تقاضا همچنان روبه افزایش است

با وجود عواقب اقتصادی افزایش هزینه انرژی ، صعود بی سابقه بهای نفت قادر به مهار روند روبه رشد افزایش لجام گسیخته تقاضای نفت خام در کشورهای عمده مصرف کننده نیست.
کد خبر: ۵۶۴۸۵

تقاضای بنزین در ایالات متحده با وجود آن که با رشدی کاهنده مواجه بوده اما هنوز در سطح سال گذشته باقیمانده است ، در حالی که پیش بینی می شود خرید نفت از سوی چین همچنان بشدت افزایش یابد.
برآورد شده است تقاضای نفت چین امسال 5/14 درصد افزایش یابد و آژانس بین المللی انرژی ، از 8 درصد افزایش دیگر نیز در سال آینده خبر می دهد. یکی از ناظران انرژی غرب پیش بینی می کند تقاضای جهانی نفت با رشد پرشتابی معادل 2/2 درصد در سال 2005ادامه خواهد داشت که تنها کمی آرامتر از رشد تقاضا در امسال است.
آخرین اطلاعات اقتصادی نشان می دهد برخی علایم ، حاکی از آغاز احساس نارضایتی برخی مصرف کنندگان نفت است. بارک هارد، تحلیلگر بازار نفت می گوید: اگر قیمت ها به سطح 50دلار و بیشتر برسد، این مساله تاثیر روانی زیادی گذاشته و می تواند تاثیر بیشتری نیز روی مخارج مصرف بگذارد.

ایران و درآمدهای نفتی
رشد فزاینده قیمت نفت بویژه برای کشورهای تولیدکننده نفت که حجم و ارزش واردات آن از میزان صادراتشان پیشی گرفته است چندان پدیده مطلوبی نیست.
درباره ایران ، امسال پیش بینی می شود میزان واردات کالا به کشور به سطح 30 میلیارد دلار برسد که این رقم بیش از 23 درصد تولید ناخالص داخلی است. (ارزش تولید ناخالص 130 میلیارد دلار برآورد شده است.) به عبارتی امسال ارزش سرانه واردات به 447دلار می رسد.
وزارت نفت ، وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی که مسوول فروش و حسابداری درآمدهای نفتی است آمار دقیقی از درآمدهای نفتی کشور در 6 ماه اول امسال اعلام نکرده اند وگرنه سرانه صادرات نفتی کشور طی این مدت نیز قابل محاسبه است و نگاه تطبیقی را ارائه می کند. همان طور که عنوان شد، افزایش قیمت در یک سیکل اقتصادی به سود ایران در میان مدت نیست.
با وجود آن که بهای نفت خام رشد فزاینده داشته و برخی پیش بینی می کنند قیمت نفت به بشکه ای 100 دلار برسد، اما ارزش واقعی درآمدهای نفتی کشورهای تولیدکننده ازجمله ایران به چند دلیل کاهش می یابد.
آلن گرینسپن ، رئیس کل بانک مرکزی امریکا نیز چندی پیش اعلام کرد: کشورهای نفت خیز بخشی از پول اضافه ای را که بابت نفت دریافت کرده اند از طریق واردات صنعتی به جهان صنعتی پس می دهند.
خرید نفت با نرخ بالا از سوی کشورهای مصرف کننده باعث می شود هزینه تولید کالا در این کشورها نسبت به دوره ماقبل اوج افزایش یابد. بسیاری از اقتصاددانان از هم اکنون پیش بینی می کنند نرخ تورم جهانی در سال آینده افزایش پیدا کند.
از منظر دیگر می توان گفت فقط در سیکل های سینوسی یا مقاطعی ، قیمت نفت افزایش می یابد و باعث رشد تورم جهانی می شود. نرخ تورم در اقتصاد ایران به تاثیر از یک متغیر برون زا افزایش نرخ تورم (نرخ تورم جهانی) افزایش می یابد و نمی توان گفت تنها مداخله دولت در قیمتگذاری و بازار، عامل تغییر و تعدیل سطح قیمتها می شود. مشکل دیگر، نوسان همیشگی قیمت در بازار است. یک مساله اساسی در این باره وضعیت کساد دلار است.
دلار تنها پول رایجی است که معاملات نفتی با آن انجام می شود و به همین دلیل خرید نفت با دیگر واحدهای پولی ، سود چندانی برای شرکتهای نفتی ندارد. اساسی ترین مشکل ، کشف و توسعه منابع جدید نفتی است.
در 3سال اخیر، هزینه اکتشاف منابع نفتی جدید بسرعت بالا رفته است. متاسفانه سرمایه گذاری در بزرگترین شرکتهای نفتی جهان نیز ممنوع است.
عربستان و 4کشور همسایه وی که در جوار خلیج فارس هستند، روی دو سوم نفت جهان تکیه زده اند و البته هیچکدام از این کشورهای ثروتمند، فرش قرمز رنگی برای خوشامدگویی به سرمایه گذاران خارجی پهن نکرده اند.

علی اخلاق نجات
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها