طلای‌ سفید گلستان در آستانه انقراض

گلستان سال‌های نه چندان دور به سرزمین طلای سفید مشهور بود؛ اما در سال‌های اخیر کشت این محصول در سایه بی توجهی مسئولان دولتی و به صرفه نبودن کشت آن به دلیل واردات، به حاشیه رانده و سال به سال کمتر شده است، به گونه‌ای که اگر این روند ادامه یابد، نابودی کامل مزارع پنبه دور از تصور نیست.
کد خبر: ۸۴۸۶۹۱

روزگاری نه چندان دور، کشاورزی محور اقتصاد گلستان بود و پنبه هم حرف اول کشاورزی آن را می‌زد؛ آن‌قدر این محصول کشاورزی رونق داشت که بسیاری از تجار داخلی و خارجی زمان برداشت به این منطقه رفت و آمد می‌کردند. کارخانه‌های پنبه پاک‌کنی، صنایع وابسته و مبادلات فراوان این محصول پرسود، زندگی ساکنان دشت گرگان را شیرین می‌گذراند. اما با گذشت زمان، رفته رفته کشاورزی استان به حاشیه رفت. در این میان پنبه بیشترین ضربه را خورد و کم کم از گردونه اقتصاد استان خارج شد تا جایی که اکنون مهم ترین مراکز اقتصادی آن زمان که محل خرید و فروش پنبه بود، به خرابه تبدیل شده است.

رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی جهاد کشاورزی گلستان دراین باره به مهر گفت: با توجه به هزینه بالای تولید، کشت پنبه اکنون اقتصادی نیست و طی سال‌های اخیر در مزارعی کشت می‌شود که امکان کشت محصول دیگری در آن وجود ندارد.

علی موسی‌خانی با تأکید بر این‌که دولت باید برای افزایش انگیزه کشاورزان برای این کشت، قیمت تضمینی آن را افزایش دهد، افزود: یک‌چهارم هزینه‌های کشت پنبه مربوط به برداشت آن است که با مکانیزه کردن برداشت می‌توان هزینه‌های تولید را بسیار کاهش داد.

وی با بیان این‌که محصول پنبه به آب کمی نیاز دارد، تصریح کرد: امسال قیمت تضمینی پنبه 2550 تومان تخمین زده ‌شده که نسبت به سال گذشته، قیمت آن ۱۶ درصد افزایش داشته است. ولی با توجه به هزینه‌های بالای کشت، ضروری است طی چهار تا پنج سال افزایش قیمت تضمینی را داشته باشد تا بتوان از آن به‌عنوان کشت اقتصادی نام برد.

رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی جهاد کشاورزی گلستان با بیان این‌که در تمام دنیا محصولات کشاورزی از جمله پنبه مورد حمایت مستقیم قرار می‌گیرد، گفت: اما در کشورمان شرایط به‌گونه‌ای است که کارخانه‌های نساجی ترجیح می‌دهند به‌جای استفاده از پنبه‌ای که در کشورمان تولید می‌شود، این محصول را وارد کنند. موسی خانی با اشاره به این که یک چهارم هزینه پنبه مربوط به برداشت آن است، افزود: برای تشویق کشاورزان به کشت پنبه، دولت باید برای واردات این محصول به کشور تعرفه در نظر بگیرد و با تسهیل در برداشت مکانیزه، هزینه کشاورزان را کاهش دهد و از آنها حمایت کند.

کاهش 50 درصدی تولید

به گفته وی، برنامه‌ریزی امسال وزارتخانه برای کشت ۲۰ هزار هکتار پنبه در استان بود؛ ولی به دلیل خشکسالی، کاهش منابع آبی و کاهش آب رودخانه‌ها و قرار گرفتن بیشترمزارع پنبه در شمال استان، سطح زیر کشت استان به 9000 هکتار کاهش پیدا کرد.

موسی خانی با بیان این که از ابتدای شهریور برداشت پنبه در استان آغاز شد، افزود: پیش بینی ما این است که ۱۸ هزار تن خرید و برداشت وش را در استان داشته باشیم. وی با بیان این که بیشترین سطح زیر کشت پنبه در استان در شهرستان‌های گنبد و آق قلا ست، تصریح کرد: با توجه به کاهش منابع آبی، سیاست وزارتخانه این است که پنبه را به عنوان کشت جایگزین در استان معرفی کند و به همین دلیل هم چند سالی است ارقام جدید زودرس در استان معرفی شده‌اند و قابلیت دارند بعد از گندم و کلزا کشت شوند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها