جام جم سرا: در صورتی که متخصصان زنان و زایمان تعریف دیگری برای کیست تخمدان دارند و تاکید میکنند، کیست تخمدان همیشه بدخیم نخواهد بود.
دکتر آمنهالسادات حقگو با تائید این مطلب میگوید: شایعترین تودههای تخمدان در سنین میان 22 تا 45 سال، همین تودههای کیستیک است که البته بهطور کلی حدود 80 تا 85 درصد این تودهها خوشخیم خواهد بود.
این جراح و متخصص زنان و زایمان در گفتوگو با جامجم، کیست تخمدان را چنین تعریف میکند: به ساختمانهای کیسه مانندی که حاوی مایع است، کیست گفته میشود. وجود این کیستها در تخمدان، معمولا در سالهای باروری یعنی در سنین میان بیست و دو تا چهل و پنج سالگی شایع است و در این سن و سال هم بیشتر آنها خوشخیم هستند.
کیستهای مختلف؛ علل متفاوت
بیشک، خانمهایی که دچار کیست تخمدان میشوند، در پی یافتن راهی برای پیشگیری از ایجاد آن خواهند بود اما تا ندانیم کیست تخمدان به چه دلیلی ایجاد میشود، نمیتوانیم راهحلی برای پیشگیری از بروز آن پیدا کنیم. دکتر حقگو با اشاره به این موضوع، یادآور میشود: اغلب کیستها ناشی از اختلال عملکرد تخمدان است یا از انواع نئوپلاستیک که میتواند خوشخیم یا بدخیم باشد. بنابراین در یک دستهبندی کلی، کیستها را میتوان به دو گروه ناشی از اختلال عملکرد و نئوپلاستیک تقسیم کرد.
این پزشک متخصص با تاکید براینکه 80 تا 85 درصد کل تودههای تخمدان خوشخیم هستند، خاطرنشان میسازد: احتمال اینکه تودههای تخمدانی در سنین کمتر از چهل و پنج سالگی بدخیم شود، کمتر از 6 درصد است و با توجه به سن شایع بروز کیستهای تخمدانی مشخص میشود، معمولا جای نگرانی در اینباره وجود ندارد اما در صورت روبهرو شدن با این کیستها، باید به پزشک مراجعه و براساس نظر او نسبت به درمان اقدام کنید.
وی در ادامه توضیح میدهد: احتمال بروز کیستهای عملکردی تخمدان ـ که بر اثر اختلال عملکرد و اختلالات هورمونی ایجاد میشود ـ با استعمال دخانیات افزایش پیدا میکند. از طرف دیگر، مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری احتمال ایجاد کیستهای عملکردی را کاهش میدهد.
برخی کیستها هم منشا مادرزادی دارد و برخی دیگر ناشی از متاستاز تودههای رحم، معده، پستان و روده به تخمدان است. علاوه بر این، مصرف بعضی داروهای محرک تخمدان ـ که برای باروری از آنها استفاده میشود ـ میتواند زمینهساز ایجاد کیست باشد. دکتر حقگو ضمن بیان این مطالب، میگوید: اندومتریوز نیز بیماری مهمی است که میتواند عاملی باشد برای نازایی، ولی علت ایجاد آن ناشناخته است و بعضی عوامل محیطی و ژنتیک را در بروز آن موثر دانستهاند.
نشانههای متنوع؛ از درد تا نازایی
بعضیها از درد شکایت میکنند، عدهای دچار اختلالات قاعدگی میشوند و گروهی هم اصلا متوجه وجود کیست نخواهند شد تا زمانی که اقدام به بارداری کنند و با مشکل مواجه شوند. بنابراین نباید منتظر نشانه خاصی باشید چون به گفته دکتر حقگو، علائم و نشانههای هر یک از کیستها براساس نوع آن میتواند متفاوت باشد. همچنین با توجه به اینکه تخمدان در حفره شکمی قرار دارد، بروز کیست ممکن است در مراحل اولیه نشانه خاصی برای فرد ایجاد نکند مگر اینکه کیستها از نوع عملکردی و فعال از نظر هورمونی باشد که نشانههای آن بهصورت نداشتن تعادل هورمونی مانند خونریزی غیرطبیعی نمایان میشود.
وی میافزاید: بعضی افراد هم فقط با درد ناگهانی روبهرو میشوند که این درد ناشی از پیچ خوردن توده است یا پارگی کیست و خونریزی داخل آن که در این شرایط، بیمار با درد شکمی حاد و به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه خواهد کرد.
بعضی انواع کیستها ممکن است علائم دیگری مانند اتساع شکم داشته باشند. به گفته این متخصص زنان، در چنین مواقعی کیست آن قدر بزرگ میشود که این مشکل را برای فرد ایجاد میکند یا حتی ممکن است بزرگ شدن کیست، درد و ناراحتی یا احساس فشار در قسمتهای تحتانی شکم ایجاد کند. همچنین در صورتی که کیست روی دستگاهها و اعضای مختلف بدن اثر فشاری داشته باشد، مشکلات دیگری مانند تکرر ادرار بر اثر فشار بر مثانه یا درد پهلو به دلیل وارد شدن فشار بر کلیه ایجاد خواهد کرد.
در بیماری تخمدان پلیکیستیک، کیستها با نشانههای ظاهری خودشان را نشان میدهند و موجب رشد موهای زائد، آکنه و ریزش مو از نوع مردانه در خانمها خواهند شد.
وی با اشاره به علائم متفاوت کیستهای اندومتریوز، توضیح میدهد: این بیماری با نشانههای متفاوتی از جمله اختلال قاعدگی، درد زیر شکم، درد شدید هنگام نزدیکی و قاعدگی، درد در زمان اجابت مزاج و لکهبینی تظاهر میکند و حتی ممکن است ناباروری، تنها علامت کیست تخمدان باشد.
درمان کیست تخمدان؛ جراحی یا دارویی؟
خیلیها فکر میکنند تنها راه درمان کیستهای تخمدان، جراحی و خارج کردن توده است در حالیکه دکترحقگو میگوید براساس سن و شرایط جسمی بیمار، علائم بیماری و مشخصات سونوگرافی و آزمایشهای خون باید درباره روش درمان تصمیمگیری کرد.
به گفته این متخصص زنان و زایمان، اغلب کیستها که کیستهای فیزیولوژیک تخمدان هستند با یک درمان دارویی معمولی برطرف خواهند شد و حتی اگر بیمار کیست ساده فیزیولوژیک داشته باشد و هیچ دارویی هم مصرف نکند، انتظار میرود کیست پس از دو ماه کوچکتر شود، اما اگر بعد از این مدت، اندازه کیست تغییر نکند یا بزرگتر شود، باید دنبال پیدا کردن علت اصلی و درمان صحیح آن باشیم.
وی با تاکید براینکه اندازه توده در انتخاب روش درمان بسیار مهم است، میگوید: کیستهای فیزیولوژیک تخمدان که خودبهخود ممکن است برطرف شوند، اندازهای کوچکتر از شش سانتیمتر دارند. بنابراین برای تودههای ساده که محتویات داخل آن مایع و شفاف است و کدورتی دیده نمیشود، معمولا جای نگرانی وجود ندارد اما در صورتی که مایع داخل کیست شفاف نباشد، دیوارههای ضخیمی در آن دیده شود یا اندازهاش بیشتر از شش تا هشت سانتیمتر باشد، نیاز است بررسی دقیقتر انجام شود.
دکتر حقگو درباره روشهای جراحی کیستهای تخمدان توضیح میدهد: کیست تخمدان را میتوان با روش جراحی باز یا لاپاراسکوپی عمل کرد و جراح براساس شرایط بیمار، نوع کیست و آزمایشهای وی باید روش مناسب را انتخاب کند. البته تبحر جراح و امکانات در دسترس او نیز بر انتخاب روش جراحی تاثیرگذار خواهد بود.
خوراکیهای مفید و مضر برای کیستهای تخمدان
درباره بعضی انواع کیستها که علل ناشناخته دارند، هیچ رژیم غذایی مفید یا مضری مشخص نشده، اما انواعدیگری از کیستهای تخمدانی هستند که با نحوه تغذیه فرد ارتباط خواهند داشت. دکتر حقگو در اینباره میگوید: پیروی از رژیمهای غذایی غنی از چربی و گوشت قرمز، احتمال بروز بیماری اندومتریوز را افزایش میدهد و به همین دلیل توصیه میشود، کسانی که سابقه این بیماری در خانوادهشان وجود دارد، بیشتر از رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوهها استفاده کنند.
وی میافزاید: بارداری و شیردهی از دیگر عواملی است که میتواند احتمال روبهرو شدن با این بیماری را کاهش دهد و یکی از عوامل محافظتکننده بهشمار میآید.
بیماران زیادی هم هستند که وقتی متوجه کیست تخمدان میشوند، نمیدانند ورزش و فعالیت جسمی به ضررشان است یا نه. دکتر حقگو در اینباره توضیح میدهد: برای بعضی انواع کیستها و براساس اندازه آن، پزشک فعالیت ورزشی سنگین را ممنوع میکند تا احتمال پاره شدن کیست کاهش یابد، ولی برای کیستهایی که اندازهشان کوچک است، محدودیت خاصی در این زمینه وجود ندارد.
نیلوفر اسعدیبیگی / گروه سلامت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با محسن بهرامی، گوینده کتاب «مسیح بازمصلوب»
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
ببخشیدمن یك سوال داشتم خدمتتون.من5سال قبل كیست تخمدان درقسمت چب داشتم كه باعث پیچش تخمدانم شده بود.با عمل جراحی كیست برداشته شد.سونوگرافی انجام دادم كیست نداشتم.ولی الان ترس دارم كه باردار نشم.خیلی میترسم.الانم بعداز هربار پریودشدنم درد دا م.وخیلی زیاد تكرر ادرار.
باوجودسن كم ام اطلاعات چندانی ندارم لطفاكمكم كنید
ومطب یا شماره دكتر حقگو رو میتونم داشته باشم؟
من یكماهه بعداز لكه بینی های مداوم سونوگرافی انجام دادم كه متوجه شدم كیست تخمدان دارم, و مایع ازاد در لگن
یكماهه دارم مدام دارو استفاده میكنم اما لكه بینی كم نشده
شما راهی در نظر دارید؟؟
من حدود 4ماه است كه دچار اختلالات قاعدگی شده ام. بار اول حدود یك ماه ونیم خونریزی شدید داشتم كه با سونوگرافی مشخص شد اندومترم 13است. با قرص و دارو خونریزی قطع شد . ولی الان دوباره حدود یك ماه است كه خونریزی و گاهی لكه بینی دارم. رفتم سونوی واژینال می گه اندومترم 17است . باردارم نیستم و یك كیست ساده دارم. 31سال سن دارم. از این همه خونریزی خسته شدم. لطفا راهنمای كنید.
ضخامت آندومتر6mmمی باشد هر دو تخمدان با حجم افزایش یافته در حدود 18و حاوی فولیكولهای كوچك پریفرال مشاهده شدند اكوی استرومال تخمدانها افزایش یافته اند یافته های فوق به نفع نمای سونوگرافیك PCOمی باشد تطابق با علائم بالینی و آزمایشگاهی توصیه می شود ضایعه فضا گیر در آنكس ها رؤیت نمی شود
مایع آزاد در كولدساك مشهود نیست .این جواب سونوگرافی من بود دكتر گفت كیست دارم و قرص ركین بهم داد دو بسته مصرف كردم و بعضی مواقع زیر دلم خیلی درد میكنه و حالت تهوع میگیرم و پریودیم هم نامنظم و یك قرص ال دی میخورم سه روز بعد پریود میشم یه سوال دیگه ام داشتم میخواستم ببینم من برای درمان عفونت و جلوگیری از بارداری میتونم از قرص روكین استفاده كنم ضرری نداره چن ماه استفاده كنم؟دكتر زیاد رفتم ولی خوب نشدم عفونت هم دارم برا عفونتم دكتر بهم دو سه جلسه پماد داخلی بهم داد ب اسم های تریپل سولفا _كلوتریمازول ناژو 1درصد _لكوركس_یه جلسه ام شیفاف داد به اسم فیتوواژكس و سه عدد قرص فلوكونازول ولی هیچ كدوم خوبم نكرده یه مدت كوتاه خوب میشم ولی بعد یه مدت بازم عفونتام شروع میشه ازم همچنان مایع سفید رنگ حالت جامد و بد بو میاد دكتر گفت عفونت قارچی قرص مترونیدازول ام 6بسته خوردم میخواستم راهنماییم كنید خیلی نگرانم ممنون میشم راهنماییم كنید
ببخشیدا مثلا شما این سایت رو زدین كه راه درمان درست رو بهمون بگید. اینو كه خودمونم میدونیم كه باید بریم پیش دكتر...
حالا نه خیلی هم دكترای این زمونه خوبن.... میگن عمل كنین آخه اگه شماها دكتر بودین كه اسم عمل رو نمی آوردید... من تو این سن عمل كردم كه حالا شده تو تا كیست ۸سانتی...
من هیچ علائمی هم ندارم،ن درد،ن تهوع،اما گاهی پریودم ب تعویق میفته!حتی برای كوچك شدن كلیه ام هم علائمی ندارم!آیا امكان دارد عكس سونوگرافی اشتباه باشد،ب نظرتون من دوباره سونوگرافی بروم??
خیلی دچارسردرگمی هستم،كمكم كنید،ممنون
من 20سالم هستش و وقتی ازدواج كردم پریودم خیلی نامنظم شده رفتم دكتر سونو انجام دادم و دكتر گفت كه یك كیست سمت چپم هستش یك بسته قرص ال دی به من داد كه بخورم اما چون من این هفته دارم میرم مشهد گفتم یك بسته اضافه بخرم و بخورم اما هنوز بسته جدید را شروع نكردم،من دیروز قرصم رو خوردم امروز هم آخریم دونه ی(بسته اولی) رو خوردم اما دیروز به خون ریزی افتادم هر بار كه ادرار میكنم كمی لك میبینم علت این خون ریزی چیه پریود شدم؟مگه میشه آدم قرص ال دی مصرف كنه و پریود شه
خواهش میكنم زودتر جواب منو بدین ممنونتونم
مجرد هستم و 38 ساله. با علامت موی زاید، اضافه وزن ، عادت ماعانه نامنظم. سن 20 سالگی به متخصص زنان رفتم باازمایش و سونو، تشخیص پی سی او داد. بااینكه گزارش سونو، كاملا نرمال بود و هر توده..... رد كردتاكید میكرد نشانه به نفع پی سی او نیست. پزشك رو این سندرم تاكید میكند.
بااینكه تمام ازمایشات هم نرمال و طبییعی ست و تیرویید و هورمون مردانه هم حد طبیعی ست.
نظر شمادراین مورد چیست؟
راه حل پیشنهادی شما چیست
امیدوارم مشكل همه حل بشه
من زنی 29ساله هستم كه ی میخواستم حامله بشم نشدم دكتر برام قرص متفورمین وكارنی تین ولتراكس وفولیك اسید و پرو لاكتین برام تجویز كرده وروز 13قاعده گی سنوگرافی دادم كه گفتن یك كیست ساده فولیكولار به قطر 45 م م مشهود است آیا من مشكلم حل میشه یا نه؟؟؟
ممنونم میشم پاسخ دهید
باتشكر
۲۰سالمه مجرد تو تخمدان سمت راستم كیست در موئید به اندازه۳۳mm.28mm
به غیر عمل كاری دگ ای نمیشه كرد؟
دكتر برام قرص روكین تجویز كرده هنوز چند عدد از قرصم مونده ولی من همچنان لكه بینی دارم .علتش چیه.ایا با این قرص برطرف میشه
آیا بعد از دو هفته و اتمام پریودی مشكل نزدیكی وجود دارد؟
خانوم دكتر عزیز بنده ۳۳ ساله هستم و یك فرزند ۹ ساله دارم قبل از بارداری هر دو تخمدانم كیست داشت و با قرص ال دی برطرف شد ولی سال گذشته مجدد كیست تخمدان گرفتم كه اندازش ۵ بود و مایع هم مشاهده شده بود كه باز هم با قرص ال دی برطرف شد متاسفانه دوباره رحمم كیست گرفته البته كیست ساده و سایزش ۴ و دوباره دارم قرص ال دی مصرف میكنم .میخوام بدونم آیا رحمم كیست زاست و مدام باید قرص ال دی مصرف كنم ؟و آیا قرص ال دی خارجی بگیرم تاثیرش بهتره یا فرقی نداره .ممنون میشم راهنماییم كنید