موساد مزاحم واشنگتن در کردستان عراق

همکاری مخفی امنیتی اسرائیلی ها و کردهای عراق که پس از سرنگونی رژیم صدام در سال 2003 رونق گرفته بود در ماه های اخیر به دلیل نفوذ واشنگتن دچار فتور شده است. یک کارشناس مسائل امنیتی خاورمیانه می گوید
کد خبر: ۷۸۰۱۳
پس ازانتخاب شدن جلال طالبانی رهبر کرد به مقام ریاست جمهوری عراق در بهار  2005یک جنگ منافع میان اسرائیل و امریکا، دو متحد نزدیک ، به وجود آمد.
طالبانی رئیس جمهور جدید برای این که توسط شیعیان و سنی ها مورد انتقاد قرار نگیرد دیگر نمی توانست روابطی را توسعه دهد که از سوی اکثریت عظیم عراقی ها محکوم بود. بنابراین بازی دوگانه کردها متوقف شد.»
از آن زمان بخشی از ماموران اسرائیلی شمال عراق را ترک کردند. هم اکنون حدود صد نفر از ماموران اسرائیلی در این منطقه باقی مانده اند که باید به آنها بازرگانان اسرائیلی را افزود که دیگر نمی توانند مانند گذشته مگر از طریق واسطه های کرد یا اردنی فعالیت کنند.
با این حال ، جنگ به تحکیم مشارکت میان موساد، سرویس مخفی اسرائیل و مقامات کرد که در جریان سی سال جنگ علیه رژیم بغداد متحد بودند، کمک کرد. هدف اسرائیل از همکاری با کردها تشویق تمایلات فدرال این قوم و جلوگیری از نفوذ ایران در عراق بود.
پاتریک کلاوسون ، معاون مدیر مرکز تحقیقات امریکایی انستیتوی سیاست های خاور نزدیک در واشنگتن می گوید: «پس از اشغال عراق، اسرائیلی ها که از مشاهده ورود هزاران زوار ایرانی به عراق نگران بودند تلاش بی حاصلی برای متقاعد کردن امریکایی ها در بستن مرز ایران و عراق انجام دادند.
اسرائیلی ها که متوجه شدند متحدان امریکایی آنها در حال گرفتار شدن در باتلاق هستند، بنابراین تصمیم گرفتند شخصا مسائل را در دست گیرند.
در شهرهای اربیل و سلیمانیه ، مستشاران نظامی اسرائیلی ، اغلب تحت پوشش بازرگانان ماموریت داشتند آموزش نظامی پیشمرگ ها، شبه نظامیان کرد؛ را بهبود ببخشند.
براساس برآوردهای منابع نظامی فرانسوی ، در آغاز سال 2004حدود 1200مامور موساد یا ماموران اطلاعات نظامی اسرائیل در کردستان عراق فعالیت داشتند. ماموریت آنها تشکیل و آموزش کماندوهای کرد بود که به اندازه کافی توانایی مقابله با شبه نظامیان شیعه در جنوب عراق ، به ویژه نیروهای مقتدی صدر را داشته باشند.
رهبران کرد با اظهارات مطلوب این همکاری را تشویق می کردند. در 6ژوئن گذشته ، مسعود بارزانی ، رهبر حزب دموکراتیک کردستان عراق گفت داشتن روابط با اسرائیل یک جرم نیست به ویژه که اغلب کشورهای عرب دارای روابطی با کشور عبری هستند.»
از گذشته های دور، کوهستان های کردستان عراق یک پناهگاه جاسوسان محسوب می شوند. رئیس سابق یک سرویس اطلاعاتی اروپایی می گوید: حضور افراد زیادی در این منطقه خودمختار از سال 1991به اسرائیلی ها امکان اجیر کردن مامورانی را داد که به داخل سایر گروه ها نفوذ کردند.
امروز، اولویت کردها نفوذ در ارتش جدید عراق است که فرماندهی آن به عهده یک کرد است و این مساله نمی تواند برخلاف منافع اسرائیل باشد.
اسرائیل با اتحاد با کردهای عراق مراقبت خود در مورد ایران و سوریه ، دو دشمن بزرگش در خاورمیانه را تحکیم کرد. با این حال ، فعالیت های اسرائیل به ایجاد مزاحمت برای واشنگتن منجر شد.
یک اسرائیلی که تحت پوشش یک دانشگاهی به اربیل اعزام شده می گوید: «ما فشار زیادی را از سوی واشنگتن متحمل می شویم تا به مانورهایمان با کردها خاتمه دهیم. امریکایی ها دیگر با طرح های اسرائیلی ها موافق نیستند.»
واشنگتن دیگر مایل نیست یک حضور مزاحم اسرائیل برای منافعش را در کردستان عراق تحمل کند.

مترجم: بهرام افتخاری
منبع: روزنامه فیگارو/28 سپتامبر
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها