روایت

تو کاشف شهید صدر هستی!

مرحوم آقای آصفی هم همین را می‌گفتند که: تو کاشف شهید صدر هستی!... و واقعیت هم همین بود که ایشان حتی در بین طلاب عرب هم شناخته شده نبودند، چه رسد به ایرانی‌ها و من با شور و شوق عجیبی، درس‌های ایشان را ضبط و مجالس درس ایشان را تبلیغ می‌کردم تا کم‌کم طلاب عرب و ایرانی به شأن و جایگاه رفیع ایشان پی بردند. همان‌طور که عرض کردم شهید صدر در بیان روان و ساده مطالب پیچیده کم‌نظیر بودند. هرگز به شاخ و برگ مطالب نمی‌پرداختند و سعی جوهره درس را بفهمانند و مطالب را هم طوری بیان می‌کردند که اگر فردی سابقه ذهنی هم نداشت، متوجه مطلب می‌شد.
کد خبر: ۱۲۰۰۱۹۴

یکی دیگر از ویژگی‌های درس ایشان این بود که مطلب را از جنبه‌های مختلف بررسی می‌کردند و این شمولیت و وسعت دید، از ویژگی‌های برجسته درس ایشان بود. موضوعات را با دقت دسته‌بندی و شاخه‌ها و تقسیمات مختلف آن را از هم تفکیک و جدا می‌کردند که در آن زمان میان استادان، مختص خود ایشان بود و حتی از درس اصول و منطق مرحوم مظفر هم دقیق‌تر دسته‌بندی می‌کردند.
ویژگی دیگر درس ایشان ریشه‌یابی بود. به این شکل که می‌گفتند: یک مطلب از کجا ریشه گرفته و چگونه و طی چه مراحلی تطور پیدا کرده است. هنگامی که بحث مشکل می‌شد - مثلا بحث ترتب در علم اصول - ایشان دیدگاه‌های بزرگانی چون آخوند خراسانی، محقق عراقی، محقق نائینی، محقق کمپانی و... را تک‌تک شرح می‌دادند و سپس اشکالاتی را که بر آن نظریه‌ها وارد بودند، بیان می‌کردند. ایشان معتقد بودند روشی که این بزرگان در بحث ترتب اتخاذ کرده‌اند، درست نبوده است و سپس خودشان روش جدیدی ارائه کردند و براساس آن تحقیقات جامعی انجام دادند که حاصل کار، فوق‌العاده بود.
همچنین ایشان در بحث حجیت ظهور، مطالب شگفت‌انگیزی مطرح کردند. همه این مطالب دشوار را هم به نحوی بیان می‌کردند که همه ما مطالب را خیلی راحت درک می‌کردیم، در حالی که ایشان حقیقتا نابغه بودند و معمولا نوابغ نمی‌توانند مطالب خود را طوری مطرح کنند که همگان بفهمند، اما سلاست و روانی ایشان در بیان مطالب مشکل، واقعاً حیرت‌انگیز بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها