مهاجر پذیری خصوصیت حاشیه و شهرهای حاشیه ای کلان شهرهایی مثل تهران است ، بسیاری از این مهاجران برای یافتن شغل و حداقل درآمد به این شهرهای حاشیه ای آمده اند، مهاجران ساکن این شهرها حتی نسبت به بسیاری از حاشیه نشینان تهران در وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایین تری به سر می برند، بسیاری از آنها مجبورند برای کار هر روزه بین این این شهرها و تهران و رفت و آمدی طولانی داشته باشند.
علاوه بر مهاجرانی که از شهرهای مختلف کشور به امید زندگی بهتر به این شهرها آمده اند، مهاجران فقیر کشورهای خارجی نیز وجود دارند، مهاجران افغانی ، بنگلادشی و عراقی و که از حداقل امکانات برای زندگی محروم هستند.
به عقیده دکتر ربانی با توجه به قوانین متفاوت گروه یا فرد مهاجر و جامعه مهاجر پذیر مشکلاتی در تشخیص رفتار درست (سره) از نادرست (ناسره) پیش می آید که خود عاملی در ازدیاد جرم و انحرافات است.
تحقیقات بسیاری نیز نشان داده است که مهاجران و خصوصا نوجوانان خانواده های مهاجر بیشتر از ساکنان بومی مستعد جذب شدن در باندهای تبهکاری هستند ، ناهمگونی ارزشهای فرهنگی این مهاجران با هنجارهای جامعه ای که آمیزه ای از فرهنگهای متفاوت است سبب می شود تا آمار جرایم و خصوصا جرایم خشنی مانند نزاعهای خیابانی و قتل در این گونه مناطق بسیار بالا باشد.
زندان ها ، آهنربایی برای مجرمان
علاوه بر مشکلات بسیار اجتماعی و اقتصادی که شهرهای اطراف تهران را به بستر مناسبی برای رشد جرم تبدیل کرده است ، شمار زیاد زندانها و حتی انتقال زندانها از کلان شهر تهران به این شهرها نیز در افزایش جرم در این مناطق کمک شایانی می کنند بعنوان نمونه تنها در شهر کرج زندانهای بزرگی مانند «شهید کچویی»، «رجایی شهر» ، قزلحصار و وجود دارند که جمعیت زیادی از زندانیان را در خود جای داده اند.
مهندس دادگو رئیس شورای شهر کرج در این مورد با انتقاد از طرح انتقال زندانیان «قصر» تهران به این شهر معتقد است که تعداد بالای زندانهای کرج مشکلات بسیاری را برای این شهر ایجاد می کند چرا که خانواده های محکومان حبسهای طولانی به دلیل کمبود امکانات رفاهی و مالی ، گاهی با انجام تخلف در ساخت و ساز، در اطراف کرج ساکن می شوند.
رئیس شورای شهر کرج همچنین می افزاید: انتقال یک زندان از یک شهر به شهر دیگر در سرانه های شهر و ترافیک آن تاثیر می گذارد و این درحالیست که بارها برای انتقال زندانهای کرج به ویژه زندانهای مستقر در بافت اصلی شهر، تاکید کرده ایم.
پناهگاهی ارزان قیمت برای فرار از پلیس!
علاوه بر این ارزان بودن قیمت مسکن در شهرهای حاشیه ای باعث شده است تا بسیاری از مجرمان فراری برای آنکه در دوران مخفی شدن خود بتوانند زندگی کم هزینه تری داشته باشند، به مناطق روستایی و آرام شهرهای حاشیه تهران پناه برند.
زندگی در این مناطق علاوه بر آنکه برای آنها هزینه کمتری دارد، آنها را برای مدتی از دید ماموران به دور نگه می دارد و به این دلیل بسیاری از مجرمان اینگونه مناطق را به زندگی در مناطق حاشیه ای تهران که به دلیل جرم خیز بودن آنها مدام تحت نظر و تفتیش ماموران پلیس است ترجیح می دهند.
یکی از ماموران انتظامی دراین مورد می گوید: کمتر مجرمی است که در دوران تحت تعقیب بودن مدت کوتاهی را در کرج و شهرهای اطراف آنها مخفی نشده باشد ، به گفته وی ردپای بسیاری از باندها سرانجام به نحوی به این شهرها بر می گردد.