محمد سلیمانی، رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی تهران در این زمینه اعلام کرد: افزایش قیمت گندم برای نانوایان آزادپز، از ۱۲ هزار تومان به ۲۱ هزار و ۷۰۰ تومان، علت افزایش قیمت نان سنگک آزادپز از ۱۷ هزار تومان به ۲۵ هزار تومان است. البته درباره نان یارانهای هنوز تصمیمی گرفته نشده است. قیمت جدید نان سنگک آزادپز در حالی اعلام شده که دولت یا اتاق اصناف تاکنون مصوبه رسمی برای نرخ ۲۵ هزار تومانی نان سنگک آزادپز صادر نکردهاند اما قیمت نان یارانهای مانند سنگک یارانهای همچنان ۵۰۰۰ تومان است. هرچند برخی نانواییها به دلیل افزایش هزینهها، این نرخ را رعایت نمیکنند.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی تهران میگوید اختلاف زیاد میان نرخ آرد دولتی و آزاد، باعث خروج غیرقانونی آرد شده است.
براساس این گزارش، ۹۵ درصد نانواییها همچنان با آرد دولتی (یارانهای) فعالیت میکنند یعنی دولتیپز هستند که قیمت نان در این نانواییها هنوز تغییر نکرده است. سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نیز اعلام کرده که هیچ مجوزی برای افزایش قیمت نان یارانهای صادر نشده و با هرگونه تخلف در این زمینه برخورد خواهد شد.
با این حال دولت امسال ۲۵۰ هزار میلیارد تومان یارانه برای چرخه تولید نان اختصاص داده است تا این محصول با قیمت مناسبی به دست مردم برسد اما بسیاری از نانواییها، نان را با ترفندهای مختلف با نرخهایی بالاتر از قیمت مصوب میفروشند. مثلا اتحادیه نان سنگک تهران اعلام کرده این محصول در اکثر نانواییهای دولتیپز ۱۰ هزار تومان به فروش میرسد درحالیکه نرخ مصوب آن ۵۰۰۰ تومان است.
نانواییها با انتقاد از تعیین دستوری قیمت نان، میگویند قیمت آرد، هزینههای تولید مانند انرژی، اجارهبها، دستمزد کارگر و قیمت مواد اولیه مانند نمک و مایه خمیر افزایش یافته و ادامه فعالیت با قیمتهای قبلی نان امکانپذیر نیست و معتقدند نرخ نان باید متناسب با هزینههای واقعی
بازنگری شود.
علت تخلف نانواییها چیست؟
محمدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران در مورد اینکه آیا افزایش ۴۸ درصدی قیمت نان سنگک آزادپز درست است یا نه، پاسخ داد: همانطور که از اسم نان آزادپز مشخص است، نرخ دستوری برای این محصول تعیین نمیشود و خود اتحادیه آن را تعیین کرده. با توجه به اینکه آرد یارانهای در اختیار نانوایان آزادپز قرار نمیگیرد، این نرخ توسط اتحادیه و براساس هزینههای تولید تعیین شده است.
وی تصریح کرد: با وجود نرخ تورم، افزایش هزینههای کارگری و سایر مخارج، باید توجه کرد که هزینه نانوایان از سایر صنوف مستثنی نیست. متأسفانه دولت نرخهایی را که ما پس از تحلیل دقیق ارائه کردهایم نمیپذیرد و بهصورت دستوری نرخهایی غیرواقعی را اعمال میکند.
رستگار میگوید: امروز وقتی به نانواییهای مختلف میرویم، با قیمتهای متفاوتی مواجه میشویم. علت اصلی تخلفات نانواییها، یکی قیمتگذاری دستوری است و دیگری چندنرخی بودن آرد. این وضعیت مانع شکلگیری رقابت سالم برای تولید نان با کیفیت و قیمت مناسب میشود. وقتی نرخ نان غیرواقعی است، طبیعی است که برخی نانوایان برای جبران هزینهها به کاهش وزن نان یا دیگر روشها روی بیاورند. برخی نانهایی که امروز تولید میشوند، نهتنها غیرقابل مصرفند بلکه باعث اتلاف و دورریز میشوند.
قیمت نان باید واقعی شود
محمدجواد کرمی، رئیس کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران در مورد تخلف برخی نانواییها در گرانفروشی، به جامجم گفت: قیمت نان بهصورت دستوری اعلام میشود و همه میدانند این قیمت واقعی نیست و باید از نرخ فعلی باشد تا هزینه نانواییها را تأمین کند. بنابراین طبیعی است که تخلفاتی در این زمینه ایجاد شود.
وی با تأکید بر اینکه با برخورد تعزیراتی نمیتوان جلوی تخلفات را گرفت، افزود: قیمت نان باید واقعی شود و پیشنهاد میکنم یارانه نان بهصورت مستقیم به خود مردم پرداخت شود. این اقدام در سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ در کشور اجرایی شد و موفقیتآمیز بود. رئیس کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران با اشاره به وجود قیمت یارانهای و آزادپر نان در کشور، اظهار کرد: براساس اعلام رئیس سازمان برنامهوبودجه، دولت هیچ برنامهای برای حذف یارانه نان ندارد.