لاله های نارنجی و تغییراتی بنیادین

پیروزی صفر- 2 اخیر تیم ملی فوتبال هلند بر چک در دور مقدماتی جام جهانی 2006، از سوی ناظران به عنوان نمایشگاهی از هنرها و گرایش ها و سلایق کاری مارکو فان باستن ، مربی جدید تیم هلند توصیف شده است.
کد خبر: ۴۹۱۶۱

فان باستن 38 ساله از همان بدو انتصاب به این سمت و گرفتن جای دیک ادووکات مستعفی گفته بود هدفش بازگرداندن روح تهاجمی به تیم ملی هلند است و می خواهد شور و هیجان را دوباره بر مسابقه های این تیم حاکم کند.
در این مساله تردیدی وجود ندارد که فان باستن به کار کردن با جوانان علاقه بیشتری دارد و ناگهان ترکیب تیم ملی را جوان تر و بانشاطتر کرده است.
شاید این رویکرد و نوع نگرش محصول این نکته باشد که فان باستن بیش از تحویل گرفتن تیم ملی کشورش فقط صاحب دو سال سابقه کار با تیمهای جوانان و ب باشگاه آژاکس بود و بیش از آن که با بزرگسالان کار کرده باشد، روزهایش را با جوانان و فوتبالیست های درجه دوم سر کرده است.
در عین حال فان باستن هیچ استعدادی را فقط به خاطر عامل سن نادیده می گیرد و اصولا مبنای کار و گزینش اش سن و سال نیست.
یکی از اقدامات اولیه او، فیکس کردن پی یر فان هویدونک 35 ساله در خط حمله هلند بوده است و همین بازیکن بود که هر دو گل این کشور را در دیدار حساس با چک زد. فان هویدونک ، عضو پیشین ناتینگام فارست و فاینورد و بازیکن دو فصل اخیر فنرباغچه ترکیه ، پیش از دیدار اخیر با چک نیز 43 بار پیراهن ملی را تن کرده بود، اما فقط 3مورد آن در ترکیب ثابت بود.


خطرهایی که گرفت
فان باستن دارنده 3 توپ طلای اروپا و صاحب عنوان فوتبالیست برتر سال 1992 جهان ، از این قضیه اصلا نهراسید و فان هویدونک را در ترکیب ثابت گذاشت خطری که کاملا هم گرفت.
خطر دیگر فان باستن بکارگیری درک کوئیت از فاینورد در تیم ملی بود؛ بازیکنی که اتفاقا در هر دو گل فان هویدونک نقش داشت.
اینها باعث شد روی ماکای ، مهاجم روپا و بهترین گلزن بایرن مونیخ نیمکت نشین شود. چیزی که فان باستن در قبال آن می گوید: ماکای مهاجم توانایی است و من منکر کیفیت کار او نیستم ؛ اما طی چند روزی که برای مسابقه با چک تمرین می کردیم ، شور و مشارکت بیشتری را از جانب فان هویدونک و کوئیت دیدم و باید به گونه ای پاداش آن را می دادم.


پاسخی به اعتماد
شور و اشتیاق مورد اشاره فان باستن ظاهرا به تمام نفرات و کل اردوی هلند بسط یافته است. فان هویدونک می گوید: با این که گلها را من زدم ، اما این توفیق مال کل تیم و نتیجه شور و تلاش تمام نفرات بود.
شاید چک در یک بررسی کلی از ما تیم بهتری هم باشد و در چنین شرایطی باید همیشه بالاتر از سطح تان و چیزی فراتر از معمول ظاهر شوید تا نتیجه بگیرید و این کاری بود که تیم هلند در دیدار با چک انجام داد.
من از این بازی راضی ام و فکر می کنم نمایش شخصی ام پاسخی به اعتماد مربیان تیم به من بوده باشد. درک کوئیت نیز همین اعتقاد را دارد: مشخصه مهم دیدار ما با چک ، تلاش تنظیم شده گروهی بود.
شاید نتوانسته باشیم کل مسابقه را قبضه کنیم ؛ اما جنگیدیم و نتیجه گرفتیم و همه پذیرفته اند که اشتیاق شرط پیروزی است.


تغییری بنیادین
در دیدارهای بعدی هلند نیز هرچه پیش آید، تردیدی نمی توان کرد که فان باستن در اردوی این کشور یک فضای کاملا جدید را به وجود آورده است.
صعود هلند تا مرحله نیمه نهایی مسابقه های امسال جام ملتهای اروپا اصلا نمی توانست نتیجه بدی باشد؛ اما دیک ادووکات تصمیم گرفت در پایان این رقابت ها از سمت مربیگری این تیم کنار برود و فدراسیون فوتبال هلند نیز صلاح را در این دید که با رویکرد به فان باستن یک سیستم و روال کاملا جدید را بر کار حاکم کند و تغییری بنیادین را در تیم ملی اعمال دارد و حالا که چند ماه از آن تصمیم می گذرد، هلندی ها از این بابت پشیمان نیستند.
ادووکات با رسانه های هلند رابطه خوبی نداشت ، ولی نسبت دادن تمام تقصیرات به وی بی انصافی است. از ژانویه 2002 که او پس از فترتی 5/7 ساله از نو مربی لاله های نارنجی شد، هیچ گاه زحمات او برای ارتقای آنان مورد توجه و تمجید قرار نگرفت و بازیکنان تیم نیز از او حمایت لازم را نمی کردند و مثل ستاره های مغرور و بی مسوولیت با تماشاگران طرف می شدند.
هنک کسلر درباره شناسایی مربی جدید هلند با یوهان کرویف افسانه ای مشورت کرد و وی ، فان باستن ، شاگرد نابغه سابق خودش را به او پیشنهاد کرد.


