امسال 24میلیارد تومان اعتبار برای استاندارد سازی سیستم سرمایشی و گرمایشی مدارس تصویب شده است

بخاری‌های غیراستاندارد از مدارس می‌رود؟

هنوز حافظه تاریخی مردم چهره‌های چروک خورده و سوخته دانش‌آموزان مدرسه شهید رحمتی روستای درودزن مرودشت استان فارس را از یاد نبرده است. همان دانش‌آموزانی که 14 آذر سال 85 در یک روز سرد پاییزی دور بخاری علاءالدین کلاس حلقه زدند تا گرم شوند و یکباره در انبوهی از شعله‌ها گرفتار شدند.
کد خبر: ۴۳۸۹۲۸

درست است که آموزش و پرورش 709 میلیون تومان دیه آنها را پرداخت و اعلام کرد حمایت‌های این وزارتخانه تا پایان دوره دبیرستان پشت این دانش‌آموزان خواهد بود، اما به نظر شما این چهره‌های معصوم با لب‌ها و چشم‌هایی که گوشت اضافی آورده‌است، با این مقدار دیه و انجام جراحی‌های مختلف، دوباره به شکل سابق برخواهد گشت.

دانش‌آموزان درودزنی یک تجربه تلخ بود برای همه کسانی که در این خصوص کوتاهی کردند، اما هنوز هم در بسیاری از مناطق محروم و سردسیر کشور، کلاس‌های دانش‌آموزان با بخاری‌های غیراستاندارد گرم می‌شود.

هر سال آغاز سرما در نقاط مختلف کشور برای آموزش و پرورش دغدغه‌ای است تا اعلام کند همه بخاری‌های نفتی و چکه‌ای از مدارس جمع‌آوری شده، اما هر سال تعدادی مدارس از قلم می‌افتد تا حوادث تکان‌دهنده، مسوولان آموزشی را وادارد که باز هم به نصب سیستم‌های گرمایشی استاندارد قول دهند.

رئیس سازمان نوسازی مدارس همه مدارس را به استفاده از بخاری‌های استاندارد فراخوانده است. او می‌گوید: در سال تحصیلی جاری مشکلی برای تامین اعتبارسیستم‌های گرمایشی و سرمایشی مدارس نداریم و در بودجه، اعتبار ویژه‌ای برای این بخش تحت عنوان استانداردسازی سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی مدارس در نظر گرفته شده است.

علیرضا رئیسی اضافه می‌کند: امسال 24 میلیارد تومان اعتبار برای استانداردسازی سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی مصوب شده که تاکنون 45 درصد از این اعتبارات به مدارس کشور تخصیص یافته و به استان‌ها ابلاغ شده است.او خبر می‌دهد که در سال‌های گذشته تمام بخاری‌های غیراستاندارد از فضاهای آموزشی کشور حذف شده ضمن آن‌که بر اساس دستورالعمل‌های ابلاغی از سوی وزارت آموزش و پرورش استفاده از بخاری‌های غیراستاندارد در مدارس ممنوع است.

رئیسی در حالی از ممنوعیت بخاری‌های غیراستاندارد و چکه‌ای سخن می‌گوید که در حال حاضرمهم‌ترین ابزار گرم کردن کلاس‌ها در استان‌های مختلف را بخاری‌های نفتی تشکیل می‌دهند بخاری‌هایی که گاه سابقه چند ساله در گرم کردن کلاس‌ها دارند و هر سال با سرویس جزئی به کار گرفته می‌شوند. امسال 4 هزار بخاری نفتی در مدارس استان آذربایجان شرقی نصب شده و مدیرکل آموزش و پرورش این استان دعا می‌کند تا در مدارس روستایی اتفاقی نیفتد.

امسال مشکل سرمایش و گرمایش نداریم

اما آموزش و پرورش بر موضع خود مصر اســـت و با اختصـــاص 45 درصدی اعتبارات 23 میلیارد و 900 میلیون تومانی استانداردسازی سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی اعلام می‌کند که مدارس کشور مشکل سیستم گرمایش نخواهند داشت. در حالی که هنوز خبر سوختن دانش‌آموزان چابهاری در خوابگاه مدرسه داغ است و از مرگ آخرین دانش‌آموز با سوختگی 90 درصد تنها 4روز می‌گذرد.صبح روز چهارشنبه چهارم آبان ماه جاری خبر رسید که در خوابگاه شبانه‌روزی دانش‌آموزی دبیرستان وابسته به دانشگاه علوم دریانوردی چابهار آتش به اتاق خواب دانش‌آموزان زده که در آن حادثه 2 دانش‌آموز به نام‌های قاسم حیرتی و قنبر قریب در همان لحظات فوت کردند و 3 نفر دیگر هم آسیب جدی دیدند. برهان‌الدین بلیده و جمال رئیسی، 2 نفر از دانش‌آموزان مصدوم این حادثه نیز به تهران منتقل شدند.

وزیر آموزش و پرورش در واکنش به این آتش‌سوزی در چابهار اعلام کرد: این مدرسه زیر نظر ما نیست و وابسته به دانشگاه علوم دریانوردی چابهار است و ما تنها نظارت می‌کنیم. ما این مدرسه را به عنوان یک مدرسه غیردولتی و همانند سایر مدارس مشابه می‌شناسیم و مجوز این مدرسه برای دانشگاه دریانوردی و زیرنظر آنهاست. ما به‌عنوان آموزش و پرورش در این مدرسه نظارت داریم؛ اما خوابگاه و همه موارد مربوط به آن زیرنظر دانشگاه است و مستقیم آن را مدیریت نمی‌کنیم.

اما رئیس سازمان نوسازی مدارس وقوع حوادث مشابه را در خوابگاه‌های غیراستاندارد غیرقابل اجتناب می‌داند و به خبرگزاری مهر می‌گوید: زمانی که یک ساختمان اداری یا آموزشی را تبدیل به خوابگاه می‌کنند قطعا غیراستاندارد است و اگر حادثه و مشکلی در آن پیش نیاید باید به آن شک کرد.

رئیسی می‌افزاید: فضای خوابگاه با محیط اداره، مدرسه و دانشگاه متفاوت است. زمانی که ساختمان‌های دیگر را تبدیل به خوابگاه می‌کنند قطعا از لحاظ ایمنی و بهداشتی دچار مشکلات متعددی خواهد شد و باید منتظر حادثه در آن بود. او در عین حال اطمینان می‌دهد که هر پروژه خوابگاهی که در آموزش و پرورش تعریف می‌شود، طبق استانداردهای لازم ساخته شده و حتی اگر در همان زمان تجهیز نشود پس از مدتی با امکانات کامل آماده می‌شود.رئیس سازمان نوسازی و تجهیز مدارس با بیان این‌که واقعه آتش‌سوزی خوابگاه دانش‌آموزی چابهار به عهده آموزش و پرورش نیست، می‌گوید: اما درباره واقعه آتش‌سوزی خوابگاه چاه رحمان که سال گذشته رخ داد، قطعا فضای آنجا برای خوابگاه مناسب نبود.

حوادث مشابه باز هم تکرار می‌شود؟

«بخاری نفتی نه فقط در مدارس که حتی در منازل هم می‌تواند حادثه‌ساز باشد.» م. گرمارودی مدیر یک دبیرستان پسرانه در تهران با بیان این جمله اضافه می‌کند: در سنین دبستان کنترل بچه‌ها بسیار دشوارتر است، گاه مشکل از بخاری نیست، بلکه جایی که بخاری نصب می‌شود به خاطر محدودیت فضا خطرساز است، این مشکل حتی در مدارس غیردولتی هم وجود دارد به نظر من شیلنگ‌های بلند، تکان‌های بخاری و گازی که از این بخاری‌ها ساطع می‌شود، ظرفیت حادثه‌سازی را دارد.

از سخنان معاون فنی سازمان نوسازی مدارس مبنی بر تغییر زیربنایی سیستم گرمایش مدارس بیش از 3 سال می‌گذرد، اما این طرح هنوز نتوانسته بجز در مدارس تازه تاسیس به طور فراگیر اجرا شود. به گفته محمدحسین ترابی‌زاده، در این سیستم‌‌ گرما از کف‌ ساختمان منتقل‌ می‌شود و فضای‌ مدرسه‌ گرم‌ می‌شود‌ و در این‌ سیستم‌ اتلاف انرژی و آسیب‌‌پذیری‌ به‌ حداقل‌ می‌رسد‌.

وی‌ می‌افزاید‌: این‌ سیستم‌ فعلا‌ به‌ صورت‌ آزمایشی‌ در چند مدرسه‌ تهران‌ اجرا می‌شود و در صورتی‌ که‌ در زمینه‌ تامین‌ اعتبار آن‌ مشکلی‌ نداشته‌ باشیم‌ به‌ صورت‌ گسترده‌ اجرا خواهیم‌ کرد‌.

ترابی‌‌زاده‌ اضافه کرد:‌ مدارسی‌ که‌ در چند سال‌ اخیر در استان‌ تهران‌ ساخته‌ شده‌اند دارای‌ سیستم‌ شوفاژ هستند‌ و‌ در مدارسی‌ که‌ استفاده‌ از گاز یا گازوئیل‌ مقدور نیست‌‌ از بخاری‌‌های نفتی‌ ژاپنی‌ استفاده‌ می‌شود.

به هر حال در یک برنامه‌ریزی 5 ساله و اختصاص 500 میلیارد تومان مقرر شده تا سال 94 سیستم‌های گرمایشی غیراستاندارد از مدارس سراسر کشور جمع‌آوری شود، هرچند امسال هم سازمان نوسازی مدارس بودجه قابل توجهی را برای پیشگیری از حوادث تلخ سوختگی در مدارس اختصاص داده و به ادارات کل اتمام حجت کرده تا تمام بخاری‌های ناایمن جمع شود، اما گویا علاوه بر میزان اعتبارات، مدیریت توزیع آن در مدارس بویژه روستایی و نقاط سردسیر قدم بعدی است.

کتایون مصری ‌‌/ ‌‌گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها