یراحی تاکنون جدای از تکآهنگهای موفقی که منتشر کرده، چهار آلبوم منو رها کن، امپراتور، مثل مجسمه و آینه قدی را هم منتشر کرده است. یراحی قرار است امروز نخستین تکآهنگ خود را بعد از آخرین آلبومش که بهمن پارسال عرضه شد، منتشر کند. با او گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
شما اول خرداد کنسرتی در تهران خواهید داشت. از آخرین فعالیتهایتان برای مخاطبان بگویید.
بله، بجز این کنسرت، امروز قرار است یک تکآهنگ با عنوان «چه چیزا شنیدم» از من منتشر شود. این اولین کار بعد از آخرین آلبوم من «آینه قدی» است که بهمن سال گذشته منتشر شد. این تکآهنگ یک کار انتقادی ـ اجتماعی است و به جرأت میگویم یکی از ارزشمندترین کارهایی است که تاکنون ساختم. آهنگساز کار هم خودم هستم.
میگویند کارهای شما غمگین است. خودتان این موضوع را قبول دارید؟
این حرفها معمولا قضاوتهایی عجولانه است. چند کار را میشنوند و بعد تمام آدم را قضاوت میکنند. سبکی که من کار میکنم بیشتر جدی و سنگین است تا موسیقیای که مبنایش ریتم باشد. مبنای موسیقیام بیشتر مضمون کلام و شعر آن است، ضمن اینکه کارهایی هم دارم که ریتمیک باشند، مثل کارهای عربی که قبلا اجرا کردم. مشکل اساسیام با کلمه غمگین است. فکر میکنم آثارم در قیاس با دیگر همکاران، بیشتر مخاطب را به خلوت و تأمل می برد. شاید هم به خاطر مضمون به نسبت سنگینترِ ترانههاست که اینطور برداشت میشود. شاید هم این برداشت به این دلیل است که در جامعه ما باب شده آثاری که آدم را به تفکر وامیدارند، غمگین و کارهایی که به مسائل روزمره و سطحیتر میپردازند، شاد تلقی شوند، اما معتقدم هنر مدیون تفاوت سلیقه و نگاههاست و بنده با رعایت چارچوبهای خود، کارهای پرانرژی کم ندارم.
با برخی خوانندگان که گفتوگو داشتم، معتقد بودند عمر انتشار آلبوم موسیقی به پایان رسیده و دوره تکآهنگ است. نظر شما دراین باره چیست؟
تقریبا نظرم مخالف این است. از این جهت که اگر واقعبینانه بپذیریم کشور ما به جهت صنعت موسیقی 50 سال از دنیا فاصله دارد، هنوز هم بزرگان موسیقی دنیا آلبوم منتشر می کنند. این روزها تکآهنگ بیشتر باب است و آن هم به خاطر تغییر مدل رسانههاست و اینکه مردم همه چیز را سریع میخواهند و زود دوست دارند همه چیز را با کمترین تأمل بهدست بیاورند و بروند سراغ بعدی! ضمن اینکه آلبوم جمع کردن هم هزینهبَر است؛ هم وقت و تمرکز و فکر و ایده میخواهد. اغلب خوانندگان برای صرفهجویی در هزینهها و زمان ترجیح میدهند تکآهنگ کار کنند، اما به نظر می آید روند انتشار آلبوم تا آخر دنیا ادامه خواهد داشت، حتی اگر از مد بیفتد. آلبوم یعنی مجموعه، همیشه شاید هر حرفی در یک آهنگ نگنجد، پس در آن صورت آلبوم مناسبتر است. خیلی از هنرمندان مثل خانم اَدِل یا پینک فلوید یا آندره آ بوچلی و... هنوز آلبوم بیرون میدهند.
شنیدم علاقه زیادی به مطالعه دارید. با توجه به اینکه میگویند سرانه مطالعه در جامعه ما کم است، دراین باره صحبت کنید.
قبلا بیشتر مطالعه میکردم. نمیتوانم مطالعه را از زندگیام حذف کنم، چون مطالعه جزو بخشهای اصلی زندگی من است، اما خوب است تحقیقی مطالعه کنیم. شاید این توضیح واضحات باشد، اما متاسفانه چون نمودش نیست، دوست دارم بگویم. وقتی کتابی میخوانیم به عنوان وحی منزل به آن نگاه نکنیم و حتما پیرامونش تحقیق کنیم. نمونهاش را در مناظرهها دیدیم؛ همانقدر که حرفی را میپذیریم، خلافش را هم راحت میپذیریم. هر چیزی را راحت نپذیریم. مطالعه یعنی تحقیق. مطالعه به معنای عمیقش یعنی تحقیقی نگاه کردن به هر مقولهای. با این دید من مطالعه را دوست دارم.
بیشتر در چه حوزههایی مطالعه میکنید؟
بیشتر تاریخ معاصر را دوست دارم. کلا تاریخ زیاد میخوانم. نگاه نویسندگان و مورخان مختلف را دنبال میکنم. کتابهای فلسفی و رمان هم میخوانم.
اهل ورزش هم هستید؟
بله.
این روزها در چه رشتهای فعالیت میکنید؟
الان نه، اما سالها ورزشهای رزمی کار کردم.
چقدر با خانواده وقت سپری میکنید؟
متاسفانه چون اهواز هستند و دور از آنها هستم کمتر آنها را میبینم، اما مرتب با آنها در ارتباط هستم.
سجاد روشنی - دبیر صفحه آخر جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد