آمار بالای بیماری سلیاک در سیستان و بلوچستان

حدود 700 نفر از مردم سیستان و بلوچستان به بیماری سلیاک مبتلا هستند، گرچه این بیماری در تمام کشور و حتی دنیا وجود دارد، ولی آمار ابتلا به آن در این استان بالاست.
کد خبر: ۷۹۶۳۲۹

باوجود این‌که این بیماری موروثی است، ولی هنوز مسئولان علوم پزشکی استان به علت بالا بودن آمار ابتلا به این بیماری در این استان پی نبرده‌اند. خستگی، کم‌خونی، ضعف عضلانی، پوکی استخوان، نفخ، کاهش وزن و رنگ‌پریدگی از علائم بیماری سلیاک است، سلیاک یک بیماری ژنتیک است که در صورت شناسایی نشدن بموقع عوارض جدی را برای فرد ایجاد می‌کند. مبتلایان به این بیماری به دلیل نداشتن برخی آنزیم‌ها قادر به هضم کامل گندم نیستند و نمی‌توانند نان گندم مصرف کنند. بهترین نان برای این افراد نان ذرت یا برنج است که اکنون هیچ نانوایی به دلیل بالا بودن هزینه تهیه دستگاه آن در این استان چنین نانی را پخت نمی‌کند و این نان از استان‌های همجوار وارد سیستان و بلوچستان می‌شود.

دکتر محمودرضا میری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفت‌وگو با جام‌جم درباره این بیماری اظهار کرد: بیماری سلیاک در تمام دنیا وجود دارد، ولی در سیستان و بلوچستان آمار ابتلا به آن بالاست به گونه‌ای که تاکنون حدود 700 نفر از مردم سیستان به این بیماری مبتلا شده‌اند.

وی به ضرورت پخت نان با آرد ذرت یا برنج در این استان اشاره کرد و افزود: یک انجمن خیریه کار تهیه این نان را در این استان به‌عهده گرفته، ولی هنوز عملیاتی نشده است و اکنون این نان از استان‌های مشهد و اصفهان وارد می‌شود که به دلیل مسافت زیاد نانی که به دست مردم می‌رسد، کهنه و حتی کپک‌زده است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با تاکید بر این‌که مصرف این نوع نان برای درمان افراد مبتلا به سلیاک ضروری است، عنوان کرد: اگر در سیستان و بلوچستان یک نانوایی پخت این نوع نان را به عهده بگیرد تا حدودی مشکلات افراد مبتلا به این بیماری برطرف می‌شود.

دکتر منیژه خلیلی معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز در این‌باره گفت: سلیاک یک بیماری نوپدید است و در دنیا از هر 100 یا 300 نفر یک نفر به این بیماری مبتلاست. این بیماری ژنتیک است و افراد مستعد نسبت به گلوتن (پروتئین در گندم) حساس هستند. در این بیماری جذب مواد غذایی در روده‌ها به کندی صورت می‌گیرد، بنابراین کمبود ویتامین‌ها در بدن فرد مبتلا بسیار شدید است.

وی ادامه داد: این بیماری ممکن است از دوران 6 ماهگی در کودکان ظاهر شود، شایع‌ترین علائم تشخیص آن اسهال، کاهش وزن و رشد کم کودک است، خرابی دندان، پوکی استخوان و ریزش مو هم از علائم دیگر بیماری سلیاک است، در بزرگسالان نیز گاهی اوقات این بیماری با پری شکم، نفخ و ناراحتی معده بروز می‌کند.

معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان این‌که این بیماری استان به استان متفاوت است، خاطرنشان کرد: باتوجه به این‌که این بیماری تا آخر عمر همراه بیمار است و درمان قطعی ندارد، ولی با رژیم غذایی مناسب بهبود می‌یابد.

خلیلی بااشاره به رژیم غذایی بیماران مبتلا به سلیاک گفت: استفاده از نان آرد ذرت برای این بیماران بسیار موثر است، ولی تهیه آن برای مردم این استان بسیار گران است و همه جا در دسترس نیست. این نان برای سیستانی‌ها از شهرهای مشهد، اصفهان و تهران وارد می‌شود که به علت دوری راه متاسفانه نان مرغوبی به دست بیمار نمی‌رسد؛ البته برخی سیستانی‌ها با خلاقیت خود این نان را در خانه طبخ می‌کنند.

وی با بیان این‌که دانشگاه زاهدان درصدد است با تمهیدات لازم شرایط را برای ساخت نانوایی در سیستان فراهم کند، خاطرنشان کرد: بتازگی انجمن خیریه‌ای در سیستان و بلوچستان شروع به کار کرده و درواقع به دنبال افراد خیر هستیم که برای کمک به افراد مبتلا به سلیاک در سیستان قدم بردارند.

شیما معتمد منفرد / جام جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها