
با آن که تهیهکنندگان فرانسوی سرمایهگذاران اصلی این مجموعه هستند، ولی واترلو به زبان انگلیسی تهیه و تولید و برای پخش در فرانسه، به زبان فرانسوی دوبله میشود، شرکت آبی گروپ، 16 شبکه تلویزیونی خصوصی را در فرانسه هدایت میکند و امتیاز پخش تلویزیونی تعداد زیادی مجموعه و برنامه داخلی و خارجی را دارد. مسوولان این شرکت، واترلو را با همکاری چند تهیهکننده بینالمللی دیگر تولید میکنند و از آن به عنوان یک محصول مشترک مهم و با اعتبار تلویزیونی اسم میبرند. به گفته مسوولان آبی گروپ، حداقل 2 شرکت فیلمسازی آلمانی و اسپانیایی هم در تولید واترلو همکاری خواهند داشت.
واترلوی جدید به صورت یک مجموعه 4 تا 5 قسمتی ساخته میشود که هر قسمت آن حداقل یک ساعت است. هزینه تولید مجموعه بین 10 تا 15 میلیون دلار خواهد بود. با آن که این رقم تولید برای یک مجموعه تلویزیونی اروپایی رقم بسیار بالایی محسوب می شود، ولی تهیهکنندگان آن از خرج کردن چنین رقمی نگرانی ندارند، آنها میگویند استقبال تماشاگران بینالمللی تلویزیون از این مجموعه، موفقیت مالی آن را تضمین خواهد کرد. در عین حال، تهیهکنندگان مجموعه به دنبال آن هستند اثری واقعگرا و مقبول تولید کنند که نقدهای مثبت منتقدان تلویزیونی را نیز به همراه داشته باشد.
بخش مهمی از هزینه بالای تولید واترلو صرف ساخت لباسها و دکورهای قدیمی فرانسه و صحنههای شلوغ نبرد آن خواهد شد. سازندگان مجموعه میگویند تمام لباسها و دکورهای آن دوران را باید دوباره خلق کنند و در آرشیو دو صنعت سینما و تلویزیون فرانسه، اثری از این نوع لباسها، دکورها و ادوات جنگی نیست.
نبرد معروف واترلو سال 1815 در نزدیکی شهر بروسل انجام شد. در این نبرد، نیروهای ارتش فرانسه به رهبری ناپلئون بناپارت با نیروهای ارتش بریتانیا درگیر شدند. دوک ولینگتن، مسوولیت نیروهای بریتانیایی را به عهده داشت، شکست ارتش فرانسه در این نبرد تاریخی به معنی پایان حکومت بناپارت بود و یکی از دلایل اصلی شهرت این نبرد هم در همین ارتباط است. واترلو سرشار از صحنههای حماسی نبرد خواهد بود و سازندگانش تلاش میکنند تاریخ را به شکل صحیح آن به تصویر بکشند. با این حال، احتمالا شکست قوای ناپلئون در این جنگ برای برخی تماشاگران فرانسوی خوشایند نخواهد بود. اما سازندگان مجموعه میگویند نگران این موضوع نیستند و برای خوشایند دل برخی تماشاگران نمیتوان تاریخ را وارونه یا جعل کرد. با آنکه خبر تولید واترلو به صورت رسمی اعلام شده، ولی پخش آن زودتر از سال 2015 صورت نخواهد گرفت. در این سال، دویستمین سالگرد نبرد حماسی واترلو جشن گرفته میشود و مجموعه هم برای نمایش در آن ایام آماده خواهد شد.
تهیهکنندگان واترلو این روزها به دنبال فیلمنامهنویسی هستند که کار نگارش فیلمنامه را به او بسپارند. بخش اصلی و مهم قصه فیلمنامه با نگاهی به متون تاریخی نوشته خواهد شد. اما قرار است مثل قصه فیلم «تایتانیک» جیمز کامرون، یک قصه فرعی خانوادگی خیالی به آن اضافه شود. به این ترتیب، نبرد واترلو از دریچه نگاه سرباز جوانی به نمایش گذاشته میشود که چند روز پس از نامزدی، راهی جبهههای نبرد میشود، همراه با شکست ارتش فرانسه در این نبرد، این سرباز جوان کشته میشود و هیچوقت به منزل برنمیگردد.
سازندگان مجموعه قصد دارند کارگردانی آن را به دست یکی از فیلمسازان سرشناس سینمای فرانسه بسپارند و آن را مثل یک محصول سینمایی (در حد و اندازههای یک اثر سینمایی) تولید کنند.
گروهی از بازیگران مطرح سینما، تلویزیون و تئاتر 2 کشور فرانسه و انگلستان در نقشهای اصلی واترلو بازی خواهند کرد. اولین بازیگری که برای حضور در واترلو با او صحبت و مذاکره شده ژرار دپاردیو، بازیگر کهنهکار فرانسوی است که در کارنامهاش تعداد زیادی فیلم سینمایی و مجموعه تلویزیونی تاریخی و حماسی دارد.
این اولین بار نیست که نبرد واترلو جلوی دوربین سینما و تلویزیون زنده و بازسازی میشود. هر دو صنعت سینما و تلویزیون کشورهای مختلف جهان قصه این نبرد را به صورت فیلم یا مجموعه تولید کردهاند که قدیمیترین آنها به سالهای اول خلق سینما در سالهای 1912 و 1929 مربوط است. نسخه سال 1912 یک مستند کوتاه محصول ایتالیا بود و نسخه سال 1929 را کارل گرون برای سینمای اتریش ساخت. اما معروفترین واترلوی سینما را سرگئی باندارچوک فیلمساز روسی سال 1970 کارگردانی کرد. در این فیلم که محصول مشترک اتحاد جماهیر شوروی (سابق) و ایتالیا بود، رداستایگر و کریستوفر پلامر نقشهای ناپلئون و دوک ولینگتن را بازی کردند.
اورسن ولز هم در این فیلم بازی داشت و باندارچوک که معمولا در فیلمهای خود نقش اصلی را هم بازی میکرد، در این فیلم هیچ نقشی ایفا نکرد. قرار بود ریچارد برتن ـ که در آن زمان یکی از معروفترین بازیگران سینما بود ـ در فیلم باندارچوک در نقش ناپلئون ظاهر شود.
واترلوی باندارچوک با هزینه کلان 25 میلیون دلاری ساخته شد و در جدول گیشه نمایش سینماهای اروپا و آمریکا شکست سخت تجاری خورد. دینو دلورنتیس، تهیهکننده معروف و ایتالیایی فیلم، علت نبود توفیق مالی آن را فقدان ستارههای سرشناس در نقشهای اصلی آن دانست. در سالهای 1937 و 1969 هم 2 مجموعه تلویزیونی براساس نبرد واترلو تهیه شد و روی آنتن رفت.
کیکاووس زیاری / منبع: واریتی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر محمد اسحاقی، استاد دانشگاه تهران:
محمدرضا مهدوی در گفتوگو با «جامجم»: