قرقیزستان، موج سوم ناآرامی‌ها و بی‌ثباتی سیاسی

موج سوم ناآرامی‌ها و درگیری‌ها در قرقیزستان با بروز اختلافات قومی میان قرقیزها و ازبک‌ها، بار دیگر وضعیت دشوار سیاسی و پیچیده اجتماعی در قرقیزستان به وجود آورد و دولت موقت این کشور برای کنترل اوضاع و برقراری آرامش، خواستار اعزام نیروهای نظامی صلحبان خارجی به قرقیزستان شد.
کد خبر: ۳۳۴۸۲۱

این ناآرامی‌ها تنها در شهر اوش در جنوب قرقیزستان، منجر به آتش کشیدن ده‌ها مرکز تجاری، فرهنگی، خودروها و اموال عمومی شده و سیمای این شهر 500 هزار نفری را به شهری جنگ زده تبدیل کرده است.

موج جدید ناآرامی‌ها در اوش از پنجشنبه گذشته آغاز شد و شدت درگیری‌ها به مناطق همجوار در استان جلال‌آباد هم سرایت کرده و در این استان‌های قرقیزستان وضعیت فوق‌العاده و مقررات منع رفت و آمد وضع شده و نظامیان در مراکز حیاتی شهرهای این منطقه مستقر شده‌اند.

موج اول ناآرامی‌ها 2 ماه پیش به‌دنبال برپایی تظاهرات و اعتراضات گسترده مخالفان دولت، منجر به سرنگونی حکومت قربان بیک باقی‌یف رئیس‌جمهور قرقیزستان شد و براساس اطلاعات مختلف از 70 تا یکصد کشته و صدها مجروح برجای گذاشت.

دومین مرحله ناآرامی‌ها و درگیری‌های سیاسی و اجتماعی در قرقیزستان یک ماه پیش در منطقه جلال‌آباد زادگاه باقی یف بروز کرد و ده‌ها نفر در این حادثه قربانی شدند و طرفداران رئیس‌جمهور مخلوع قصد حمله به پایتخت را داشتند که این جریان آرام گرفت.

حوادث روزهای اخیر در قرقیزستان که اختلافات قومی نیز بر درگیری‌های سیاسی اضافه شده است، به‌دنبال حمله قرقیزها به اقلیت ازبک در شهر اوش روی داد و در جریان آن اموال و دارایی‌های ازبک‌ها به آتش کشیده شد یا به غارت رفت و در جریان درگیرها، تاکنون بیش از 80 نفر کشته و افزون بر یکهزار نفر دیگر مجروح شده‌اند.

دولت قرقیزستان از جمله تدابیر برای جلوگیری از گسترش دامنه درگیری‌ها، مرز با ازبکستان را گشود و تاکنون حدود 10 هزار ازبک تبارقرقیزی، کشور خود را ترک کرده و به ازبکستان پناهنده شدند.

درگیری‌های قومی در جنوب قرقیزستان هر چند که غیرسیاسی به نظر می‌رسد و پایه و اساس آن را مسائل اجتماعی تشکیل می‌دهد، اما به گفته برخی مقام‌های قرقیزستان، نیروهای سیاسی پشت سر این حوادث قرار دارند.

به عقیده کارشناسان، حوادث جنوب قرقیزستان یک بار دیگر تلاش برخی نیروهای سیاسی برای بی‌ثبات کردن اوضاع این کشور را نشان داد و بعید به نظر نمی‌رسد که با برقراری آرامش در قرقیزستان، امواج دیگری از ناآرامی‌ها این کشور را در برگیرد و این جمهوری فقیر آسیای مرکزی را دستخوش تلاطم‌های شدید کند.

منبع: ایرنا

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها