ظریف با اشاره به تداوم کارشکنی‌های آمریکا هشدار داد:

خروج ایران از برجام طبق برجام

وزیر خارجه کشورمان با بیان این‌که دولت ترامپ هرگز در برجام نبوده است، خروج ایران را از توافق هسته‌ای در شرایط فعلی کاملا منطبق بر برجام دانست و هشدار داد برجام فقط در صورتی تداوم خواهد یافت که آمریکا به عنوان یک عضو فعال، با حسن نیت به تعهداتش در برجام عمل کند.
کد خبر: ۱۱۳۷۰۴۹

محمدجواد ظریف که به نیویورک رفته و در آستانه سفر امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه به واشنگتن با چند رسانه آمریکایی مصاحبه کرده است در این مصاحبهها ضمن برشمردن گزینههای پیش روی ایران برای مقابله با عملکرد آمریکا در برجام، با مقامات آمریکایی و اروپایی اتمام حجت کرده است.

این اظهارات ظریف در شرایطی بیان شده که تا پیش از این اغلب تحلیلها درباره این بود که جمهوری اسلامی ایران در صورت خروج آمریکا از برجام در
12 می (22 اردیبهشت) چه واکنشی خواهد داشت اما اینگونه که ظریف گفته، ماندن یا نماندن آمریکا در برجام با همین کیفیت فعلی، تفاوت چندانی به حال ایران نمیکند و تهران در حال بررسی گزینههایی فارغ از تصمیم آتی ترامپ است.

بر همین اساس ظریف در پاسخ به سوال خبرنگار المانیتور که از او پرسید اگر ترامپ در 12 می از برجام خارج شود، واکنش ایران چه خواهد بود پاسخ داد: دولت ترامپ هرگز در برجام نبوده است. آنها در طول
15 ماه گذشته اطمینان یافتند ایران از منافع اقتصادی برجام بهرهای نمیبرد، بنابراین آنچه در طول این سه هفته انجام دهند، تفاوت چندانی با گذشته نخواهد داشت. تاثیر اقتصادی بر ایران بویژه به دلیل سیاستهایی که آنها در این 15 ماه دنبال کردهاند، کاهش یافته است.

از این رو این شرایط دلیل کافی را برای اینکه ما براساس منافع ملیمان تصمیم بگیریم میدهد. چه در توافق بمانیم، چه خارج شویم.

سیاست اشتباه اروپا

این اظهارات ظریف در آستانه سفر امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه به واشنگتن بیان شده و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم قرار است تا چند روز دیگر برای گفتوگو درباره برجام به آمریکا برود. مقامات اروپایی تلاش دارند در دیدارهای خود با ترامپ او را قانع کنند که در ازای وضع برخی تحریمها به بهانه فعالیتهای موشکی و منطقهای علیه ایران به حضور آمریکا در برجام ادامه دهد.

همچنین اروپاییها تلاش دارند برای برآورده کردن خواستههای ترامپ، اصلاحاتی را بر برجام اعمال کنند که والاستریت ژورنال، دیروز در گزارشی جزئیاتی را از توافق احتمالی در این زمینه منتشر کرد. به نوشته این روزنامه، مقامهای آمریکایی و اروپایی در حال کار برای رسیدن به توافق سیاسی با هدف اصلاح توافق هستهای برجام طبق خواسته رئیسجمهور آمریکا هستند.

اما وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه دیروز خود تاکید کرد پیگیری چنین سیاستی یک اشتباه بزرگ است.

ظریف با اشاره به سفر مقامات اروپایی به آمریکا گفت: آنها باید از فرصت دیدار با ترامپ برای ترغیب وی به پایبندی به تعهدات آمریکا ذیل برجام استفاده کنند، به جای اینکه تلاش کنند کاری خوشایند او انجام دهند، زیرا تلاش برای آرام کردن وی سبب خواهد شد او گامهای بیشتری در مسیر غلط بردارد. من فکر میکنم اگر آنها به منافع خود و منافع اروپا فکر میکردند، باید از این فرصت برای ترغیب ترامپ و اجرای تعهدات آمریکا با حسن نیت استفاده میکردند. وی افزود: ما بر مبنای منافع خود تصمیم میگیریم. بر این اساس که ایران میتواند از منافع اقتصادی بهره ببرد و آیا آمریکا آماده است تا از کارهای خود در این 15 ماه برای دائمی کردن فضای عدم قطعیت و جلوگیری از تعامل شرکای اقتصادی با ایران دست بردارد. این سیاستی است که باید متوقف شود و ما بر این باوریم که مکرون و آنگلا مرکل باید ترامپ را متقاعد کنند که سیاست وی سبب شده تا توافق پایدار نباشد و باید متوقف شود.

ظریف تاکید کرد: صرف حضور آمریکا در این توافق کافی نیست. آمریکا باید یک عضو فعال و با حسن نیت در این توافق باشد. چیزی که تاکنون نبوده. دستکم از زمانی که رئیسجمهور ترامپ وارد
کاخ سفید شده است.

3 گزینه پیش رو

ظریف به تشریح گزینههای ایران برای مقابله با رویکرد فعلی آمریکا پرداخت؛ گزینههایی که خروج از برجام یکی از آنهاست.

وی در این باره به نیویورکر گفت: اگر ترامپ از توافق خارج شود، ایران
سه انتخاب دارد، اول اینکه میتواند توافق را کنار بگذارد، از پایبندی دست بکشد و غنیسازی اورانیوم خود را از سر بگیرد یا حتی آن را افزایش دهد.

ظریف افزود: اگر ما تصمیم به کنار گذاشتن توافق بگیریم، از منظر جامعه بینالملل کاملا مطابق با برجام خواهد بود. چنین اتفاقی به انزوای آمریکا به عنوان یک شریک غیرقابل اعتماد و غیرقابل پیشبینی منجر خواهد شد. جامعه بینالملل خواهد فهمید ایران نمیتواند به طور یکجانبه و بدون حضور دیگران توافق را اجرا کند. بنابراین من بر این باورم که این مساله حتی میتواند تاثیرات اقتصادی منفی برای ایران را کاهش دهد. وزیر امورخارجه کشورمان درباره گزینههای پیش روی ایران ادامه داد: گزینه دوم ایران این است که از ساز و کار موجود در توافق استفاده کند که به هر یک از طرفها اجازه میدهد یک شکایت رسمی در کمیسیونی که برای رسیدگی به نقض توافق ایجاد شده است، مطرح کند.

وی افزود: ایران تاکنون 11 شکایت را نزد فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که ریاست این کمیسیون را به عهده دارد، مطرح کرده است. هدف از این رویه این است که آمریکا به توافق پایبند باشد.

به گفته ظریف، انتخاب سوم ایران این است که میتواند تصمیم به خروج از معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (ان.پی.تی) بگیرد. وی البته تاکید کرد تهران هنوز درباره اینکه باید کدام یک از گزینهها را انتخاب کند تصمیمی
نگرفته است.

روزنامه جامجم در گفتوگو با کارشناسان به بررسی گزینههای پیش روی ایران برای اصلاح شرایط فعلی پرداخته است.

توافق روسیه و چین برای جلوگیری از تخریب برجام

روسیه و چین توافق کردند جلوی تلاشهای آمریکا برای تخریب توافق هستهای با ایران را بگیرند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما و به نقل از خبرگزاری ایتارتاس؛ این توافق در دیدار سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و وانگ‌‌یی، وزیر خارجه چین در دیداری که در پکن صورت گرفت انجام شد.

لاوروف در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای چینی اعلام کرد از آنجا که توافق هستهای ایران در شورای امنیت تائید شده است، امکان بازنگری در آن وجود ندارد.

وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: توافقی که سال 2015 به امضای مذاکرهکنندگان (ایران و گروه 1+5) رسید، یکی از بزرگترین دستاوردهای دیپلماتیک بینالمللی در دهههای اخیر است که هرگونه تلاشی برای بازنگری در آن کاملا غیرممکن خواهد بود.

وی افزود: ما در این مسیر کاملا با چین هماهنگ هستیم و اجازه نخواهیم داد هیچ کشوری این توافق را که در چارچوب قطعنامه سازمان ملل به تصویب رسیده است، بر هم بزند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها