لکه‌های پوستی موسوم به ماه‌گرفتگی با روش‌های لیزردرمانی تا حد زیادی قابل برطرف شدن هستند

وصله هایی که به ماه نمی چسبد!

خال لکه‌شرابی (Port-Wine Stain) ضایعه پوستی است که در بدو تولد روی پوست برخی از نوزادان به شکل لکه‌های سرخ‌رنگی ایجاد می‌شود. اگرچه تاکنون هیچ‌گونه مستندات علمی نتوانسته‌اند ارتباطی میان این لکه‌های قرمزرنگ و دیدن ماه در زمان بارداری بیابند، هنوز هم در فرهنگ ما این لکه‌ها «ماه‌گرفتگی» نامیده می‌شود‌ و برخی هنوز بر این باور هستند که این نشان پوستی مادرزادی اثری فرازمینی است. بر اساس گزارش‌های موجود از هر هزار نوزاد متولد شده، سه نوزاد دارای این عارضه پوستی صورتی تا سرخ رنگ روی برخی قسمت‌های بدن مانند صورت، دست، پا یا کمر هستند. از آنجا که این لکه‌ها ابعاد نسبتا بزرگی دارد، می‌تواند بر زیبایی و حتی اعتماد به نفس فرد اثرگذار باشد. به همین دلیل با دکتر امیرهوشنگ احسانی، متخصص بیماری‌های پوستی، درباره ماهیت اصلی این لکه‌، اثرات جانبی‌اش بر سلامت و همچنین راه درمان آن گفت‌وگو کردیم.
کد خبر: ۱۱۸۶۳۸۶

اصطلاح ماه‌گرفتگی در حقیقت نوعی اتساع رگ‌های خونی در دوران جنینی است که در نهایت منجر به ایجاد لکه قرمزرنگ پوستی در قسمتی از بدن در زمان تولد می‌شود. این گشادشدگی رگ‌های خونی ارتباطی با کارهایی که مادر در دوران بارداری انجام می‌دهد ندارد. دکتر احسانی در این رابطه توضیح می‌دهد: در دوران جنینی در برخی موارد رگ‌های خونی نزدیک به سطح پوست بازتر از حالت عادی می‌شوند که باعث ایجاد لکه‌ای روی پوست می‌شود. البته این موضوع کاملا با لکه‌های بزرگ قهوه‌ای رنگ که در واقع از تجمع خال‌های پوستی در یک ناحیه ایجاد می‌شوند کاملا متفاوت است، اما به صورت عمومی همه این نشان‌های بزرگ پوستی ماه‌گرفتگی تلقی می‌شوند. وی در ادامه با تاکید بر این که این نام‌گذاری هیچ پایه علمی نداشته و باور نادرستی است، در خصوص علت ایجاد این لکه می‌افزاید: مطالعات انجام شده هنوز نتوانسته‌اند علت واقعی این پدیده را مشخص کنند، اما چیزی که می‌دانیم این است که با باید و نبایدهای بارداری نمی‌توان از بروز آن جلوگیری کرد.

گذر زمان، التیام نمی‌دهد!
برخلاف ذهنیتی که ممکن است در خصوص این لکه‌های قرمز مادرزادی وجود داشته باشد، این لکه‌ها به مرور زمان کمرنگ یا محو نخواهند شد. دکتر احسانی در خصوص روند این لکه‌ها در طی گذر زمان بیان می‌کند: این لکه‌ها در بدو تولد معمولا صورتی رنگ هستند و به مرور زمان با بزرگ شدن فرد، رنگ آنها تیره‌تر می‌شود. این لکه در سنین نوجوانی و جوانی قرمز تیره تا بنفش خواهد شد. از سوی دیگر وسعت این لکه نیز با افزایش سن بیشتر خواهد شد. این تصور اشتباهی است که تا سنین بزرگسالی ممکن است این لکه خود به خود محو شود.
این لکه علاوه بر تغییر رنگ در طی زمان ممکن است بافت ضخیم‌تری نسبت به سایر قسمت‌های پوست پیدا کند و حتی گاهی دچار خشکی و زمختی شود.

نگرانی در پس ماه‌گرفتگی
در برخی از موارد این اتساع عروق در نزدیکی چشم و مغز رخ می‌دهد. در چنین مواردی وجود این لکه‌ها می‌تواند همراه با مشکلات چشمی و مغزی مانند افزایش فشار چشم یا تشنج نیز همراه شود. به همین جهت حتما باید فرد تحت‌نظر پزشک باشد. این متخصص بیماری‌های پوستی اضافه می‌کند: بهتر است در بدو تولد اگر نوزادتان دارای چنین لکه‌ای در هر قسمت از بدن بود حتما به پزشک متخصص مراجعه شود تا هم از میزان خطرات جانبی احتمالی آگاهی کافی پیدا کنید و همچنین در صورت نیاز هرچه سریع‌تر وارد فرآیند درمان شوید. البته این لکه‌ها در بیشتر موارد فقط مشکل ظاهری دارند و جز موارد خاص تاثیری بر سلامت فرد نخواهند داشت. بنابراین در بسیاری از موارد که لکه در معرض دید نیست ممکن است اقدام درمانی صورت نگیرد.

لیزردرمانی این‌بار در خدمت ماه‌گرفتگی
پیش از این لکه‌های موسوم به ماه‌گرفتگی به عنوان نشان‌های مادرزادی در نظر گرفته می‌شد که تا پایان عمر نیز همراه فرد بود، اما با روش‌های درمانی جدید پنجره جدیدی به روی کسانی که از وجود این نشان‌ها بر پوست خود بخصوص روی پوست صورت، رنج می‌برند گشوده شده است. دکتر احسانی در رابطه با روش‌های درمانی خاطرنشان می‌کند: این لکه‌ها در حال حاضر با روش‌های لیزردرمانی تا حد زیادی قابل برطرف شدن هستند. دستگاه‌های جدید تاثیر قابل توجهی بر از بین بردن این نشان‌های پوستی دارد. البته نباید انتظار داشت با یک بار مراجعه تاثیر شگفت‌آوری به دست آورد، اما طی چند جلسه اگر حتی لکه به صورت کامل بهبود پیدا نکند، مطمئنا به صورت قابل توجهی کوچک‌تر و کمرنگ‌تر خواهد شد. به طور میانگین شاهد 60 تا 80 درصد بهبود خواهیم بود که این میزان با توجه به تاثیر زیاد این لکه‌ها بر ظاهر فرد، بسیار قابل قبول است. این بهبود به هیچ‌وجه موقتی نیست و هر میزانی که بهبودی حاصل شود، دائمی خواهد بود. وی همچنین ضمن اشاره به تاثیر سن فرد در پاسخ به درمان تاکید می‌کند: هرچه در سنین پایین‌تر اقدام به درمان صورت بگیرد مطمئنا نتیجه بهتری به دست خواهد آمد. پیش از این تصور می‌شد که درمان باید در افراد بالغ صورت بگیرد اما تحقیقات جدید نشان داده‌اند که هرچقدر سریع‌تر برای درمان اقدام شود، نتیجه مطلوب‌تر خواهد بود.
دکتر احسانی سن خاصی برای مراجعه به پزشک برای درمان قائل نمی‌شود و اقدام سریع درمانی را حتی از یک ماهگی نوزاد توصیه می‌کند.

عسل اخویان طهرانی

جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها