احمدی‌نژاد پیروز دوئل دیپلماتیک با آمریکا

سخنرانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس بازنگری ان.پی.تی که در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد، طیف گسترده‌ای از واکنش‌های خارجی را به همراه داشت. در یک سر این طیف وسیع، حضور احمدی‌نژاد در سازمان ملل، حضوری موفق خوانده شده و از سخنان او در کنفرانس بازنگری ان.پی.تی به عنوان واقعیتی انکارناپذیر یاد شده و این چیزی است که رسانه‌های غربی و منطقه ای، دیروز به طور گسترده و به اشکال گوناگون به بازتاب آن پرداختند.
کد خبر: ۳۲۶۳۳۵

اما در سر دیگر این طیف،‌ واکنش موردی دو سه کشور دارنده تسلیحات هسته‌ای است که هنگام سخنرانی رئیس جمهوری اسلامی ایران، سالن کنفرانس را ترک کردند و بعد از این‌که محمود احمدی‌نژاد پیشنهادهای خود را در حضور نمایندگان حدود 180 کشور مطرح کرد، جمهوری اسلامی ایران را متهم به فرافکنی کردند.

پیشنهاد‌های احمدی‌نژاد چه بود؟

احمدی‌نژاد که از قبل قول داده بود در کنفرانس بازنگری ان.پی.تی، راهکارهایی شفاف و عملی برای خلع سلاح اتمی جهانی ارائه خواهد داد. دوشنبه شب به وقت تهران، 11 پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران در این زمینه را تشریح کرد.

به گزارش واحد مرکزی خبر، احمدی‌نژاد نخستین پیشنهاد را اصلاح و تکمیل N.P.T خواند و گفت: این پیمان باید به D.N.P.T یعنی معاهده خلع سلاح و عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای تغییر یابد. وی دومین پیشنهاد را تشکیل گروه مستقل بین‌المللی برای تهیه دستورالعمل اجرایی ماده 6 معاهده ان.پی.تی و برنامه‌ریزی و نظارت کامل بر خلع سلاح اتمی و جلوگیری از اشاعه با اعطای اختیارات کامل از سوی کنفرانس اعلام کرد.

ارائه تضمین‌های جامع امنیتی و الزام‌آورِ حقوقی، بدون تبعیض و بدون شرط تا حصول خلع سلاح کامل از ناحیه دارندگان سلاح هسته‌ای، دیگر پیشنهاد احمدی‌نژاد بود.

رئیس‌جمهور در توضیح چهارمین پیشنهاد گفت: هرگونه تحقیق و توسعه و نوسازی سلاح‌های هسته‌ای و تاسیسات مربوط، سریعا متوقف شود و گروه اشاره شده برای راستی آزمایی، اقدام کند. وی همچنین تدوین دستورالعمل الزام‌آور حقوقی برای ممنوعیت کامل تولید، انباشت، ارتقا، اشاعه، حفظ و استفاده از سلاح هسته‌ای را خواستار شد.

احمدی‌نژاد در ادامه پیشنهاد کرد عضویت استفاده‌کنندگان و تهدیدکنندگان به سلاح هسته‌ای در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تعلیق شود.

رئیس جمهور در بیان پیشنهاد هفتم خود گفت: هرگونه همکاری هسته‌ای با کشورهای غیرعضو معاهده ان.پی.تی قطع شود و اقدامات تنبیهی موثر علیه کشورهایی که به همکاری خود با غیراعضا ادامه می‌دهند، تدوین شود.

وی همچنین پیشنهاد کرد تهدید به حمله یا هرگونه استفاده از سلاح هسته‌ای یا حمله به تاسیسات هسته‌ای، نقض صلح و امنیت بین‌المللی به شمار ‌رود و ضمن واکنش سریع سازمان ملل در این خصوص، همکاری کشورهای عضو ان.پی.تی با کشور تهدیدکننده یا حمله کننده قطع شود.

احمدی‌نژاد همچنین اجرای هرچه سریع‌تر و بدون قید و شرط قطعنامه کنفرانس 1995 درباره منطقه عاری از سلاح هسته‌ای در خاورمیانه را خواستار شد.

وی در بیان پیشنهاد دیگر خود گفت: سلاح‌های هسته‌ای در پایگاه‌های نظامی آمریکا و متحدانش مستقر در سایر کشورها از جمله آلمان، ایتالیا، ژاپن و هلند برچیده شود.

رئیس‌جمهور در یازدهمین پیشنهاد خود تلاش جمعی برای اصلاح ساختار شورای امنیت را خواستار شد و افزود: ساختار فعلی بشدت ناعادلانه و ناکارآمد است و از عوامل اصلی حمایت از دارندگان سلاح اتمی است.

احمدی‌نژاد، برنده دوئل دیپلماتیک

مدت کوتاهی پس از سخنان رئیس جمهوری اسلامی ایران که نسبت به نظام ناکارآمد فعلی انتقاد کرده و پیشنهادهای خود را برای جلوگیری از سوءاستفاده برخی از کشورها از جمله آمریکا، ‌مطرح کرد واکنش‌ها آغاز شد و اولین آنها هیلاری کلینتون، وزیر امورخارجه آمریکا بود. وی در سخنان خود در کنفرانس ان.پی.تی، مدعی شد اظهارات رئیس جمهوری اسلامی ایران درخصوص سوءاستفاده آمریکا از نظامات فعلی، کذب است و ایران قصد دارد با این وسیله از مسوولیت‌های خود شانه خالی کند.

کلینتون با این سخنان قصد داشت به نوعی اثرات سخنرانی احمدی‌نژاد را خنثی کند اما روزنامه آمریکایی نیویورک پست، دیروز در گزارشی از اولین روز کنفرانس ان.پی.تی، احمدی‌نژاد را برنده دوئل دیپلماتیک ایران و آمریکا خواند. جان بولتون،‌ نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل هم در گفتگویی با شبکه فاکس نیوز، تلویحا نظر روزنامه نیویورک پست را تایید کرد و گفت: تقریبا نمایندگان بیشتر کشورهای جهان، هنگام سخنرانی احمدی‌نژاد در جلسه حضور داشتند و این خود نشان‌دهنده حمایت معنوی از رئیس جمهوری اسلامی ایران بود.

تحسین اظهارات احمدی‌نژاد از سوی حاضران

روزنامه گاردین چاپ انگلیس نوشت: اظهارات رئیس جمهور ایران با تحسین بسیاری از هیات‌های حاضر در کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای از جمله کشورهای عضو جنبش غیر متعهدها روبه‌رو شد.

این روزنامه، در شماره دیروز خود آورده است: نشست نخستین روز از این کنفرانس - که یک ماه نیز ادامه خواهد یافت -‌ صحنه تقابل ایران و آمریکا به منظور جلب حمایت یکصد و هشتاد کشور حاضر در این نشست بود و این در حالی است که هر گونه شکنندگی در گفتگوهای این ماه و یا ایجاد بن بست در این نشست، می‌تواند به فرسایش در معاهده ان.پی.‌تی و احتمالا رقابت‌های تسلیحاتی جدید در آسیا و منطقه خاورمیانه منجر شود.

گاردین ادامه داد: در حالی که همزمان با سخنان احمدی‌نژاد،‌ هیات‌های چند کشور نشست را ترک می‌کردند، اظهارات رئیس جمهور ایران با تحسین و استقبال بسیاری از هیات‌های حاضر در کنفرانس روبه‌رو شد که از آن جمله کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها بودند که بیش از یکصد کشور را شامل می‌شود.

روزنامه کریستین ساینس مانیتور هم با اشاره به این‌که ایران در کنفرانس ان.پی.تی از مساله نفاق و دورویی هسته‌ای گله کرده است، نوشت: بسیاری از کشورهایی که از سلاح هسته‌ای برخوردار نیستند از این موضع حمایت می‌کنند.

الجزیره انگلیسی هم سخنان رئیس جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس ان پی تی را تاکیدی دوباره برسیاست‌های دوگانه و ریاکارانه در اجرای پیمان ان.پی.تی دانست که مورد توجه خیلی‌ها قرار گرفته است.سخنان رئیس‌جمهور کشورمان در اجلاس بازنگری ان.‌پی.‌تی در نیویورک همچنین بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های عربی داشت.

برنامه‌های دیگر رئیس جمهور در نیویورک

البته برنامه‌های احمدی‌نژاد در نیویورک تنها به سخنرانی او در کنفرانس ان.‌پی.‌تی محدود نشد. رئیس‌جمهور کشورمان، دیداری هم با بان‌کی‌مون دبیرکل سازمان ملل داشت و در این دیدار مهم‌ترین مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی، بویژه موضوع خلع سلاح هسته‌ای و امنیت جهانی را مورد بحث قرار داد.

به گزارش مهر، احمدی‌نژاد با اشاره به برنامه هسته‌ای کشورمان و حق همه کشورها در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای گفت: جمهوری اسلامی ایران، ‌همچنان آمادگی دارد نقش مثبت و سازنده خود را برای ایجاد گشایش تازه‌ در مذاکرات مربوط به تبادل سوخت هسته‌ای ایفا کند.

رئیس جمهور همچنین با تاکید بر این‌که ملت ایران اهل منطق، گفتگو و تعامل سازنده است، از آمادگی ایران برای تعامل و همکاری با اتحادیه اروپا در خصوص مسائل گوناگون خبر داد.

دبیرکل سازمان ملل هم در این دیدار، سخنرانی احمدی‌نژاد در کنفرانس ان.پی.تی را سازنده و راهگشا دانست و گفت: حضور شما در این اجلاس، از آن جهت حائز اهمیت است که نشان می‌دهد ایران به حل مسائل جهانی توجه ویژه‌ دارد.

رئیس جمهور همچنین در گفتگو با شبکه تلویزیونی پی.‌بی.‌اس گفت: اگر درباره برنامه هسته‌ای ایران بنا بر همکاری باشد باید صادقانه عمل شود و دولت آمریکا روش خود را عوض کند، چرا که این روش شکست خورده است.

به گزارش مهر، احمدی‌نژاد با بیان این‌که بدبینی نسبت به اوباما در ایران خیلی زیاد شده است، گفت: آقای اوباما نباید تسلیم فشارها شود. او باید تصمیم بگیرد و عمل کند چرا که او رئیس‌جمهور آمریکاست.

وی در جواب سوالی در خصوص اظهارات ضد ایرانی کلینتون گفت: خانم کلینتون صحبت‌های زیادی می‌کنند و ما حتما نباید درباره اظهارات ایشان واکنش نشان دهیم. ایشان باید برای ادعای خود درباره این‌که ایران با آژانس همکاری نکرده است، سند و مدرک ارائه کند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها