طی چند مرحله ، گروههای تحقیقاتی با تخصص های گوناگون ، مناطق آلوده شهری و نهالستان های تولید نهال اقاقیا را بررسی کردند. مهندس سیدضیائ نصرتی ، مدیر جهاد دانشگاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران ضمن بیان این مطلب افزود: با همکاری تیم تحقیقاتی ، در نهایت پس از آزمایش خاک ، کشت قسمتهای آلوده به منظور تشخیص عامل بیماری زا، جداسازی قارچ از بافتهای آلوده ، آزمایش وجود ناقل بیماری در خاک و... توانستیم علت اصلی خشک شدن درختان اقاقیا را بیابیم و برای اولین بار در دنیا، این گونه از قارچ فوزاریوم را روی درختان اقاقیا شناسایی و گزارش کنیم.
به گفته نصرتی ، فوزاریوم از جمله قارچهایی است که دامنه میزبانی وسیعی دارد و به گونه های زیادی آسیب می زند. فوزاریوم یک قارچ آوندی و خاکزاد است که به آوندها حمله و آنها را مسدود می کند.
نصرتی در ادامه می گوید: تحت شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای با استفاده از کنترل شیمیایی و قارچ کش ها می توان تا حدودی این قارچ را از میان می برد، ولی کنترل آن در شرایط مزرعه بسیار مشکل است ؛ بنابراین برای مبارزه و کنترل این بیماری ، مدیریت صحیح نهالستان های تولید نهال اقاقیا و حذف و از میان بردن درختان آلوده در فضای سبز موثر است.
رسیدگی مناسب به درختان کشت شده در فضای سبز از نظر آبیاری و تغذیه ، مبارزه با عوامل استرس زا برای جلوگیری از ضعف عمومی ، پیدا کردن ارقام مقاوم در نهایت بهداشت وسایل باغبانی از دیگر موارد کنترلی است.