
تحلیلگران سینمایی در سطح بینالمللی براین باورند که پیشبینی اسکاری منتقدان اسکرین اینترنشنال در زمان اعلام اسامی نامزدهای رشتههای مختلف اسکار -که ژانویه خواهد بود- رنگ واقعیت به خود خواهد گرفت. آنها میگویند توانایی منتقدان اسکرین در انتخاب فیلمهای برتر سال سینما، باعث میشود حدس و گمانهای آنها در اکثر مواقع درست از آب درآید.
امسال 63 فیلم سینمایی از کشورهای مختلف جهان در رقابت سنگین رشته بهترین فیلم خارجی سال شرکت دارند و جالب این که نام فیلم ایرانی «جدایی نادر از سیمین» هم در فهرست پیشبینیهای نشریه اسکرین به چشم میخورد. اهل فن میگویند پیشبینی نام نامزدهای اصلی اسکار در رشته بهترین فیلم خارجی سال، یک اقدام مخاطرهانگیز و سرشار از ریسک است و علت آن را هم باید در بالا بودن کمیت و کیفیت تمام فیلمهای شرکتکننده در این رشته دانست. 63 کشوری که امسال در این رقابتها شرکت کردهاند، هریک بهترین محصول سال صنعت سینمای خود را به آکادمی اسکار معرفی کردهاند. این فیلمها در جشنوارههای مختلف داخلی و بینالمللی موفق به دریافت جوایز مهم متعددی شدهاند و همین نکته، کار هیات انتخاب آکادمی اسکار را در رشته بهترین فیلم خارجی سخت میکند. فیلمهایی که نشریه اسکرین اینترنشنال فکر میکند نامشان در فهرست نهایی 5 نفره اسکار در رشته بهترین فیلم خارجی سال قرار گیرد، عبارتند از:
سوخته از آفتاب 2 (روسیه): اولین قسمت فیلم سال 1994، اسکار بهترین فیلم خارجی سال را دریافت کرد. دومین قسمت فیلم به کارگردانی نیکیتا میخالکف در روسیه فروش نکرد و شکست تجاری خورد. منتقدان سینمایی کشور هم علیه آن موضعگیری کردند و منتقدان بینالمللی هم در جشنواره کن، آن را فیلمی کمارزش معرفی کردند. لحن قصهگویی هالیوودی فیلم که به مذاق منتقدان روسی خوش نیامد، میتواند موردپسند اعضای آکادمی اسکار قرار گیرد. قصه فیلم در سالهای پس از جنگ جهانی دوم اتفاق میافتد و شخصیتهای اصلی آن یک فرمانده نظامی و دخترش هستند.
اعلام جنگ (فرانسه): سوژه پیروزی و اراده روح بشری چیزی است که اعضای آکادمی خیلی دوستش دارند. به همین دلیل فیلم والری دونزلی که حال وهوایی شرححالگونه دارد (قصه زوجی را تعریف میکند که با بیماری تومور مغزی فرزندشان سر و کله میزنند) میتواند در فهرست نهایی اسکار حضور پیدا کند.
جنگ گلها (چین): فیلم ژانگ ییمو، اثری حماسی را درباره سیزده زن تیرهبخت تعریف میکند که در دوران محاصره جنگی در منطقه نانجینگ، جان خود را فدای بقیه مردم کردند. ییمو از فیلمسازان مورد احترام مراسم اسکار است. حضور کریستین بل اسکار گرفته در این فیلم، میتواند به موفقیت احتمالی اسکاری آن کمک کند.
در دل تاریکی (لهستان): بازگشت دوباره آگتی یزکا هولاند به فیلمسازی از سوی منتقدان با استقبال روبهرو شد. فیلم او قصه واقعی گروهی از مردم عادی لهستان را به تصویر میکشد که علیه اشغال کشور خود توسط ارتش آلمان هیتلری مبارزه کردند. فیلم لحن کنایهآمیز و حماسی دارد.
له هاوره (فنلاند): آگی کورسیماکی را همه میشناسند و سینمای معاصر فنلاند با نام و کارهای او گره خورده است. او سال 2002 برای «مردی بدون گذشته» نامزد اسکار شد و امسال قصد تکرار آن موفقیت را دارد. قصه فیلم درباره یک مهاجر آفریقایی در یک بندر فرانسوی است و آن را بسیار گرم و دلچسب تعریف کرده است. این جور قصهها همیشه مورد پسند روشنفکران و منتقدان و اعضای آکادمی بوده است.
مسیو لاژار (کانادا): قصه فیلم فیلیپ نالاردو هم درباره مهاجرت است. این بار یک معلم مهاجر الجزایری موفق میشود کلاس درس خود را در شهر مونترال به یک پدیده آموزشی تبدیل کند. جشنوارههای بینالمللی، برخورد گرم و محبتآمیزی با فیلم داشتهاند و از آن به عنوان یکی از دوستداشتنیترین محصولات امسال سینما اسم بردهاند.
سوپرکلاسیکو (دانمارک): یک کمدی سرگرمکننده و تند و تیز از اوله کریستین مدسن که غوغایی در سرزمین مادری به پا کرده است. منتقدان میگویند چنین فیلمی از دانمارک نوبر است!
جدایی نادر از سیمین (ایران): منتقدان اسکرین میگویند درست است که این فیلم محصولی از سینمای ایران است، ولی قصه درام فیلم اصغر فرهادی با مضمونی عمومی و بینالمللی سروکار دارد و درد و رنج زندگی زوج جوان فیلم و مشکل آنها، رنگ، پوست، مذهب، فرهنگ و ملیت نمیشناسد و جهانشمول است. قصه گرم فیلم و لحن انسانی آن چیزی است که میتواند قلب اعضای آکادمی را تسخیر کند.
ما حالا به کجا میرویم؟ (لبنان): تضادهای موجود میان اهالی لبنان و تقسیمبندیهای قومی و مذهبی، مضمون اصلی فیلم نادین لبکی را تشکیل میدهد. او در این فیلم روی نقش مهم زنان در جامعه لبنان تاکید میکند و پیام صلح و دوستی آن میتواند عاملی برای موفقیت فیلم در رقابتهای اسکاری باشد.
کیکاووس زیاری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
محمود قماطی، نائبرئیس شورای سیاسی حزبالله در گفتوگوی اختصاصی با «جامجم»:
صریح و بیپرده با علیرضا خانی عضو سابق هیأت مدیره استقلال