دیپلماسی تهدید

آژانس بین المللی انرژی اتمی در تازه‌ترین مواضع خود در قبال ایران ادعاهای تازه ای را مطرح کرده است. در این چارچوب آقای آمانو مدیر کل آژانس در گزارش خود عدم بازدید از پارچین را برگرفته از عدم همکاری ایران با خواسته‌های آژانس دانسته است .
کد خبر: ۴۶۲۰۲۷

این ادعا در حالی مطرح شده که از یک سو جهانیان از جمله 16 نهاد اطلاعاتی امریکا اذعان داشته‌اند که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و از سوی دیگر بر اساس مقررات  آژانس حق درخواست بازدید از مراکز نظامی را ندارد، مگر با توافق کشورها.

نکته قابل توجه در مورد پارچین آنکه ایران بر همکاری با آژانس در این زمینه تاکید داشته و آن را بر اساس تدوین مدالیته جدید میان ایران و آژانس مورد پذیرش قرار داده است. در مدالیته قبلی میان طرفین نامی از پارچین نبوده و به اذعان آژانس ایران به همه سئوالات پاسخ داده است، لذا اصلاً مطرح شدن مسئله پارچین به عنوان بخشی که ایران  به آن پاسخ نداده ادعایی واهی  است که نباید مطرح شود.

همزمان با این ادعای آژانس کشورهای غربی در فضا سازی رسانه‌ای خواستار پاسخ گویی ایران به خواست آژانس ( بخوانید زیاده خواهی آژانس) شده‌اند. در کنار سیاست‌های باج گیرانه کشورهای غربی نکته قابل توجه در ادعاهای آژانس و فرافکنی تبلیغاتی غرب ، تقارن و همزمانی آن با مواضع سران امریکا است. در روزهای اخیر اوباما رئیس جمهور امریکا دو مولفه را در قبال ایران داشته است. وی از یک سو  تاکید کرده که از گزینه نظامی حمایت نمی‌کند و از سوی دیگر بر اصل دیپلماسی و فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی تاکید داشته است. این مواضع در حالی اتخاذ شده که اوباما این روزها میزبان سران  رژیم صهیونیستی از جمله پرز رئیس جمهور و نتانیاهو نخست وزیر این رژیم بوده است.

مواضع اوباما در قبال آنها نشان می‌دهد که وی از یک سو بر آن بوده تا به آنها اعلام کند که امریکا توان گزینه نظامی در قبال ایران را ندارد و از سوی دیگر از طریق دیپلماتیک و تحریم خواست آنها برای اعمال فشار به ایران را اجرایی خواهد ساخت. با توجه به این شرایط می‌توان گفت که امریکا که سایر سیاستهایش برای اعمال فشار دیپلماتیک و اقتصادی علیه ایران شکست خورده است اکنون از مهره آژانس برای رسیدن به این مولفه بهره برداری می‌کند.

آژانس که همواره عدم استقلال آن برای جهانیان اثبات شده با بیان ادعاهای ساختگی برگرفته از خواسته‌های غرب راه را برای فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی به ایران هموار می‌سازد . در وادی اقتصادی امریکا تلاش می‌کند تا کشورها را به اعمال تحریم‌های بیشتر از جمله عدم خرید نفت از ایران متقاعد سازد.

در حوزه سیاسی نیز امریکا از مذاکرات 1+5 برای اعمال  فشار بر ایران بهره برداری می‌کند. امریکا تلاش دارد روند مذاکرات را از اصل تعامل سازنده به تقابل و چماق علیه ایران مبدل سازد. فرآیندی که به شکست مذاکرات و یا تحلیل خواستهای غرب به ایران منجر گردد.

امریکا بر این رویکرد است که شکست مذاکرات در این شرایط بهانه‌ای برای تشدید مواضع خصمانه است و در صورت عقب نشینی ایران نیز، امریکا به خواست خود رسیده است. به عبارت دیگر امریکا به دنبال برد همه جانبه است. نکته اساسی آنکه امریکا با استفاده از ادعای آژانس به تخریب چهره ایران در منطقه می‌پردازد تا نقش الگو  بودن آن برای ملتهای منطقه را کم رنگ سازد. در همین چارچوب امریکا با معطوف ساختن ایران به بازی کنونی به دنبال دوری آن از تحولات منطقه بویژه امتیاز گیری در قبال سوریه خواهد بود.

با توجه به این شرایط می‌توان گفت که آژانس بار دیگر نقش مهره امریکا را بازی کرده است در حالی که امریکا نیز با این مهره تلاش کرده در کنار تأمین منافع خود کارنامه‌ای مثبت در اجرای خواستهای صهیونیستها بر جای گذارد تا سندی بر اقتدار اوباما در حمایت از مواضع صهیونیستها باشد که پاسخی به جمهوری خواهان است که می‌گویند اوباما نمی‌تواند منافع صهیونیستها را تامین کند.

این رویکرد در حالی صورت گرفته که تاکید ایران بر عدم تسلیم شدن در برابر تهدیدات و اعمال فشارها می‌تواند این مؤلفه اوباما را نیز با شکست همراه سازد چنانکه سایر گزینه‌های پیش از این اوباما نیز  با شکست همراه شده است .

قاسم غفوری-جام جم آنلاین

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها