دقیقا در حاشیه مرزهای عراق، جان تازه ای بخشیده است. این جریان ها تنها در صورتی که عراق به حد مقبولی از استقلال دست یابد، تقویت خواهند شد.
پیشینه اقدامات شیعیان عربستان سعودی، به سال های بسیار قبل بازمی گردد؛ زمانی که آنان در اوایل دهه 1980 درصدد سرنگونی پادشاهی خونریز مورد حمایت ایالات متحده برآمدند، بشدت سرکوب شدند.
نیویورک تایمز گزارش می دهد که شیعیان عربستان معتقدند که اسامه بن لادن و دارودسته اش، فرصت بسیار مناسبی ایجاد کرده اند؛ چراکه خانواده سلطنتی سعودی، هم اکنون در پی این هستند تا برای محدود کردن افراطگرایی وهابی که خود ترغیب گر آن بودند؛ ولی اینک در جستجوی سرنگونی سلطنت سعودی هست، راهی پیدا کنند. برای اولین بار، شیعیان بخش شرقی عربستان سعودی، یعنی تنها نقطه ای که در آنجا اکثریت را تشکیل می دهند، در تدارک این هستند تا بخش کوچکی از قدرت سیاسی را به دست آورند. باید دانست ذخایر عمده نفت سعودی در همین مناطق شیعه نشین قرار دارد.
پیامد این جریان ها می تواند ائتلاف ضعیفی از شیعیان عراق، ایران و مناطق نفت خیز عربستان سعودی باشد که مستقل از واشنگتن، بخش عمده ای از ذخایر انرژی جهان را در اختیار خود بگیرند، یعنی کابوس نهایی واشنگتن. وضعیت حتی می تواند از این نیز بدتر شود. احتمال زیادی وجود دارد که بلوک مستقلی از این گونه قدرت ها، سرمشق ایران را دنبال کرده و به همراه چین، هند و شاید حتی در ائتلاف با شبکه امنیتی انرژی آسیا و سازمان همکاری های شانگهای، به طور مشترک طرح های مهم انرژی را به اجرا درآورند.
این بلوک همچنین ممکن است به جای اتکا به دلار امریکا، در جستجوی سبد ارزی جدیدی برای نفت باشد؛ تحولی که می تواند تاثیرات فراوانی بر اقتصاد جهانی و ایالات متحده داشته باشد. مساله جانبی این است که اگر ایالات متحده نتواند عراق را کنترل کند، هیچ تضمینی وجود نخواهد داشت که مسوولان منابع عظیم نفتی کشور عراق، با شرکت های نفتی دلخواه خود معامله نکنند. حتی همین میزان محدود از استقلال که دولت عراق پس از انتخابات ژانویه 2005از آن برخوردار شده، نشان می دهد که چه چیزی پیش روی قرار دارد.
وزیر دفاع عراق، در دیداری رسمی از تهران، به همراه همتای ایرانی خود، فصل نوینی از روابط فی مابین را اعلام کردند؛ از جمله همکاری های نظامی مرزی، کمک ایران به آموزش و بهبود وضعیت نیروهای مسلح عراق و اخراج مشاوران وابسته به ائتلاف ایالات متحده از عراق، این مذاکرات علی الظاهر واشنگتن را بشدت غافلگیر کرد.
اثر: نوام چامسکی
مترجم: یعقوب نعمتی ورو جنی