در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
اما چهار عامل سلامت آب داخل بطری پلاستیکی را به خطر میاندازد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم. این عوامل موجب مهاجرت نوعی پلیکربنات خطرناک به نام بیسفنول A از جدار داخلی بطری پلاستیکی به درون آب میشود. مقادیر ناچیز بیسفنول A بی خطر است، اما مقادیر زیاد آن اثر استروژنیک داشته و موجب اختلال در غدد درونریز میشود. همچنین ممکن است سبب ناباروری، چاقی، بلوغ زودرس کودکان، سرطان سینه در زنان و سرطان پروستات در مردان شود.
1 ـ دمای بالا: حرارت بالا عامل ورود ترکیبات شیمیایی خطرناک از جدار درونی بطری پلاستیکی به داخل آب است. نگهداری آب بطری شده در دمای یخچال هیچ خطری ندارد؛ اما اگر دما از 25 درجه سانتیگراد بیشتر شود احتمال این خطر وجود دارد. بنابراین در فصول گرم سال، بطریهای آب در فروشگاهها نباید خارج از یخچال یا در دمای گرم محیط بهویژه در طول روز قرار گیرند. نگهداری بطری پلاستیکی آب در معرض نور آفتاب، احتمال خطر را تشدید میکند.
2 ـ انجماد: انجماد آب در بطریهای پلاستیکی بهتدریج موجب فرسودگی جدار داخلی پلاستیک شده و احتمال خطر ورود مواد شیمیایی خطرناک به داخل آب را در پی دارد. لذا در حد امکان باید از انجماد آب در بطریهای پلاستیکی پرهیز کرد.
3ـ فرسودگی بطری: عدهای در منازل خود از بطری پلاستیکی به عنوان تنگ آب استفاده میکنند و آب لولهکشی را در آن نگهداری میکنند. این کار شاید در دفعات محدود و اندک اشکال جدی ایجاد نکند؛ اما باید دانست که اگر به مدت طولانی مثلا بیش از یک ماه ادامه پیدا کند، ممکن است جدار داخلی بطری پلاستیکی بر اثر شستوشوی مکرر دچار فرسودگی یا خراش شده و احتمال خطر ورود مواد شیمیایی به داخل آب وجود دارد.
4 ـ اسید: نگهداری غذاهای اسیدی نظیر آبغوره، آبلیمو، سرکه یا حتی رب گوجهفرنگی در بطریهای پلاستیکی خطرناک است و باید از ظروف شیشهای استفاده کرد.
دکتر بهادر حاجیمحمدی
بازرس انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
برای بررسی کتاب «خلبان صدیق» با محمد قبادی (نویسنده) و خلبان قادری (راوی) همکلام شدیم