متکی :

تلاش منسجم زمینه‌ساز تشکیل اتحادیه آسیا می‌شود

وزیر امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران معتقد است که با تلاش منسجم و جمعی، ضمن گسترش روح همبستگی گروهی، می‌توان زمینه را برای گسترش همکاری‌های منطقه‌ای با هدف تامین رفاه و پیشرفت کشورهای عضو و نهایتا تشکیل اتحادیه آسیایی فراهم کرد.
کد خبر: ۳۶۵۳۱۳

به گزارش ایرنا، متن کامل سخنان منوچهر متکی در نهمین اجلاس وزرای امور خارجه مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیایی(ACD) بدین شرح است:

'عالیجنابان، وزراء محترم، میهمانان گرامی، خانم‌هاو آقایان

ابتدا مقدم وزرای محترم و روسای هیات‌های کشورهای عضو و هیات‌های همراه را به جمهوری اسلامی ایران جهت شرکت در نهمین اجلاس وزیران امور خارجه مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیا را گرامی می‌دارم.

ازهیات‌های شرکت‌کننده در دو اجلاس مربوط به پیشگامان و تروئیکا قدردانی می‌نمایم. همچنین از تلاش‌های دولت سریلانکا و اقدامات انجام شده در طول ریاست این کشور بر مجمع و نیز تلاش‌های تایلند به‌عنوان هماهنگ‌کننده گروه جهت پیشبرد موفقیت‌آمیز برنامه‌های مجمع طی یک سال گذشته تشکر می‌نمایم. امید است با مشارکت فعال و ارائه نظرات سازنده وزرای محترم در این اجلاس، شاهد تقویت و گسترش بیش از پیش مجمع به‌عنوان یک نهاد آسیایی فعال و پویا باشیم.

حادثه سیل ویرانگر در پاکستان را که منجر به کشته و مفقود شدن تعداد کثیری از مردم عزیز پاکستان شد، به دولت، مردم و به‌ویژه خانواده‌های آسیب‌دیده تسیلت می‌گویم. از خداوند متعال برای قربانیان رحمت و مغفرت و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت می‌نمایم. همچنین حادثه سیل، وقوع زلزله و آتشفشان در اندونزی که منجر به مصدومیت و کشته شدن عده‌ای از ساکنان آن مناطق شد را به دولت و ملت اندونزی تسلیت گفته و از خداوند متعال غفران و رحمت برای کشته‌شدگان، شفای عاجل مجروحان و آسیب‌دیدگان و صبر و شکیبایی بازماندگان را مسالت می‌نمایم.

همکاران محترم

آسیا جایگاه مهمی در اقتصاد دنیا داشته و عرصه‌ای برای تولید کالاهای مورد نیاز جهان و نیز بازار بزرگی برای کالاها و خدمات دیگر مناطق دنیا به شمار می‌رود. آسیا 40 درصد تجارت جهانی و بیش از 50 درصد از تولید ناخالص داخلی دنیا را دراختیار دارد، به علاوه، این قاره بزرگترین تامین کننده انرژی جهان محسوب می‌گردد، اگر چه کشورهای این قاره دارای فرهنگ، زبان و نژادهای مختلف می‌باشند ولی از اشتراکات تاریخی زیادی برخوردارند.

در سال‌های اخیر با توجه به افزایش قدرت کشورهای آسیایی، همکاری و همگرایی اقتصادی در آسیا به یک موضوع مهم و دامنه‌دار تبدیل شده است. نهادها و ترتیبات منطقه‌ای و زیر منطقه‌ای بسیاری در آسیا پا به عرصه وجود گذاشته و فعالیت‌های متنوعی را دردستور کار خود قرار داده و همکاری و همگرایی اقتصادی به مهم‌ترین دستور کار آنها تبدیل شده است. علی‌رغم وجود چنین پتانسیل و توانمندی در سطح آسیا، ملل آسیایی از منافع این نوع از همکاری‌ها کاملا منتفع نشده‌اند.

صاحب‌نظران معتقدند هزاره جدید متعلق به آسیاست و کشورهای این قاره از نظر اقتصادی، سیاسی و فرهنگی سهم بسزایی در ساختار جهانی را به خود اختصاص می‌دهند لذا آسیا باید نقش مهمی در تحولات سیاسی و اقتصادی بین‌المللی ایفا نماید. چنین نقشی باید در تمامی ساختارهای جهانی و بین‌المللی ظهور یافته و برجسته گردد. کشورهای آسیایی در وضعیت فعلی اقتصادی جهان که رکود و بحران به مهم‌ترین دغدغه در سطح بین‌المللی تبدیل شده است، باید در ساختار تصمیم‌گیری موسسات تجاری، مالی و پولی بین‌المللی نیز نقش کلیدی ایفا نمایند. بحران اخیر اقتصاد جهانی که از سال 2008 شروع شده و دامن‌گیر کشورهای مختلف به‌خصوص در حال توسعه گردیده ناکارآمدی سیستم موجود مالی و پولی را بیشتر از پیش آشکار نمود.

همکاران محترم، میهمانان گرامی

مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیایی با 31 عضو در حقیقت بزرگترین نهاد منطقه‌ای است که بیشترین کشورهای این قاره را در خود جای داده است. این مجمع نزدیک به 16 درصد اعضای سازمان ملل متحد را گرد هم آورده است. اعضای مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیایی با بیش از 9 تریلیون دلار حجم تجارت خارجی با دنیا، بیش از 22 تریلیون تولید ناخالص داخلی از توانمندی بسیار بالایی در تبدیل آسیا از یک قاره به یک بلوک تاثیرگذار در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی برخوردار می‌باشند. چنین حجم گسترده‌ای از تجارت خارجی کشورهای آسیایی عمدتا با دیگر مناطق و قاره‌ها صورت می‌گیرد. مضافا اینکه تجربه اخیر نشان داد که آسیا در مقابل از آسیب‌پذیری کمتری برخوردار بوده لذا توجه قدرت‌های اقتصادی بزرگ به این قاره و خصوصا تجارت و بازار این منطقه معطوف شده است.

بهره جستن از چنین فرصت‌هایی مستلزم تقویت بیش از پیش سازوکارهای تجاری و همکاری‌های اقتصادی در این قاره از طریق مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیایی می‌باشد که خود نیازمند بررسی و تحقیق جامع است. بنابراین با برنامه‌ریزی منسجم و هدفمند از چنین جمعی در جهت پیشبرد همگرایی در آسیا و حرکت به سمت تقویت پیوندهای آسیایی می‌توان بهره جست تا با تجمیع توانمندی‌ها و ظرفیت‌ها، قاره آسیا را به یک بازیگر واحد و تاثیرگذار در معادلات منطقه‌ای و جهانی مبدل ساخت. متاسفانه روند همکاری‌های بین اعضا بطئی و اجرای پروژه‌های پیشنهادی کشورهای عضو به کندی و با مشکلاتی مواجه می‌باشد بدون تردید تجارت یکی از زمینه‌های مناسب هماکری است که از بدو تاسیس، تاکنون مجمع نتوانسته است به‌خوبی از فرصت‌ها و پتانسیل‌های این بخش بهره‌مند شود و باید گفت‌وگوی جدی در این زمینه داشته باشیم.

انرژی از دیگر حوزه‌های مد نظر گفت‌وگوی همکاری آسیایی می‌باشد. جمهوری اسلامی ایران در این بخش، به‌واسطه برخوردار از منابع عظیم انرژی می‌تواند بخش عمده نیاز نفت و گاز کشورهای آسیایی را تامین نماید. در حال حاضر کشور ما با برخی از کشورهای عضو ACD همچون هند، پاکستان، مالزی، تایلند، اندونزی و چین همکاری انرژی علی‌الخصوص در زمینه پروژه‌های بالادستی و پایین‌دستی نفت و گاز داشته و آماده تعمیم این همکاری‌ها به دیگر اعضا در چارچوب گفت‌وگوی همکاری آسیایی می‌باشیم.

حضار محترم عالیجنابان

اجازه می‌خواهم در این قسمت به بحث مهمی از زمینه‌های همکاری میان کشورهای عضو اشاره نمایم. فرهنگ شالوده و بنیان تفکر و تفاهم انسانی است. فرهنگ بستر به‌وجود آمدن و یا توسعه تمدن‌ها بوده و هست. آسیا را مهد تمدن و فرهنگ جهانی نامیده‌اند و به همین جهت در تمامی اعصار و دوران‌های تاریخی، آسیا از نقش بسیار مهمی در تمدن بشری برخوردار بوده است. ویژگی فرهنگ آسیایی در تنوع آن نهفته است قاره‌ای کهن با تعداد بیشماری از فرهنگ‌ها و سنن مختلف که توانسته است در طول تاریخ به صورت مسالمت‌آمیز و سازنده در کنار هم زندگی کنند. جمهوری اسلامی ایران به نقش مهم همکاری‌های فرهنگی واقف بوده و در پیشبرد همکاری‌های فرهنگی در غالب مجمع 'همکاری‌های گفت‌وگوی آسیا' از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.

جمهوری اسلامی ایران اعتقاد دارد تقویت همکاری‌ها و تسریع در اجرای پروژه‌های تعریف شده مستلزم تلاش جدی و پیگیری مداوم کشورهای عضو است. جناب آقای رییس‌جمهور در خصوص تقویت مجمع توصیه‌هایی داشتند، بنده نیز برخی از آنها را مورد تاکید مجدد قرار می‌دهم:

الف) نهادینه ساختن مکانیسم‌های همکاری در مجمع با پیش‌بینی ساختارهای لازم
ب) بازنگری در ارکان همکاری درون سازمانی با هدف توسعه و کارآمد ساختن مجمع
ج) تقویت و تداوم فعالیت گروه ارشد مطالعاتی و برگزاری منظم نشست‌های آن با حضور نمایندگان مجرب و مدیران مطلع با هدف یافتن سازوکارهای تقویت مجمع. در این راستا جمهوری اسلامی ایران در صدد برگزاری نشست HLSF ظرف ماه‌های آینده می‌باشد
د) ایجاد ساختار دبیرخانه در راستای افزایش هماهنگی‌ها و تبادل اطلاعات بین اعضا

همکاران محترم، خانم‌ها و آقایان

جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که با تلاش منسجم و جمعی ضمن گسترش روح همبستگی گروهی می‌توان زمینه را برای گسترش همکاری‌های منطقه‌ای با هدف تامین رفاه و پیشرفت برای کشورهای عضو و نهایتا تشکیل 'اتحادیه آسیایی' فراهم نمود. با کوشش هماهنگ و سازماندهی مجدد در برنامه‌ها و نیز تعیین اولویت‌ها، شاهد ظهور مجمعی قوی در عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌الملل خواهیم بود.

جمهوری اسلامی ایران که از سپتامبر 2010 ریاست مجمع را به‌عهده گرفته آمادگی خود را جهت تقویت آن، تجدید ساختار و گسترش همکاری‌ها بین اعضا اعلام می‌دارد و از هیچ تلاشی برای تقویت مجمع و ارتقاء سطح همکاری‌های آن دریغ نخواهد نمود و تسهیلات لازم را جهت اجرای سریع و موفق برنامه‌ها فراهم می‌نماید.

در پایان ضمن ابراز خرسندی از حضور شما میهمانان، امیدوارم در آینده شاهد اعتلای هرچه بیشتر این مجمع و تحقق اهداف والای آن باشیم.

متشکرم'

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها