اختیارات ویژه نظامیان برای اداره امور‌ کشور ‌بحران تازه‌ای ‌را در ‌مصر ‌به راه انداخته و 2 کشته ‌و ‌صد‌ها مجروح‌ بر ‌جای ‌گذاشته‌ است

بازگشت ناآرامی‌ها به ‌مصر

تکرار حوادث مشابه سال گذشته مصر که در نهایت با سرنگونی رژیم مبارک خاتمه یافت، نشان می‌دهد هنوز در این کشور چیزی تغییر نکرده و به‌رغم رفتن یک رژیم سرکوبگر همچنان عواملی برسرکارند که از حمله به مردم و به خاک و خون کشیدن تظاهرات‌کنندگان ابایی ندارند. مردم مصر روز جمعه یک بار دیگر به میدان التحریر آمده بودند تا تحت عنوان «آخرین خواسته» دست به تظاهرات زده و خواستار تعیین یک ضرب‌الاجل برای حکومت نظامیان شوند، اما درگیری‌های 2 روز گذشته در این کشور نشان داد که مساله پیچیده‌تر از این‌ها بوده و نوع برخورد نظامیان با مردم ـ به همان شیوه‌ای که در دوران مبارک تداوم داشت ـ حکایت از آن دارد که گویی انقلاب مصر هنوز به پیروزی نرسیده و توسط گروهی خاص در حال مصادره است.
کد خبر: ۴۴۱۷۸۶

ریشه‌های ماجرا

تدوین یک سند تحت عنوان سند مبادی قانون اساسی از سوی دولت عصام شرف که در آن به نظامیان اختیارات ویژه‌ای برای اداره امور کشور را می‌داد آتش بحران تازه‌ای را در مصر روشن کرد. هرچند بلافاصله این سند از سوی تدوین‌کنندگانش تعدیل و اختیارات نظامیان پس گرفته شد، اما دیگر کار از کار گذشته بود و گروه‌های مختلف به‌ویژه گروه‌های اسلامی از مردم خواسته بودند برای محکوم کردن این سند (‌موسوم به سند السلمی) و برای تعیین یک جدول زمانی برای کناره‌گیری نظامیان به میدان التحریر بیایند. از مدت‌ها پیش مردم مصر خواستار کناره‌گیری نظامیان باقی‌مانده از دوران حسنی مبارک هستند، اما انتشار سند السلمی نشان داد که آنها نه تنها قصد کناره‌گیری ندارند بلکه می‌خواهند در آینده کشور نیز نقشی تعیین‌کننده داشته باشند.

تظاهرات‌کنندگان مصری روز جمعه ضمن تاکید بر رد «سند السلمی» اعلام کردند، تا تحقق خواسته‌های خود به اعتصاب در میدان التحریر ادامه خواهند داد. بعد از ظهر همان روز نیروهای امنیتی برای واداشتن مردم به ترک میدان وارد عمل شدند و گرچه موفق شدند میدان التحریر را از مردم معترض خالی کنند، اما اعتراضات همچنان ادامه داشت و روز شنبه تشدید شد.

به گزارش فارس، در درگیری‌های بین مردم و نیروهای امنیتی در قاهره و اسکندریه دست‌کم 2 نفر کشته و 750 نفر مجروح شدند. یکی از کشته‌شدگان یک فعال سیاسی به نام بهاء السنوسی و بنیانگذار حزب التیار اسکندریه و فرد دیگر یک جوان 23 ساله مصری بود که هر دو با شلیک مستقیم گلوله کشته شدند. این در حالی است که اخبار ضدونقیضی از تعداد تلفات و مجروحان این تظاهرات وجود دارد و در برخی گزارش‌ها تعداد تلفات 6 نفر نیز عنوان شده است. تظاهرات‌کنندگان با شعار مرگ بر طنطاوی، برکناری حکومت نظامی مصر به رهبری سپهبد حسین طنطاوی را خواستار شدند.

به گزارش ایرنا، دیروز یک بار دیگر در چند شهر مصر تظاهرات برگزار شد. این تظاهرات در شهرهای قاهره، اسکندریه و سوئز گسترده‌تر بود. در همین حال مردم مصر منتظر نتایج نشست کابینه و اعضای شورای نظامی بودند که برای بررسی درگیری‌های 2 روز گذشته تشکیل جلسه داده بودند. شادی الغزالی، عضو ائتلاف جوانان انقلابی مصر روز یکشنبه به شبکه الجزیره قطر گفت: در پی حوادث روز شنبه در میدان التحریر قاهره و چند شهر دیگر مصر، اولویت اول خواسته‌های جوانان انقلابی مصر، برکناری دولت است، زیرا این دولت همان رفتاری را با مردم دارد که رژیم حسنی مبارک داشت. در همین حال شبکه العالم از مصر گزارش داد که تعدادی از جوانان خشمگین مصری در اعتراض به توطئه کاخ سفید علیه انقلاب مردمی کشورشان، به دانشگاه آمریکایی شهر قاهره حمله کردند و رادیوی این دانشگاه را به آتش کشیدند. نیروهای امنیتی مصر نیز برای مقابله با تظاهرات‌کنندگان از گاز اشک‌آور و گلوله‌های پلاستیکی استفاده کردند.

محکومیت اقدام نظامیان

18 حزب و گروه سیاسی مصر روز گذشته با محکوم کردن حوادث دو روز گذشته این کشور ازمردم و نیروهای انقلابی خواستند دست به تحصن زده و خواستار تشکیل یک دولت نجات ملی باشند. آنها طی بیانیه‌ای اعلام کردند:‌ ما قشر گسترده‌ای از ملت انقلابی مصر، منبع قدرت و حاکمیت در کشوری هستیم که آن را با انقلاب پس گرفتیم و اکنون در صددیم انقلاب را یک بار دیگر زنده کنیم. این تحولات در شرایطی صورت می‌گیرد که نخستین انتخابات پارلمانی مصر در دوران پس از مبارک قرار است 7 آذر برگزار شود. این انتخابات طی چند مرحله خواهد بود و از بین نمایندگان هیاتی مامور تدوین قانون اساسی جدید کشور خواهد شد. جماعت اخوان‌المسلمین مصر با انتشار بیانیه‌ای با محکوم کردن سرکوب مردم معترض اعلام کرد هدف از این اقدامات لغو انتخابات یا به تعویق انداختن آن است. درهمین رابطه یسری حسین یک کارشناس مصری درگفت‌وگو با شبکه العالم با بیان این که شورای نظامی حاکم در تلاش برای ماندن بر مسند قدرت است، گفت: ادامه حکومت نظامیان با خواسته‌های دموکراتیک مردم مصر هیچ تناسبی ندارد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها