شهرها و جاذبه‌ها

ایجاد شکاف در نمای داخلی گنبدسلطانیه

گنبد تاریخی سلطانیه زنجان به عنوان هفتمین اثر تاریخی ثبت شده ایران در یونسکو در حالی توجه و مراقبت بیشتری را می‌طلبد که شکاف‌ها و ترک‌های عمیق در کاشیکاری‌ها، بدنه و اسلیمی‌های داخلی، آن را تهدید می‌کند.
کد خبر: ۴۷۰۷۴۸

به گزارش مهر، اگرچه متولیان امر بنا به گفته‌های خود کوشیده‌اند در راستای حفظ و نگهداری از این بنای تاریخی تلاش کنند، اما وجود شکاف‌های بزرگ و کوچک در برخی نقاط نمای داخلی سلطانیه، کاشی‌هایی که لب‌پر شد و برخی تغییر رنگ کاشی‌ها و نماها که نشان از نفوذ آب به داخل گنبد سلطانیه است، خلاف این ادعاها را ثابت می‌کند.

نمای داخلی گنبد سلطانیه حال و روزی همانند نمای بیرونی و گنبد آن دارد و ترک‌های بزرگ و کوچک در بخش‌های مختلف این بنای عظیم و تاریخی دیده می‌شود که لزوم نجات‌بخشی هرچه سریع‌تر این بنا را مورد تاکید قرار می‌دهد.

عسگر اسماعیلی، کارشناس‌ ارشد مرمت بناها و بافت‌های تاریخی در بهمن‌ سال گذشته از گستردگی آسیب‌دیدگی کاشی‌های نصب‌شده در سطح گنبد سلطانیه خبر داد و گفت: پیشرفت آسیب به سطوح کاشی‌ها، لزوم تعویض کاشی‌های نصب شده را فراهم آورده است.

وی افزود: کاشی‌های تولید شده برای نصب نیز از کیفیت مناسبی برخوردار نبوده و متاسفانه پس از پخت در کوره بلافاصله به صورت داغ در گنبد نصب شده است.

اسماعیلی تصریح کرد: بیسکویت کاشی‌ها به عنوان مواد اولیه تولید کاشی، از کیفیت مناسبی برخوردار است، اما لعاب استفاده شده برای آنها دارای استاندارد نیست که این باعث ایجاد دورنگی در کاشی‌ها شده و امکان از بین رفتن آنها را به وجود آورده است.

به گفته اسماعیلی دلیل اصلی این اتفاق، فشار مسوولان وقت برای به پایان رساندن سریع مرمت گنبد بوده است، در حالی که مرمتی که در مدت‌زمان کوتاهی انجام شود، طبیعتا کیفیت پایینی خواهد داشت.

مدیر داخلی میراث جهانی سلطانیه با تاکید بر این‌که در زمان مرمت تزیینات گنبد، به ‌کیفیت آن توجه نشده است، گفت: متاسفانه در حال حاضر از سوی مسوولان برای جمع‌آوری داربست‌های داخلی تحت فشار هستیم، در حالی که باز کردن داربست‌ها مساوی با از بین رفتن سطح داخلی گنبد و تزیینات آن است.

علیرضا رازقی با اذعان به وجود شکاف در برخی نقاط نمای داخلی گنبد سلطانیه افزود: در حال حاضر نگاه جامع و آسیب‌شناسی در خصوص گنبد سلطانیه مطرح است و این موضوع در ثبت جهانی مدنظر واقع شده است.

وی با تقسیم‌بندی ترک‌های موجود در نمای داخی گنبد سلطانیه بیان کرد: برخی ترک‌ها سطحی است و با مرمت ویژه و فنی می‌توان آنها را از میان برد، اما سایر شکاف‌ها گسترده است و به دلیل لزوم بررسی‌های بیشتر، مرمت نشده ‌است.

رازقی تاکید کرد: در حال حاضر اقدامات خوبی برای استحکام‌بخشی گنبد سلطانیه در دست اجراست.مدیر پایگاه جهانی گنبد سلطانیه با تاکید بر این‌که نباید در زمینه مرمت گنبد سلطانیه اشتباه کنیم، تاکید کرد: کار مرمت یک اثر تاریخی همانند گنبد سلطانیه، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و فنی است. رازقی از اجرای طرح 8 مرحله‌ای با توجه به 8 ‌ضلعی بودن گنبد سلطانیه خبر داد و گفت: در حال حاضر مرمت نمای داخلی گنبد سلطانیه، گام‌به‌گام در حال اجراست.

وی با بیان این‌که کار مرمت یک‌هشتم جنوب غربی تمام شده و در حال حاضر کار مرمت یک‌هشتم غربی در حال اجراست، افزود: توان و نیروی مرمت در مجموعه گنبد پخش شده است و تلاش برای مرمت مطلوب و فنی گنبد بی‌وقفه ادامه دارد. به گفته مدیر پایگاه جهانی سلطانیه، گنبد سلطانیه یک سفره گسترده تزیینات است و باید با آرامش و حوصله در خصوص مرمت تزیینات گنبد کار شود.

رازقی با اشاره به وجود برخی نگرانی‌ها در خصوص ترک‌های موجود در گنبد سلطانیه گفت : خوشبختانه با فعالیت‌های صورت گرفته، هیچ موضوع خطرناکی در حال حاضر مجموعه گنبد سلطانیه را تهدید نمی‌کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها