گزارش اختصاصی «جام‌جم» از مذاکرات دیروز

امضای قرارداد خط لوله صلح پس از یک دهه مذاکره

گروه اقتصاد: قرارداد خط لوله صلح (انتقال گاز ایران به پاکستان) پس از گذشت بیش از یک دهه مذاکره بین ایران، پاکستان و هند سرانجام با حضور روسای جمهور 2 کشور ایران و پاکستان به امضای کسایی‌زاده، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران و سیدحسن نواب، مدیرعامل شرکت خط لوله بین ایالتی پاکستانی رسید. حجت‌الله غنیمی‌فرد، نماینده ویژه وزیر نفت در مذاکرات ایران و پاکستان در قرارداد خط لوله صلح در گفتگو با خبرنگار «جام‌جم» گفت: براساس این قرارداد روزانه 5/21 میلیون مترمکعب گاز در مرز ایران و پاکستان تحویل داده خواهد شد.
کد خبر: ۲۵۵۵۸۳

وی تصریح کرد: در صورتی که هند نیز به مشارکت در این قرارداد تمایل داشته باشد می‌تواند پس از انتقال گاز ایران به پاکستان، گاز را در مرز هند تحویل بگیرد.

غنیمی‌فرد تاکید کرد: تحویل گاز براساس استانداردهای امنیتی و زیست‌محیطی صورت خواهد گرفت که به توافق طرفین رسیده است.

وی قیمت فروش گاز در این قرارداد را قابل‌بازنگری خواند و گفت: قیمت فروش گاز براساس قیمت نفت خام وارداتی ژاپن به اضافه یک عدد ثابت که از معکوس بهای نرخ گاز طبیعی)LNG(  وارداتی ژاپن به دست می‌آید، تعیین شده است و دلیلش این است که ژاپن بزرگ‌ترین خریدار گاز طبیعی مایع شده، بوده و به دلیل حجم بسیار بالای وارداتLNG  از سوی این کشور، قیمت فروش گاز ایران به پاکستان بر این مبنا تعریف شده است.

نماینده ویژه وزیر نفت در مذاکرات خط لوله صلح تاکید کرد: این قیمت برای یک سال قبل از شروع تحول گاز خواهد بود و بعد از آن هر3‌سال یک بار قابل بازنگری است.

غنیمی‌فرد همچنین گفت: این قرارداد طی 5/4 سال دیگر اجرایی خواهد شد و گاز آن از فازهای 15، 16، 17 و 18 پارس جنوبی (عسلویه)‌ از طریق خط لوله تامین خواهد شد.

در حال حاضر 900 کیلومتر از 1100 کیلومتر خط لوله آن در داخل کشور اجرا شده و مورد آزمایش نیز قرار گرفته است.

وی در ادامه درباره عدم حضور هند در این قرارداد افزود: تاکنون هند به صورت رسمی یا مذاکره حضوری و مکتوب به ما اعلام نکرده  است که تمایل به خریداری گاز ایران ندارد.

اظهارات غنیمی‌فرد در حالی صورت می‌گیرد که غلامحسین نوذری وزیر نفت نیز در گفتگو با «جام‌جم» درباره این قرارداد، گفت: بنا به توافق صورت‌گرفته، هرگاه هند علاقه‌مند به حضور در قرارداد باشد، این امکان برای این کشور وجود دارد و امکان عبور گاز ایران از پاکستان، برای هند نیز هست.

نوذری تصریح کرد: روسای جمهور دو کشور نیز از اجرای قرارداد خط لوله صلح پشتیبانی خواهند کرد.

براساس این گزارش، قرارداد خط لوله صلح در حاشیه برگزاری نشست سه‌جانبه سران کشورهای ایران، افغانستان و پاکستان درباره مفاد نهایی این قرارداد دیدار و گفتگو کرده و آن را تایید کردند.

احمدی‌نژاد و آصف علی‌زرداری، رئیس‌جمهور پاکستان همچنین بیانیه چارچوب همکاری بین‌الدولی میان ایران و پاکستان را پس از این ملاقات امضا کردند.

همچنین مذاکرات دوجانبه خط لوله صلح از روز جمعه به ریاست عاصم حسین، وزیر فدرال انرژی پاکستان برگزار شد و ریاست هیات ایران را حجت‌الله غنیمی‌فرد به‌عهده داشت.

ایران و پاکستان در حالی این قرارداد را روز گذشته امضا کردند که بیش از یک دهه مذاکرات آن در ایران، هند و پاکستان در مراحل مختلف به صورت دوجانبه و سه‌جانبه مورد بررسی قرار گرفت، اما دولت نهم به صورت جدی با پیگیری ودر دستور کار قرار دادن امضای این قرارداد توانست یکی از کلیدی‌ترین قراردادهای اقتصادی در ماه‌های پایانی فعالیت خود را به ثمر برساند که اهمیت آن، علاوه بر جنبه اقتصادی از لحاظ امنیتی و ایجاد ثبات و تحکیم روابط در میان همسایگان شرقی ایران نیز قابل توجه است.

پیش از این، برخی کارشناسان نسبت به نهایی شدن این قرارداد اظهار تردید می‌کردند. با این حال در پی تغییرات سیاسی و روی کار آمدن دولت فعلی پاکستان، مذاکرات دچار وقفه شد، اما در نیمه دوم سال گذشته، مذاکرات دوباره به صورت جدی پیگیری شد؛ به طوری که دی ماه سال 87، اردن و پاکستان در زمینه فرمول فروش گاز به توافق دست یافتند.

به هر حال امضای قرارداد خط لوله صلح در شرایط فعلی بین‌المللی و منطقه‌ای نقطه عطفی در کارنامه اقتصادی، سیاسی و بین‌المللی دولت به شمار می‌رود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها