جناح اندرسن فوگ راسموسن، نخست وزیر دانمارک با کمترین اکثریت ممکن در انتخابات پارلمانی روز سه شنبه این کشور به پیروزی رسید و حالا نیاز به ائتلافی گسترده تر برای تشکیل دولتی دارد که احتمالا شکننده تر از گذشته خواهد بود.
کد خبر: ۱۵۲۴۳۴
به گزارش خبرگزاری فرانسه راسموسن پس از اعلام نتیجه انتخابات به طرفداران خود گفت: "ما ماموریت یافته ایم به کار خود ادامه دهیم... می خواهم اکثریت گسترده ای در پارلمان داشته باشیم و از همه احزاب که از دولت حمایت کردند برای مذاکره درباره یک برنامه مشترک دعوت خواهم کرد." ائتلاف اقلیت محافظه کار و لیبرال راسموسن از سال 2001 با حمایت حزب مردم دانمارک، که حزبی راست افراطی و ضد مهاجران است، بر دانمارک حکومت کرده است.
با شمارش تمام آرای داخلی انتظار می رود این 3 حزب (محافظه کار، لیبرال و مردم) 89 کرسی به دست آورند که یک کرسی از اکثریت کمتر است آنها انتظار دارند یک کرسی دیگر در جزایر خودمختار فارو که هنوز نتایج آن اعلام نشده، به دست آورند.
هدف مستقیم دعوت نخست وزیر رهبران حزب تازه تاسیس "اتحاد جدید" بود که با 5 کرسی خود می توانند باعث تقویت جناح دولت و کسب اکثریت برای آن شوند.
اما این حزب اعلام کرده از راسموسن یا چند شرط حمایت خواهد کرد که حداقل یکی از این شروط با سیاست های حزب مردم در تضاد کامل است و این حزب به عنوان سومین حزب بزرگ دانمارک نفوذ فراوانی بر دولت دارد: شرط فوق در پیش گرفتن سیاست انسانی تری در رابطه با پناهندگان و مهاجران است.
ناصر خضر رهبر حزب اتحاد جدید گفت تصور می کنم ما به مذاکرات دعوت خواهیم شد. خضر که سوری الاصل است حزب خود را به منظور کاهش نفوذ حزب مردم بر دولت تاسیس کرد.
انتظار می رود طی روزهای آینده مذاکرات دشواری برای تشکیل یک ائتلاف گسترده انجام شود اما تحلیلگران سیاسی درباره طول عمر دولتی که به حمایت راست های افراطی و حزب اتحاد جدید متکی باشد ابراز تردید کرده اند و بعضی از آنان حتی گفته اند چنین ائتلافی به قدری لرزان خواهد بود که برگزاری انتخابات جدید را در طول یک سال الزامی خواهد کرد.
حزب مردم و اتحاد جدید دیدگاه های کاملا متفاوت و متضادی درباره مهاجران دارند. دولت راسموسن که به شدت زیر نفوذ راست های افراطی قرار دارد از سال 2001 که به قدرت رسید، بعضی از محدود کننده ترین قوانین مهاجرت را در اروپا وضع کرده به طوری که تعداد مهاجران به دانمارک به شدت کاهش یافت و از 10 هزار نفر در حال 2001 به کمتر از 2 هزار نفر در سال گذشته رسید.
حزب راست افراطی مردم در جریان مبارزات انتخاباتی به بهانه دفاع از آزادی بیان علیه اعتراضات جهانی سال گذشته بر سر انتشار کاریکاتورهای توهین آمیز به اسلام در یک روزنامه دانمارکی، به طرز خصمانه و کینه توزانه ای علیه مسلمانان تبلیغ می کرد. اما راسموسن اساس تبلیغات خود را بر دفاع از سابقه نیرومند اقتصادی دولت خود گذاشته بود و استدلال می کرد اقتصاد نیرومند کشورش، با حداقل نسبت بیکاری ، بهترین تضمین کننده ادامه نظام رفاهی کم نظیر دانمارک است که راست های افراطی مهاجران را به سوء استفاده از آن متهم می کنند.
انتظار می رود خضر مذاکره کننده ای دشوار برای نخست وزیر باشد. او تاکید کرده است راسموسن رسما کناره گیری کند، که او ملزم به این کار نیست، و از ملکه مارگارت بخواهد رسما شخصی را به منظور مذاکره با احزاب سیاسی برای تشکیل دولت منصوب کند.
خضر گفت ما می خواهیم همه چیز به درستی و بدون پیش داوری آغاز شود. 86.6 درصد دانمارکی های واجد شرایط در انتخابات رای دادند.