زبان و فهم مشترک سیاسی، فرهنگی و اقتصادی پیدا کردهایم و البته با برخی کشورها ممکن است فاصله بیشتر و مواردی از اختلاف داشته باشیم و با برخی اختلاف کمتری داریم. در شرایط کنونی کشورهایی که بیشترین تعامل را در حوزههای مختلف با ما داشتند توانستند از توانمندیهای ایران در عرصه امنیتی برخوردار شوند.
چرا برخی کشورها متوجه اهمیت حفظ امنیت ایران نیستند؟
متاسفانه همسایگان جنوبی ایران در مقوله فهم دوست و دشمن دچار نقص در درک تاریخی هستند و به طرز وحشتناکی تمایزی میان دوستان و دشمنان خود قائل نیستند. این رویه البته در طول یک قرن گذشته کاملا مشخص است. آنها دشمنی انگلستان را درک نکردند و همین مساله باعث تجزیه منطقه و شکلگیری رژیم صهیونیستی شد. آنها پدیده خطرناکی چون صدام حسین را درک نکردند و برای تقویت او در جنگ با ایران صدها میلیارد پول خرج کردند در حالی که پس از ماجرای جنگ تحمیلی، بیشترین آسیب از سوی صدام به این کشورها وارد شد.
متاسفانه چنین ذهنیتی در دشمنی با ایران بیشتر ناشی از ادبیات تولید شده از سوی علمای وهابی و هدف اصلی آن مقابله با حکومت شیعی در ایران است. شاهد بودیم که ترامپ آشکارا با لحنی توهینآمیز سران عرب منطقه را مورد خطاب قرار داد و از آنها به عنوان گاوهای شیرده یاد کرد. طبعا فقدان این فهم تاریخی، هزینههای مردم را در خاورمیانه افزایش داده است. به اعتقاد من شاید در کنار مقوله گسترش حوزه دفاعی کشور باید به مردم منطقه این مطلب را منتقل کنیم که ایران دشمن مردم منطقه نیست و همه ما مسلمان هستیم و شایسته نیست بواسطه چنین ذهنیت غلطی برای همدیگر کارد و چاقو تیز کنیم. وجود چنین نزاعی حتما باعث صدور ناامنی خواهد شد.
ایران از چه امکانات و توانمندی برای مقابله با هرگونه دشمنی در عرصههای اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی برخوردار است؟
اصلیترین توانمندی ما اتکا به جامعه خودی است و مثل خیلی از دولتها نیاز به سرباز اجارهای نداریم. اکنون توان دفاعی ایران در شرایط مطلوبی قرار دارد و قدرت سازماندهی نظامی ما روز به روز قویتر میشود. طبعا در چنین شرایطی امکان دخالت نظامی علیه ایران تا حدود زیادی تضعیف شده است. از سوی دیگر، ما دوستان فداکاری نیز در منطقه داریم و در سراسر کشورهای منطقه گسترهای از دوستان ما وجود دارند که معاندان و مخالفان به هیچ وجه نمیتوانند آنها را نادیده بگیرند.
بهرهگیری از امکانات خاص داخلی کشور برای مقابله با تهدید اعم از سیاسی و اقتصادی چگونه خواهد بود؟
نکته مهم این است که ما فرصتها و امکانات خوبی داریم و الان سکوی تعادل منطقه هستیم. ایران سالهاست برای مقابله با مقوله مواد مخدر تلاش میکند و در این مسیر چند هزار شهید داده و طبعا چنین اقداماتی حتما تاثیر خود را روی حفظ جامعه جهانی از نکبت مواد مخدر خواهد گذاشت. اگر دولتهای غربی در پی ناامنی ایران هستند و سازمان ملل و جامعه جهانی در این زمینه احساس مسؤولیت نمیکنند، پس چه دلیلی دارد که برای حفظ خانواده در اروپا و غرب بخواهیم هزینه بدهیم. ایستادگی ایران در برابر افراطگری مقوله دیگری است که طومار داعش را در هم پیچید. شواهد و اسناد نشان میدهد هدف غربیها از تولید جریانهای افراطی و خشونتطلب مثل طالبان، مقابله آنها با نظام کمونیستی شوروی بود. گفتههای خانم هیلاری کلینتون در نقشآفرینی آمریکا برای ایجاد طالبان و جریانهای خشونتطلب شاهدی بر این مدعاست. اما ادامه فعالیت گروههای خشونتطلب افراطی، امنیت کشورهای عربی و غربی را نیز به مخاطره افکند. طبعا نظام جمهوری اسلامی ایران با رهبری حضرت آیتا... خامنهای و فداکاری سپاه پاسداران انقلاب بود که با عقلانیت شیعی خود منطقه عراق و سوریه را از سیطره داعش و خشونت و افراطیگری نجات داد. غربیها و برخی دولتهای عربی با تکیه بر گفتمان وهابی خود به اشتباه فکر میکنند قدرت یافتن این جریان افراطی زمینه را برای تضعیف ایران و سایر جریانهای شیعی فراهم خواهد کرد. این در حالی است که ادامه این روند، منطقه را با مخاطرات جدی مواجه میساخت. اما عقلانیت شیعه در سایه رهبری آیتا... خامنهای، مرجعیت شیعی و پایداری سپاه خود را نشان داد و ایران توانست با بسیج مجموعهای گسترده از دوستان خود این خط را بشکند. درمجموع وقوع هرگونه آتشافروزی و ایجاد فشار علیه ایران ضمن تضعیف امنیت منطقهای سراسر خاورمیانه و فراتر از آن را دچار خشونت و ناامنی میکند و نادیده گرفتن این واقعیت باعث سلب آرامش مردم خواهد شد.
فتاح غلامی
سیاسی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور مطرح شد