دیگر تغییرات
اما برای تغییر دادن بافت فوتبال ملی هلند فقط عوض کردن سرمربی تیم ملی کفایت نمی کرد و به همین علت به فان باستن اجازه داده شد که هر کسی را که خود می خواهد به عضویت کادر فنی تیم ملی درآورد و خود در این زمینه رای دهنده باشد.
یکی از تغییراتی که صورت گرفت ، انتصاب کیس یانسما یک چهره تلویزیونی هلند به عنوان مدیر روابط عمومی تیم ملی بود.
یانسما نیز اعلام کرد نزدیک بودن اعضای تیم ملی به مردم و رسانه ها الزامی است و روابط گسترده تری را میان دوسو برقرار کرد.
فان باستن نیز روی این نکته مصر است که بازیکنان تیم ملی هلند حتما از بازی کردن برای تیم لذت ببرند و اکراه و اجباری در کار نباشد و هرکس را که به جز این بیندیشد، کنار می گذارد.
او می گوید: نسل ما به این علت به فوتبال می پرداخت که این ورزش را دوست می داشت و این علاقه و دوست داشتن باید از تیم ببارد. هلند را مدتها به اجرای یک فوتبال تهاجمی می شناختند و نه تدافعی و من می خواهم آن را احیا کنم.
می خواهم مهاجمان ما در چشمها بنشینند و نه مدافعان. در نظام کاری من این مهاجمان هستند که باید نظرها را جلب کنند نه مدافعان.


اجتماع آژاکسی ها
فان باستن ، همکاران و کمک مربیانی را نیز برگزید که سابقه کار با آنها در آژاکس را داشت و اینچنین بود که جان فانت شیپ ، دستیار او در تیم «ب» آژاکس ، معاون او در تیم ملی هلند نیز شد و همچنین مقرر شد، استنلی منزو، دروازه بان سابق آژاکس ، مربی نیم وقت دروازه بان تیم ملی باشد و راب ویچگه ، دیگر بازیکن اسبق آژاکس و تیم ملی به عنوان دستیار دوم فان باستن انجام وظیفه کند.
بد نیست بدانید این 4 آژاکسی سال 1987 با مربیگری کرویف و با این تیم ، فاتح جام برندگان جام اروپا شدند. فان باستن می گوید: ترجیح می دهم با کسانی کار کنم که آنها را می شناسم و کسانی را بیاورم که مطمئن باشم در نظام کارهای من جواب می دهند.
در چنین سیستمی همه باید به کاری که انجام می شود، معتقد باشند و از آن لذت ببرند.


بدون محدودیت
سیدورف قبل از شروع پیکارهای امسال یورو، ادووکات را تهدید کرد که اگر وی را در پست دلخواه او نگذارد، اصلا برای تیم ملی هلند بازی نخواهد کرد. فان باستن در پاسخ به سیدورف (به نمایندگی از ادووکات) گفته است که وی را گزینه اول برای هافبک وسط نمی داند و برای هافبک راست نیز همین حالا دو آلترناتیو وجود دارند.
ادووکات معمولا با همان 30 نفر همیشگی مورد نظرش کار می کرد، اما فان باستن و فانت شیپ هیچ محدودیتی را قائل نشده اند و بیشتر بازیهای لیگ هلند را می بینند. تا بهترین ها را گزینش کنند و هر استعداد جوان و مخفی را دعوت می کنند.


تازه واردهای پرشمار
یک عامل مهم که به فان باستن کمک کرد تا جوانگرایی مورد نظرش را در تیم ملی پیدا کند، کناره گیری و بازیکن میانسال از دیدارهای ملی در پایان رقابت های یورو بود.
از آن جمله می توان به یاپ استم ، فرانک دی بوئر، مارک اوورماس و مایکل رایزیگر اشاره کرد. فان باستن در همان نشست و مرتبه نخست ناگهان 9 مهره جدید را به تیم ملی دعوت کرد که بعضی از آنها برای بیشتر مردم و حتی برخی ملی پوشان به کلی ناشناخته بودند؛ ولی فان باستن هیچ قولی به آنان نداده و به عکس متذکر شده است که هر کس را که پاسخ ندهد و در تیم ملی جا نیفتد، کنار خواهد گذاشت و دعوت به معنای ماندن نیست. یکی از کسانی که چنین چیزی موقتا و فعلا درباره اش صدق می کند رابین فان پرسی ، یار جوان هلندی آرسنال است.
او که برای بازی دوستانه 28 مرداد با سوئد دعوت شده بود، در تمرین ها به حدی بد بود که فان باستن را از خود ناامید کرد و این مربی نیز نام او را میان کسانی که طی ماه بعدی برابر چک به میدان آمدند، خط زد.
تا اینجا همه چیز به سود فان باستن پیش رفته است ، اما این که وضع به همین شکل خواهد ماند یا نه باید صبر کرد و دید که آیا بازیکن جوانی که هر تورنمنتی را با با آقای گلی خود و قهرمانی تیمش خاتمه می داد حالا می تواند همان افتخارات بی نظیر را در کسوت مربیگری تکرار کند؛!

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها