صدای اسلام در بالکان با رادیو آلبانی

رادیو آلبانیایی برون‌مرزی شانزدهم آبان 1375 آغاز به کار کرد و مدت زمان برنامه‌های روزانه آن در ابتدای تاسیس، نیم ساعت بود که بیست و سوم آبان سال بعد به یک ساعت افزایش یافت.
کد خبر: ۴۴۰۲۵۴

با استقبال مخاطبان و شروع بحران کوزوو، روزانه افزایش ساعات پخش رادیو آلبانیایی ادامه یافت و اول اردیبهشت 78 به 2 ساعت پخش زنده و یک ساعت تکرار در روز رسید.

با توجه به این‌که در میان کشورهای اروپایی، آلبانی بیشترین جمعیت مسلمان را در خود جای داده است، بدیهی است که برون‌مرزی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نمی‌توانست بی‌توجه از کنار این مساله مهم و قابل توجه گذر کند و ضمن این که این موضوع به تنهایی نیز توجیه‌کننده راه‌اندازی رادیو آلبانیایی نبود.

در حال حاضر این رادیو در 2 شیفت صبح و شب پخش زنده دارد و در شیفت بامداد تکرار می‌شود. اختلاف ساعت بین ایران و بالکان 2 ساعت و نیم است، اما برنامه‌های صبحگاهی رادیو به وقت تهران در ساعت 10 صبح و به وقت آلبانی ساعت 30‌/‌7 صبح قابل دریافت است.

برنامه‌های این رادیو شامل خبر، گزارش‌ خبری، تفاسیر سیاسی و تولیدی‌های فرهنگی و معارف در موضوعات دینی و عقیدتی است.

سایت رادیو نیز در کنار رادیو علاوه بر بخش‌های خبری، تحلیلی در حوزه گالری عکس و ویدئو فعال است و علاوه بر سایت اصلی، وب‌سایت‌های اسلام، فرهنگ ایران و فیس‌بوک نیز ارتباط خوبی با مخاطبان آلبانیایی برقرار کرده‌اند.

گزارشی از استودیوی پخش برنامه به مناسبت سالگرد این رادیو در ذیل می‌آید:

شناساندن چهره واقعی اسلام از رادیو آلبانیایی

سیدکاظم رضایی، مدیر این رادیو در حالی که مشغول صحبت با کارکنان است، مرا به رادیو آلبانیایی دعوت می‌کند. او فوق لیسانس علوم سیاسی از دانشگاه شهید بهشتی تهران است.

او جنگ را درک کرده و سال 75 زمانی که دانشجوی کارشناسی ارشد بوده است، از طریق یکی از همکلاسی‌های خود به بخش تفاسیر سیاسی معاونت برون‌مرزی صداو سیما معرفی می‌شود و پس از قبولی در آزمون به مدت 13 سال در کمیته اروپا و آمریکا به کار نویسندگی مشغول می‌شود.

با توجه به آشنایی با اوضاع و تحولات اروپا از جمله منطقه بالکان، او به عنوان مدیر رادیو آلبانیایی کار خود را آغاز می‌کند و به دلیل علاقه به نویسندگی همکاری خود را با گروه تفاسیر ادامه می‌دهد.

رضایی به مناطق تحت پوشش رادیوی آلبانیایی در بالکان ـ که شامل کشورهای آلبانی، مقدونیه، کوزوو، مونته‌نگرو و بخشی از صربستان است ـ اشاره می‌کند و می‌گوید: از طریق سایت رادیو با مخاطبان آلبانیایی زبان در نقاط دیگر اروپا و حتی آمریکا و کانادا ارتباط داریم.

او شناساندن چهره واقعی نظام جمهوری اسلامی ایران، معرفی اسلام ناب محمدی(ص) و نیز شناساندن دقیق و کارشناسانه اهل بیت (علیهم‌السلام)، یادآوری اشتراکات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ آلبانی، تشریح اهداف آمریکا و دیگر قدرت‌های سلطه‌گر در آلبانی و کل منطقه بالکان، انعکاس وضعیت اقلیت‌های مسلمان در بالکان و کل اروپا و معرفی شاعران بزرگ ایران و ایران‌شناسان برجسته آلبانی را از سیاست‌های کلی رادیو آلبانیایی می‌داند.

مدیر رادیو آلبانیایی درباره منابع خبری مورد استفاده در این رادیو می‌گوید: منابع خبری شامل خبرگزاری‌های داخلی و خارجی، ترجمه اخبار سایت‌های آلبانیایی و بویژه ارسال تازه‌ترین اخبار از دفتر سازمان در مقدونیه به رادیوست که به محض دریافت ترجمه و برای پخش در رادیو و هم برای درج در سایت به نشانی http://albanian.irib.ir مورد استفاده قرار می‌گیرد.

او ادامه می‌دهد: برای جذب مخاطبان، ساعت پخش رادیو را از نیم ساعت در شبانه روز به 2 ساعت پخش زنده و یک ساعت تکرار افزایش داده‌ایم.

آموزش زبان فارسی از جمله برنامه‌های دیگر برای جذب بیشتر مخاطب این رادیو بوده است. چاپ مجله الکترونیکی در رادیو و درج موضوعات آن با مضامین خبری، مقالات سیاسی، فرهنگی ـ دینی، اقتصادی، نمایش و ارسال آن برای مخاطبان نیز از اقدامات مهم بوده است. ارتباط مخاطبان با رادیو بیشتر از طریق ایمیل است و مخاطبان ما از همه اقشار و بیشتر افراد تحصیلکرده و دارای مدارج علمی بالا و جوان هستند.

رضایی ادامه می‌دهد: ما برای مخاطبان خود، هدایایی شامل کتاب‌های دینی و فرهنگی، مجله الکترونیکی چاپ رادیو و تقویم به زبان آلبانیایی نیز داریم.

برخی مخاطبان از جمله چند استاد برجسته دانشگاه پرشیتنا در کوزوو، همچنین مسوولان و مدیران رادیو در بالکان به دعوت رادیو، از ایران و سازمان بازدید داشتند و نتیجه این دیدارها به توافقاتی درخصوص همکاری در بخش رسانه‌ای نیز منجر شد.

رضایی ادامه می‌دهد: همکاران رادیو آلبانیایی هم ایرانی هستند و هم اتباع آلبانی، کوزوو و مقدونیه.

اتباع خارجی شاغل در رادیو از طریق موسسات فرهنگی فعال در بالکان معرفی می‌شوند. آنها ابتدا در کشور خود یا در دانشگاه ایران، زبان فارسی آموزش می‌بیننند و سپس در رادیو به کار مشغول می‌شوند.

رادیو آلبانیایی برون‌مرزی در حوزه دورکاری نیز پیشرو و بسیار فعال بوده است، به گونه‌ای که در مقایسه با دیگر رادیوها، در رادیو آلبانیایی تعداد اتباع خارجی کم است و گاه ترجمه متون و حتی گویندگی برنامه‌ها توسط همکاران دورکار در آلبانی و مقدونیه انجام می‌شود. رادیو آلبانیایی در کشور آلبانی یک خبرنگار و یک گزارشگر و در کوزوو و مقدونیه هر کدام یک گزارشگر دارد.

رضایی درباره رقبای رادیو آلبانیایی می‌گوید: رقبای ما در بالکان شامل رسانه‌های غربی، صهیونیستی و وهابی است. حتی ترکیه با توجه به نفوذ دیرینه در بالکان، به دنبال گسترش نفوذ در این منطقه است و نظام سیاسی سکولار را در منطقه تبلیغ می‌کند. وهابی‌ها فعالیت گسترده رسانه‌ای و مالی را در بالکان دنبال می‌کنند. شبکه الجزیره قطر اخیرا فعالیت خود را در منطقه بالکان گسترده کرده است. بر همین اساس دوستداران انقلاب اسلامی در بالکان از ما درخواست راه‌اندازی یک شبکه تلویزیونی برای مخاطبان آلبانیایی زبان کرده‌اند.

او از همکاران رادیو می‌گوید: همکاران رادیو مانند سایر بخش‌های برون‌مرزی با عشق کار می‌کنند، به طوری که بین همکاران ایرانی و آلبانیایی حس دوستی و همکاری صمیمانه‌ ایجاد شده و آنها خود را از ایران می‌دانند. هیچ وقت گریه همکار گرامی‌ام آقای آگیم عبدالله تبعه مقدونیه را در مراسم خداحافظی از همکاران خود در رادیو فراموش نمی‌کنم.

آلبانیایی‌های شاغل در رادیو آلبانیایی که به کشورشان برگشته‌اند، همچنان با ما در ارتباط هستند و این ارتباط به ادامه همکاری منجر شده است.

کار خبر را دوست دارم!

سهیلا قلیچی دبیر خبر رادیو آلبانیایی است. او که از سال 82 در رادیو آلبانیایی فعالیتش را آغاز کرده است، درخصوص کار دبیری خبر می‌گوید: عنوان شغلی دبیری خبر، حساس و پراسترس است، اما پس از گذشت 8 سال، استرس خاصی ندارم زیرا کارم را دوست دارم. او ادامه می‌دهد: همیشه باید بدانی در دنیا چه خبر است، خبرها را پیگیری کنی و نهایتا خبر را تنظیم و به مترجمان تحویل بدهی.

احساس خوب و صمیمی بین من و همکاران (خارجی ـ ایرانی) بوده است و ما مثل یک خانواده در کنار هم کار می‌کنیم.

گزارش: منیژه زمانی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها