ترافیک جشنواره‌های سینمایی در سال اصلاح الگوی مصرف

«مجوز جشنواره گرفتن دنگ و فنگ زیاد داره. به هر کسی مجوز نمی‌دن جشنواره برگزار کنه، اما وقتی یه نهاد دولتی پشت آدم باشه، راحت می‌شه مجوز برگزاری جشنواره گرفت.» این توضیح دو خطی را یکی از دست‌اندرکاران حرفه‌ای جشنواره‌های سینمایی به خبرنگار ما می‌دهد.
کد خبر: ۲۹۵۶۶۱

برگزاری جشنواره‌های متعدد در سال‌های اخیر به معضلی پیچیده برای سینمای ایران تبدیل شده، به‌گونه‌ای که بسیاری از جشنواره‌های اینچنینی بدون آن‌که موسسات و سازمان‌های برگزارکننده آنها نقشی در عرصه تولید سینمای ایران داشته باشند، با برگزاری چنین جشنواره‌هایی به اصطلاح سر «سفره آماده» نشسته‌اند.

جالب این‌که در برگزاری اغلب این رویدادها نیز می‌توان حضور نهادهای دولتی را احساس کرد. در تازه‌ترین اتفاق این عرصه «ابراهیم داروغه‌زاده» مدیرعامل موسسه رسانه‌های تصویری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگو با فارس از برگزاری جشنواره‌ای با عنوان «جشنواره فیلم‌های یک دقیقه‌ای با موضوع اصلاح الگوی مصرف» خبر داده است.

نکته جالب توجه این‌که داروغه‌زاده به‌عنوان دبیر این جشنواره درباره اهداف برگزاری این رویداد که نخستین جشنواره سینمایی ایجاد شده در دوره جدید مدیریت فرهنگی و سینمایی کشور به شمار می‌رود، اظهار داشته است: «ماموریت جشنواره فیلم‌های یک دقیقه‌ای با موضوع اصلاح الگوی مصرف، قدم برداشتن در این مسیر از طریق دعوت تمامی اقشار مردمی، علاقه‌مندان سینما و سینماگران و هنرمندان کشور به تولید اثر یک دقیقه‌ای در مسیر بهره‌گیری همه جانبه و درست از منابع متعدد موجود در کشور است، تا ان‌شاءالله به عنوان یک جریان گسترده فرهنگی در کشور و به نحوی درگیر شدن هرچه بیشتر تمامی اقشار با لزوم حرکت در مسیر اصلاح و بهینه‌سازی الگوی مصرف، همگی بتوانیم گامی در جهت فرهنگ‌سازی این موضوع برداشته و در ساخت آینده‌ای بهتر برای ایران اسلامی در تمامی زمینه‌ها حرکت و تلاش کنیم.»

نکته جالب توجه این است که تیرماه امسال نیز «محمدتقی فهیم» روزنامه‌نگار سینمایی در نشستی خبری از برگزاری جشنواره‌ای با عنوان «جشنواره اصلاح الگوی مصرف» در دو بخش فیلمنامه‌نویسی و فیلم کوتاه خبرداده و خود را دبیر آن معرفی کرده بود. زمان برگزاری این جشنواره آذر‌ماه جاری اعلام شده است.

جشنواره‌های گوناگون

اما همه داستان این نیست. در سال جاری که از سوی مقام معظم رهبری سال اصلاح الگوی مصرف نام گرفته و انتظار می‌رود گامهای عملی و جدی در این عرصه انجام شود، جشنواره‌های متعدد و موازی دیگری نیز برگزار شده یا در حال برپایی است. در این زمینه می‌توان به جشنواره‌هایی با موضوع زنان اشاره کرد به گونه‌ای که چند روز پیش جشنواره فیلم کوثر با موضوع «زنان» در حال برگزاری بود. در این جشنواره فیلم‌های سینمایی، فیلم‌های کوتاه، آثار مستند و آثار 135 ثانیه‌ای با موضوع زنان نمایش داده می‌شد.

نکته جالب‌تر این‌که از تاریخ 30 آبان‌ ماه تا 7 آذر نیز جشنواره‌ای با نام پروین اعتصامی و با موضوع زنان برگزار می‌شود. وقتی خبرنگار ما در جلسه مطبوعاتی جشنواره پروین اعتصامی از «مازیار رضاخانی» دبیر این جشنواره درباره تفاوت این جشنواره با جشنواره کوثر سوال کرد، او پاسخ داد: «جشنواره فیلم کوثر فقط به نمایش فیلم‌های بلند اختصاص دارد اما این جشنواره به بررسی فیلم‌های کوتاه و مستند می‌پردازد و این مهم‌ترین وجه تمایز این دو جشنواره است!»

«محمدتقی فهیم» دبیر جشنواره اصلاح الگوی مصرف نیز در گفتگو با خبرنگار ما می‌گوید: «دفتر امور جشنواره‌ها در معاونت سینمایی مسوول صدور مجوز برای برگزاری جشنواره‌های سینمایی است.

این دفتر در صورت وجود جشنواره‌ای مشابه برای برگزاری آن رویداد مجوز صادر نمی‌کند. ما قصد داشتیم در موسسه فرهنگی هنری شهید آوینی جشنواره‌ای در خصوص اصلاح الگوی مصرف در قالب انیمیشن برگزار کنیم اما به ما مجوز داده نشد و گفتند با این موضوع فقط یک جشنواره می‌توانید برگزار کنید.

حالا سوال این است که مسوولان موسسه رسانه‌های تصویری چگونه از برگزاری جشنواره‌ای با همین موضوع مطلع نبوده‌اند»؟ فهیم در خصوص مراحل کار می‌گوید: «هنگام درخواست مجوز برای برگزاری جشنواره فرم‌های مخصوصی پر می‌شود و متقاضیان باید فرم‌های مربوط به جشنواره‌های قبلی را هم ببینند تا از محتوای رویدادهای دیگر هم با خبر شوند. سوال این است که چطور مسوولان این جشنواره از ثبت جشنواره‌ای در تاریخ پیش از این با خبر نشده‌اند»؟!

نکته جالب توجه درباره این جشنواره‌ها این است که هر یک ازآنها می‌توانند در جشنواره دیگر ادغام شوند و به عقیده کارشناسان زمانی که موضوع یک جشنواره «اصلاح الگوی مصرف» است ، باید در عمل نیز نسبت به این شعار پایبندی وجود داشته باشد اما متاسفانه در بسیاری از مواقع دستگاه‌های دولتی خود به عاملی برای برگزاری متعدد چنین رویدادهایی تبدیل می‌شوند.

ظرف چند روز گذشته خبرنگار جام‌جم تلاش کرد تا با «مسوول دفتر جشنواره‌ها» در معاونت سینمایی در این خصوص گفتگو کند اما دسترسی به این مقام مسوول ممکن نبود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها