خشکسالی، وحوش ایران را می‌بلعد

استان یزد، بخشی از سرزمین پهناورمان است که ذخایر ارزشمندی از گونه‌های گیاهی و جانوری بی‌نظیر را در دنیا در خود جای داده است. سلسله جبال شیرکوه و امتداد آن یکی از سه رشته جبال اصلی استان یزد است که دنباله سلسله جبال مرکزی ایران بوده و از مهم‌ترین، آبادترین و سرسبزترین نواحی روستایی استان در شهرستان‌های تفت و مهریز و حوزه‌های آبریز این سلسله جبال هستند.
کد خبر: ۳۳۴۸۹۴

دشت بهادران منطقه کالمند نیز دشت کوچکی است در دنباله دشت بزرگ یزد ـ اردکان با خاکی نسبتاً حاصلخیز که در حال حاضر یکی از مناطق عمده کشاورزی و پسته‌کاری در استان یزد به شمار می‌رود. در واقع منطقه کالمند – بهادران به‌عنوان یک منطقه حفاظت شده با برخورداری از وضعیت اکولوژیکی مناسب، گونه‌های ارزشمند جانوری مختلف را از جمله هوبره، آهو، گورخر ایرانی و یوزپلنگ آسیایی در خود جای داده است.

با این حال روز گذشته خبرگزاری مهر در گزارشی تاثر برانگیز از رخدادی که البته برای دوستداران محیط زیست فاجعه‌ای کاملا آشناست خبر داد. گویا این بار کارشناسان محیط زیست استان یزد از خطر انقراض 10 گونه حیات وحش استان یزد، نه بر اثر شکار بی‌رویه و عدم حفاظت که در اثر خشکسالی خبر داده‌اند.

پنج گونه جانوری بی‌نظیر در خطر انقراض

پنج گونه در معرض خطر در استان یزد شامل یوزپلنگ آسیایی، گورخر ایرانی، گربه پالاس، گربه شنی و شاه روباه می‌شوند.در همین راستا حسن اکبری، معاون محیط طبیعی استان یزد به روزنامه جام‌جم می‌گوید: در معرض تهدید قرار گرفتن گونه‌های در معرض انقراض در استان یزد تنها به علت خشکسالی نیست بلکه تخریب زیستگاه‌ها، شکار بی‌رویه در گذشته و دیگر عوامل در کاهش جمعیت و محدود شدن حوزه انتشار این گونه‌ها تاثیر داشته لیکن خشکسالی‌های دوره‌ای نیز فرصت احیای جمعیت این گونه‌ها را از ما گرفته است. بعلاوه خشکیدن بسیاری از چشمه‌‌ها و خشکیدن و کاهش شدید پوشش گیاهی به لحاظ تنوع و تراکم، منابع تغذیه‌ای جانوران را بشدت کاهش داده و این امر روند زادآوری آنها را کند کرده است. در مجموع صدمات و خسارات وارد شده به زیستگاه‌های محیط زیست در سال جاری قابل توجه و تا حد زیادی جبران‌‌ناپذیر است.

خشکسالی، بلای جان گونه‌های جانوری‌

متاسفانه منابع آبی موجود در منطقه حفاظت شده کالمند ـ بهادران به دلیل وسعت زیاد و کویری بودن آن هیچ گاه جوابگوی نیاز حیات وحش منطقه نبوده است. بااین حال در سال‌های اخیر به دنبال کاهش بارندگی‌ها ذخیره آبی چشمه‌ها و سنگآب‌های منطقه بسیار کم شده است به گونه‌ای که حتی اقدامات اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد نیز نتوانسته اثرات خشکسالی‌های بی‌امان و بی‌رحم چند ساله اخیر را کاهش دهد. بنا بر نظر کارشناسان محیط زیست استان یزد، روند خشکسالی طی چند سال‌ اخیر سبب شده تا بسیاری از گونه‌های گیاهی مناطق حیات‌ وحش استان یزد به طور کامل خشک شوند و این امر خطر انقراض برخی گونه‌‌های گیاهی را افزایش داده است. علاوه بر گونه‌های گیاهی، زندگی بسیاری از جانوران و وحوش ساکن در طبیعت استان یزد نیز در معرض خطر است زیرا خشکسالی در بلندمدت روند زادآوری آنها را کاهش می‌دهد.بنابر برآوردهای صورت گرفته میزان خسارت خشکسالی امسال به مناطق حیات‌ وحش استان یزد بیش از 80 میلیارد ریال برآورد شده است که برای جبران و پیشگیری از تبعات بیشتر این میزان خسارت به 20 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

حیات وحش استان یزد در انتظار حمایت‌

معاون محیط طبیعی استان یزد تاکید کرد: فعالیت‌های ما طی چند ساله اخیر در بهبود شرایط زیست گونه‌های در معرض خطر موثر بوده ولیکن خروج گونه‌ها مخصوصا گوشتخواران و پرندگان شکاری از لیست گونه‌های در خطر انقراض فرآیندی زمانبر و مستلزم صرف هزینه‌ها و اقدامات طولانی است.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد با اعتبارات جاری و عمرانی سازمان حفاظت محیط زیست برای احیای گونه‌های در معرض خطر هرچه سریع‌تر باید اقدام کرد.

پونه شیرازی / گروه ایران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها