دبیر شورای عالی امنیت ملی:

ایران در پی روابط دیپلماتیک با آمریکا نیست

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در مصاحبه با روزنامه انگلیسی فایننشیال تایمز از عدم علاقه تهران برای برقراری رابطه دیپلماتیک با آمریکا حتی در صورت توافق هسته‌ای خبر داد.
کد خبر: ۷۵۱۹۷۴

به گزارش فارس، علی شمخانی در این گفت‌وگو در پاسخ به سوالی درباره روابط احتمالی ایران و آمریکا اظهار کرد: مذاکرات ما با آنها تنها در زمینه هسته‌ای است. البته همه چیز به صداقت آمریکایی‌ها در گفت‌و‌گوهای هسته‌ای بستگی دارد. اگر توافق هسته‌ای حاصل شود، بازهم ایران و آمریکا قادر به همکاری مشترک در منطقه نیستند. آمریکا باید حمایت خود را از رژیم صهیونیستی متوقف کند و این برای واشنگتن غیرممکن نیست. ایران و آمریکا قادر هستند در مسیری که انرژی‌هایشان علیه همدیگر به کار نرود، حرکت کنند. در این بین توافق هسته‌ای نقش بسیار حیاتی دارد.

شمخانی درخصوص ادعای همکاری ایران و آمریکا علیه داعش نیز تاکید کرد که ایران و آمریکا هیچ‌گونه همکاری در عراق ندارند. اگر در عملیاتی در نقطه‌ای از عراق نقش مشاوره داشته باشیم، به دولت عراق اعلام می‌کنیم که اگر آمریکایی‌ها دخالت کنند، ما وارد نمی‌شویم. به‌طور مثال، ما در حال برنامه‌ریزی برای آزادسازی «حمرین» هستیم. اگر ائتلاف دست به بمباران بزند، ما هیچ کاری انجام نمی‌دهیم. این همکاری نیست، تنها اطلاع دادن است.

شمخانی درخصوص حضور ایران در عراق تصریح کرد: ایران در عراق مشاوران نظامی دارد. عراق خود دارای فرماندهان قوی است. در سپاه بدر، بسیاری از فرماندهان بخوبی آموزش دیده‌اند. برخی گروه‌های دیگر همچون عصائب الحق هم شکل گرفته‌اند. بعضی از این گروه‌های عراقی دارای تجربه جنگ در سوریه هستند. نیروهای عراقی تجربیات خوبی در جنگ‌های چریکی دارند. ترکیب آنها با ارتش عراق قابلیت‌های زیادی ایجاد می‌کند.

دبیر شورای امنیت ملی، ادعای حملات هوایی ایران در عراق را تنها یک پروپاگاندا دانست و افزود: نیازی به حمله هوایی از سوی ایران نیست. اولا، عراق خود دارای جت‌های جنگنده است. ثانیا، اثر حملات هوایی کم است. داعش دارای یک خط دفاعی نیست که هدف حمله هوایی قرار بگیرد. اعضای داعش در منطقه یا منازل پراکنده‌اند. آنها در یک نقطه قابل بمباران نیستند. به همین دلیل است که ائتلاف، نتوانسته موفق شود. یک حمله با آرپی‌جی یا یک حمله توپخانه‌ای می‌تواند موثرتر از یک بمباران باشد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره برخی ادعاها مبنی بر حمایت بعضی اقلیت‌ها در ایران از داعش ابراز کرد: ما تعداد زیادی سنی در ایران داریم. در جریان پیروزی‌های بزرگ داعش در عراق و پروپاگاندای آنها، تنها اتفاقاتی که در مناطق سنی‌نشین ایران رخ داد، این بود که چند شعار روی یک یا دو دیوار نوشته شد، حدود صد گرم شکلات توزیع شد و در بین 800 میلیون پیامک که روزانه در ایران تبادل می‌شود، چند پیامک مبادله شد و در یک روستا در غرب ایران نیز پرچم داعش بالا رفت.وی افزود: این نشان می‌دهد که بین سنی‌های ایران و داعش ارتباطی نیست. داعش از ایران نیرو جذب نکرده است. تعداد ایرانیانی که می‌خواستند به داعش بپیوندند و پیش از خروج از مرزها دستگیر شدند، تنها 22 نفر از جمعیت 75 میلیونی ایران بود. این از تعداد افرادی که از پاریس به داعش پیوستند، کمتر است. درخصوص این 22 نفر هم، سنی‌های ایرانی بودند که به ما اطلاعات دادند که هیچ‌کدامشان هم شناخته‌شده نیستند. حتی در استان سیستان و بلوچستان، ما یک پیرو داعش نداشته‌ایم.شمخانی درباره جدایی طلبی در کردستان عراق هم تصریح کرد: موضوع جدایی‌طلبی در منطقه ما مرده است. مضرات جدایی‌طلبی از منافع آن بیشتر است.

خسارت‌های عربستان خیلی بیشتر از ایران است

دبیر شورای عالی امنیت ملی درخصوص روابط میان ایران و عربستان سعودی نیز گفت: برای دیدار از عربستان هنوز زود است. عدم تفاهم و رقابت‌های تلخ باید از شکل خصومت‌آمیز به شکل بازی‌های طبیعی سیاسی درآید. این قابل انجام است. من خود را یکی از پتانسیل‌های انجام این کار می‌دانم. ایران و عربستان سعودی درگیر جنگ نفتی هستند و سعودی‌ها تاکنون در این جنگ صد میلیارد دلار از دست داده‌اند که خیلی بیشتر از ضررهای ایران است.وی در این خصوص ادامه داد: فشار روی قیمت‌ نفت بد هم نیست. ما نقطه ضعفی به‌نام وابستگی به نفت داریم و هرکسی به ما کمک کند از این وابستگی خلاص شویم، لطف کرده است. شمخانی تاکید کرد که بین ایران و عربستان گفت‌وگوی جدیدی رخ نداده است.دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره تاثیرات کاهش بهای نفت بر سیاست منطقه‌ای ایران نیز گفت: چرا این مساله باید تاثیرگذار باشد؟ تحریم‌ها و کاهش بهای نفت تاثیر تعیین‌کننده‌ای ندارند.

ایران زیر فشار تحریم، خم نخواهد شد

شمخانی در زمینه مذاکرات هسته‌ای اظهارکرد: «با لحاظ کردن اهداف و نیات حسنه ایران و درخواست‌هایش براساس «ان‌پی‌تی» حصول توافق هسته‌ای در صورتی که حقوق کشور در آن نقض نشود، میسر است. البته اگر توافقی صورت نگیرد ما نخواهیم مرد و اگر هم موفقیتی در این زمینه حاصل شود به بهشت نخواهیم رفت. ما تلاش می‌کنیم تا درهای گفت‌وگو را برای حصول توافق با آنهایی که تعهدات قبلی خویش را نقض کرده‌اند (غرب) همچنان باز نگه داریم.»

شمخانی در ادامه اظهار کرد: «تحلیلگران غربی باید برداشت خود از ایران را تغییر داده و بدانند که ایران در زیر فشار تحریم‌ها خم نخواهد شد و همچنین درخواست‌های غیرمشروع آنها باید متوقف شده و آنها نباید درخواست جاهای دیگر (اسرائیل) را در مذاکره با ما مطالبه کنند.»

شکست داعش در رسیدن به 2 هدف اصلی

شمخانی در ادامه این مصاحبه در زمینه نبرد علیه داعش اظهار کرد: «داعش در رسیدن به دو هدف مهم خود که فتح بغداد و اربیل بود شکست خورد. همچنین داعش بسیاری از مکان‌هایی را که از شیعیان و کردهای منطقه همچون آمرلی، جبال، حمرین، سعیدیه و جرف الصخر اشغال کرده بود، از دست داده است. یکی از مهم‌ترین علائم شکست داعش حضور بسیار انبوه عزاداران امام حسین(ع) در مراسم اربعین بود.»

وی در ادامه گفت: «داعش دیگر در نزدیکی مرزهای ایران نیست. من به جرات می‌گویم که خطوط قرمز ما مرزهایمان، اماکن متبرکه و بغداد هستند که نباید مورد تهدید قرار گیرند. داعش قدرت‌ خود را در حملات راهبردی از دست داده است. داعش در موصل نیز در وضع تدافعی قرار گرفته است.»شمخانی در بخش دیگری از این گفت‌وگو تصریح کرد: سنی‌های عراق بر این باورند که دولت جدید عملکرد خوبی دارد. من پیش از تغییر دولت به عراق سفر کردم، شما نمی‌توانید امروز را با آن روزها مقایسه کنید. سنی‌ها و کردها از این تغییر بسیار خوشحال‌اند. ما هم از این‌که مردم عراق خوشحال هستند، خوشحالیم.

وی افزود: انتقال مسالمت‌آمیز قدرت در عراق معجزه‌ای بود که می‌تواند برای مردم این کشور شادی و رفاه به بار آورد.

دبیر شورای امنیت ملی درباره قدرت منطقه‌ای ایران گفت: «امروزه عراق نسبت به گذشته نزدیک‌تر به ایران است زیرا مردم و دولت عراق که شامل شیعیان، سنی‌ها و کردها هستند درک کرده‌اند که ایران عمق راهبردی آنها بوده است. شما بهتر است از سران دولت عراق نحوه کمک برخی کشورهای منطقه را در نبرد برای حفظ اربیل بپرسید. ایران در این بین تنها کشوری است که بدون قید و شرط از امنیت و ثبات در عراق دفاع می‌کند. دولت بشار اسد نیز باید در سه ماه سقوط می‌کرد اما اکنون سه سال و نیم است که دولت اسد در قدرت باقی مانده است. در واقع بشار اسد از مرحله سقوط گذر کرده است.»

شمخانی با اشاره به تلاش‌های آمریکا و متحدان منطقه‌ای واشنگتن برای سرنگونی دولت بشار اسد افزود: کاملا روشن است که چه کسی و چرا از سرنگونی دولت سوریه حمایت می‌کند. دلیل آنها رها شدن از دست دولتی در سوریه است که با ایران و حزب‌الله متحد بوده و با رژیم صهیونیستی مخالف است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها