جام جم سرا: اخیراً محققان سنگاپوری به این نتیجه رسیدهاند افرادی که در برنامه غذاییشان سبزیجات، میوه و سویای بیشتری مصرف میکنند کمتر دچار شکستگی استخوان ران میشوند. اگر در اطرافتان فرد سالخودهای دارید و یا خودتان را در معرض این مشکل میبینید آشنایی با نتیجه این پژوهش به دردتان میخورد.
نتایج بررسیهای محققان دانشگاه سنگاپور که در Journal of Nutrition به چاپ رسیده و روزنامه آرمان آن را نقل کرده است، نشان میدهد داشتن رژیم غذایی آسیایی که سرشار از میوه، سبزیجات و سویا است خطر شکستگی استخوان ران را کاهش میدهد.
هدف این پژوهش
هدف محققان از انجام این پژوهش بررسی ارتباط بین رژیم غذایی و شکستگی استخوان ران در بین چینیها بوده است. متأسفانه بررسیهای کمی در این خصوص در آسیا صورت گرفته بود. محققان در خصوص اطلاعات گرفتهشده از 63257 زن و مرد بین 45 تا 74 ساله که بین سالهای 1993 تا 1998 گردآوری شده بود بررسیهایی انجام دادند.
آنها رژیم غذایی شرکتکنندهها را با تهیه پرسشنامههایی در خصوص عادتهای غذاییشان مورد بررسی قرار دادند و به این ترتیب دو گروه شرکتکننده دستهبندی شد. گروه اول افرادی بودند که رژیم غذاییشان سرشار از سبزیجات، میوه و سویا بود و برنامه غذایی گروه دوم را گوشت و مواد غذایی نشاستهای تشکیل میداد. محققان همچنین از «شاخص غذا خوردن سالم» نیز استفاده کردند تا کیفیت برنامه غذایی شرکتکنندهها را مورد بررسی قرار دهند. در واقع این شاخص میزان مصرف 7 گروه غذایی (سبزیجات، میوه، غلات کامل، آب میوهها، دانهها و مغزهای روغنی، گوشت، الکل) و 4 ماده مغذی (اسیدهای چرب امگا 3، چربیهای ترانس، اسیدهای چرب اشباعنشده پلی و سدیم) را مورد بررسی قرار میدهد. این شاخص روش مناسبی برای محاسبه امتیازی است که میتواند نشاندهنده احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن شود.
خطری که بیخ گوشمان است
شکستگی استخوان ران نگرانی و ترس زیادی بین افراد به خصوص سالمندان ایجاد میکند به خاطر اینکه میتواند باعث زمینگیری و حتی مرگ این افراد شود. متأسفانه واقعیت این است که شکستگی استخوان این قسمت از بدن در بین مردم تمام کشورهای جهان در حال افزایش است. به طوری که محققان پیشبینی میکنند در سال 2050 یعنی حدود 36 سال بعد، 50 درصد شکستگیهای استخوان ران در آسیا اتفاق بیفتد؛ یعنی در قاره خودمان؛ یعنی در بین خودمان یا والدینمان یا بچههایمان.
فرقی نمیکند چند سالتان باشد. مهم این است که پیشگیری را بر درمان ارجح بدانید. خوشبختانه مواد غذایی تأثیر زیادی در بافت استخوانها دارد؛ یعنی هر چه استحکام استخوانها بیشتر باشد خطر شکستگی هم به همان میزان کاهش مییابد.
ترکیبات مغذی یعنی همه چیز
از نقطهنظر مولکولی، ویتامینها، مواد معدنی و دیگر ترکیبات موجود در رژیم سرشار از سبزیجات، میوه و سویا تأثیر مثبتی در تنظیم حالت اسیدی بدن داشته و به تعادل مواد معدنی استخوانها کمک میکند. میوهها و سبزیجات حالت اسیدیته کمی در بدن تولید میکنند و میزان کلسیمی که از طریق ادرار دفع میشود را نیز کاهش میدهند.
حرف حساب
حرف اصلی محققان این است که رژیم آسیایی سرشار از محصولات گیاهی (سبزیجات، سویا، میوه) خطر شکستگی استخوان را به میزان قابل قبولی کاهش میدهد. این رژیم غذایی همچنین برای پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند سرطان، بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نیز مفید است.
نتیجه
بررسی محققان نشان میدهد خانمها و آقایانی که در برنامه غذایی خود میوه، سبزیجات و سویای بیشتری میگنجانند کمتر در معرض شکستگی استخوان و مفصل ران قرار میگیرند. در واقع افرادی که رژیم غذاییشان سرشار از این مواد غذایی مفید است به میزان 34 درصد کمتر از بقیه شرکتکنندهها دچار مشکل شکستگی استخوان ران میشوند. همچنین افرادی که امتیاز بیشتری در شاخص غذا خوردن سالم به خود اختصاص دادهاند نیز 32 درصد کمتر در معرض شکستگی استخوان قرار میگیرند. البته باید گفت که داشتن رژیم غذایی با مواد نشاستهای و گوشت بیشتر ارتباطی با افزایش خطر شکستگی استخوان ندارد.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد