
زمستان سال گذشته بود که وزارت ارتباطات برای صیانت از کودکان و نوجوانان در برابر خدمات نسلهای سوم و بالاتر تلفن همراه، اپراتورها را مکلف به ارائه سیمکارتهای کودک و نوجوان کرد.
اما اینکه سیمکارت کودک چیست و چه تفاوتی با سیمکارتهای معمولی دارد، موضوعی است که ممکن است در ذهن بسیاری از مشترکان سوال ایجاد کند.
در زمانی نهچندان دور سیمکارتهای تلفن همراه تنها برای مواردی مانند برقراری تماس یا در نهایت ارسال پیامک کاربرد داشتند، اما اکنون بهواسطه ورود اپراتورها به عرصه ارائه اینترنت پرسرعت، دیگر شیوه استفاده از تلفن همراه متحول شده و در بسیاری از موارد استفاده از اینترنت برای مشترکان از کارکردهای قدیمی سیمکارت پیشی میگیرد.
در چنین شرایطی طبیعی است دسترسی کودکان و نوجوانان به سیمکارتهای معمول میتواند نگرانیهایی در میان والدین آنها ایجاد کند. بر همین اساس چند ماهی پس از ورود اپراتورهای غالب کشور به عرصه ارائه خدمات 3G و 4G سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان بخش قانونگذار وزارت ارتباطات، اپراتورهای ارتباطی را ملزم کرد تا ظرف مدت شش ماه به ارائه سیمکارتهای مخصوص برای کودکان و نوجوانان بپردازند. بر این اساس اپراتورها موظف هستند خدمات تلفن همراه را با قابلیت اعمال برخی مدیریتها برای استفاده کودک و نوجوان برای یک یا چند دسته از خدمات تلفن همراه نظیر صوت، تلفن تصویری، پیام کوتاه، پیام چندرسانهای و اینترنت یا اضافه کردن برخی قابلیتها چون امکان تماس خانوادگی یا گروهی براساس درخواست مشترک فراهم کنند.
در این زمینه به اپراتورها یادآوری شده که در سیمکارتهای جدید لازم است نحوه نظارت، هدایت و کنترل کودکان از سوی اولیای خانوادهها، تماس با کدهای خدماتی اضطراری از قبیل 123 و 110 در صورت مواجهه با ناهنجاریهای فرهنگی و اجتماعی و همچنین ترویج اخلاق و آداب استفاده مسئولانه و شرعی از خدمات و محصولات موبایل باند پهن در راستای رعایت حقوق شهروندی دیده شود.
به گزارش ایسنا، معاون صدور مجوز سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در این باره با اشاره به تاکیدات صورت گرفته برای عدم مجوز خرید و فروش سیمکارت به افراد کمتر از 18 سال اظهار کرد: مسئولیت هر سیمکارت بهعهده فردی است که سیمکارت به نام او به ثبت رسیده باشد.
صادق عباسیشاهکوه گفت: اپراتورهای تلفن همراه باید در سیمکارتهای مختص کودکان و نوجوانان، ویژگیهایی تعبیه کنند که والدین براساس نیاز فرزندان خود این سیمکارتها را تهیه کرده و در اختیار فرزندانشان بگذارند. همچنین براساس این طرح، اپراتورها میتوانند رنجی از شمارههای قابل واگذاری خود را به کودکان و نوجوانان اختصاص دهند.
اما در مقابل، مشترکان تلفن همراه باند پهن برای این رده سنی نیز دارای مسئولیتهایی نظیر حقوقی و مالی خواهند بود. بر این اساس مشترکان موظف هستند در صورت فراهمسازی امکان استفاده از خدمات تلفن همراه باندپهن موبایل برای فرزندان کودک و نوجوان خود، مسئولیت کاربرد را بپذیرند و بر خدماتگیری کودک و نوجوان خود نظارت فعال داشته باشند.
حال در شرایطی که مدتی از مصوبه مذکور و مدت شش ماهه اپراتورها برای ارائه این سیمکارتها میگذرد، از میان اپراتورهای مختلف، رایتل موفق به ارائه چنین سیمکارتی شده و خدمات خاصی را در اختیار این قشر قرار داده است.
در واقع سیمکارت کودک اپراتور سوم یک سیمکارت اعتباری رایتل است که تنها امکان استفاده از وبسایتهای ویژه کودکان را فراهم میسازد. با استفاده از سیمکارت کودک، والدین دیگر نگران صرف زمانهای طولانی کودکان خود در فضاهای مجازی که مورد تائید آنها نیست، نخواهند بود زیرا با سیمکارت کودک فقط امکان استفاده از خدمات زیر برای کودکان فراهم شده است:
کافه رایتل (کارتون و انیمیشن تلویزیونی): دسترسی به حجم وسیعی از کارتونها و انیمیشنهای آرشیوی و محبوب تلویزیون و دیگر رسانهها
آپارات کودک: مجموعهای متنوع از کارتونهای ایرانی و خارجی مورد تائید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
«نبات»: مجوعهای متنوع از داستان، بازی و سرگرمی
برنامههای کاربردی «نبات»: امکان دانلود این نرمافزار با کلیک بر بنر اصلی وبسایت نبات وجود دارد
شبکه پویا: مجموعهای متنوع از انیمیشنهای حوزه کودک و نوجوان و دیگر وبسایتهای جذاب حوزه کودک
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر محمد اسحاقی، استاد دانشگاه تهران:
محمدرضا مهدوی در گفتوگو با «جامجم»: