ماجرای جایزه بدون برگزیده ادامه دارد

دبیر جایزه جلال از نتایج اعلام شده دفاع کرد

گروه فرهنگ و هنر: ماجرای داوری نخستین جایزه جلال آل احمد که بدون اعلام نام برگزیده پایان یافت همچنان ادامه دارد. چندی قبل محمدعلی رمضانی، دبیر علمی جایزه ادبی جلال آل‌احمد دلیل اعلام نشدن نام داوران این جایزه را به دلیل درخواست آنها اعلام کرده اما یکی از داوران هفته گذشته در گفتگو با «جام‌جم» اظهارات وی را تکذیب کرده بود.
کد خبر: ۲۲۴۶۱۲

سمیرا اصلا‌ن پور گفته بود داوران این جایزه صورتجلسه ای را امضا کرده اند که براساس آن رضایت خود را در خصوص معرفی نام داوران تایید کرده اند.

محمدعلی رمضانی در جدید ترین اظهار نظر در این باره گفته است: ما بنا به خواست داوران جایزه جلال برای جلوگیری از هرگونه شبهه‌ای اسامی داوران را اعلام نکرده‌ایم، ولی از جانب ما منعی برای اعلام اسامی داوران وجود ندارد.مدیراداره کتاب وزارت ارشاد و دبیر علمی جایزه ادبی جلال آل‌احمد به فارس گفت: اگر خود داوران علاقه‌مند باشند، می‌توانیم اسامی آنها را اعلام کنیم.

وی افزود: بر اساس اساسنامه این جایزه، زمانی که از کسانی دعوت می‌شود تا داوری این جایزه را بر عهده بگیرند، برگه‌هایی در اختیار آنها قرار داده می‌شود که در آن از آنها سوال می‌شود آیا رضایت دارند، اسامی آنها اعلام شود یا خیر و طبیعی است که بعضی رضایت دارند و برخی اعلام نارضایتی می‌کنند. اگر همه آنها رضایت داشته باشند، ما آماده‌ایم  اسامی را اعلام کنیم.

وی افزود: آثار برگزیده در جایزه جلال به دلیل ارزش ادبی بالای این جایزه، باید علاوه بر معیارهای محتوایی، به لحاظ روش شناختی و علمی و هنری و زبانی هم سطح بالایی داشته باشند.

رمضانی با بیان این‌که در ارزیابی و داوری جایزه جلال امتیازات ویژه‌ای برای زبان اثر در نظر گرفتیم، گفت: فارغ از ملیت شرکت‌کنندگان، ارزش محتوایی، هنری و زبانی هم برایمان مهم بود. در مجموع معیارهای زبانی جایزه جلال در مقایسه با دیگر جوایز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. مثلا در جایزه کتاب فصل و جایزه کتاب سال این مشخصه اهمیت ویژه‌ای ندارد؛ اگرچه امتیازهایی برای آن در نظر گرفته می‌شود اما این امتیازها ویژه نیست.

وی در واکنش به اظهارات منتقدانی که اعلام نشدن رتبه‌های برگزیده اول تا سوم را تمهیدی برای گریز از انتقادات عنوان کرده بودند، تصریح کرد: به طور کلی آثار ادبی به 2 شیوه قابل ارزیابی هستند. شیوه اول آن است که آثار را به صورت نسبی بسنجیم که در این شیوه هر اثری امتیاز بیشتری گرفت حائز رتبه اول می‌شود اما شیوه دیگر این است که ابتدا امتیاز خاصی را در نظر بگیریم و آثاری که امتیاز مورد نظر را کسب می‌کنند به عنوان رتبه‌های اول تا سوم و آثار فروتر را تنها به عنوان آثار شایسته تقدیر معرفی کنیم.

رمضانی در ادامه یادآور شد: اساسنامه جایزه جلال تعیین کرده است که باید آثار را بر اساس امتیازها و از صد نمره ارزیابی کنیم و ما طبق اساسنامه مجبور نیستیم آثار را به شیوه نسبی بسنجیم.

محمد‌رضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز پیشتر در پاسخ به پرسشی درباره دلایل اعلام نکردن نام داوران جایزه جلال آل‌احمد گفته بود، اگر داوران یک اثر احساس بکنند در معرض مواجهه صاحبان اثر قرار دارند، تحفظ پیدا می‌کنند.وی گفته بود یکی از روش‌های جلوگیری از اعمال فشار به داوران یک اثر، اعلام نکردن نام آنهاست.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها