سفر مشاور بین‌الملل نواز شریف به کابل موجب شد

آب‌ شدن یخ‌های روابط افغانستان و پاکستان

در حالی که این روزها روابط افغانستان و پاکستان چندان مساعد نیست، سرتاج عزیز مشاور امور بین‌الملل نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان به کابل سفر کرد و در جریان این سفر بر تعهد کشورش در برقراری ثبات و امنیت در افغانستان تاکید کرد.
کد خبر: ۵۸۱۸۱۷

تیرگی روابط این دو همسایه پس از آن بیشتر شد که مذاکرات ماه گذشته صلح با طالبان که با کمک پاکستان و آمریکا طرح‌ریزی شده بود، به شکست انجامید. حامد کرزای و مقامات عالی‌رتبه افغانستان در واقع اظهار داشتند که پاکستان و ایالات متحده در حال طرح‌ریزی برنامه‌ای برای تقسیم افغانستان هستند.

حال تحلیلگران می‌گویند سرتاج عزیز با این هدف به کابل رفته تا اوضاع را تا حدودی آرام کند. وی پس از دیدار با مقامات افغان عصر یکشنبه در کنفرانس خبری مشترک با زلمای رسول، وزیر امور خارجه افغانستان حاضر شد و به توضیح شرایط کنونی منطقه پرداخت.

به گزارش الجزیره، سرتاج عزیز که تاکید داشت پاکستان نیز از حضور طالبان افغانستان متحمل ضررهایی شده است، اظهار کرد: وجود افغانستانی متحد، باثبات و آرام از منافع مهم پاکستان محسوب می‌شود، چون بدون آرامش و صلح و ثبات در افغانستان، صلح و ثبات در پاکستان قابل تضمین نیست.

مقامات آمریکایی و اروپایی طی سال‌های گذشته سعی کرده‌اند پاکستان حضوری فعال و موثر در روند صلح داشته باشد. در این میان گفته می‌شود، سرویس‌های اطلاعاتی و نظامی پاکستان کمک‌های فراوانی در اختیار شبه‌نظامیان طالبان قرار می‌دهند؛ البته مقامات اسلام‌آباد همواره این موضوع را رد کرده‌اند.

مشاور امور بین‌الملل نوازشریف در بخشی از سخنانش به این موضوع نیز اشاره کرد و گفت: همان‌گونه که پیشتر نیز اعلام کرده‌ایم، با طالبان در برخی مواقع ارتباط داشتیم که این مسائل مربوط به گذشته است، اما هیچ کنترل و هدایتی از سوی ما درخصوص طالبان وجود ندارد.

با وجود این اظهارات، کنترل پاکستان بر طالبان همواره یکی از موضوعات تنش‌زا بین دو کشور بوده و باعث شده سیاستمداران و گروه‌های قومی افغانستان بی‌اعتمادی شدیدی نسبت به مقامات اسلام‌آباد داشته باشند.

در واکنش به این سخنان سرتاج عزیز، وزیر امور خارجه افغانستان نیز ابراز امیدواری کرد که با روی کار آمدن دولت جدید پاکستان روابط و همکاری میان دو کشور بهبود یابد.

وی اعلام کرد که کشورش بارها تلاش کرده روابط خود با اسلام‌آباد را بهبود بخشد، اما تاکنون هیچ جواب یا حرکت مثبتی از سوی مقامات پاکستان دیده نشده است.

برخی تحلیلگران می‌گویند سفر سرتاج عزیز به افغانستان در واقع اقدامی خطرناک برای خود پاکستان بوده است. دلیل این موضوع به اوایل سال جاری بازمی‌گردد. وزارت امور خارجه افغانستان چند ماه پیش اعلام کرد سرتاج عزیز در یک جلسه خصوصی به مقامات افغان پیشنهاد داده تا برای کمک به پایان جنگ، برخی از استان‌ها را در اختیار طالبان قرار دهند. همین موضوع باعث تقویت این ظن و گمان میان مقامات افغانستان شد که پاکستانی‌ها با طالبان و آمریکایی‌ها در ارتباط نزدیک هستند.

شرط کرزای برای سفر به پاکستان

سرتاج عزیز پس از برگزاری این کنفرانس خبری به دیدار حامد کرازی، رئیس‌جمهور افغانستان رفت. در این دیدار هردوطرف درخصوص روابط دوجانبه، مذاکرات صلح و مبارزه جدی و مؤثر علیه تروریسم بحث و تبادل‌نظر کردند.

وی در این دیدار، نامه نواز شریف را که در آن از کرزای برای سفر به اسلام‌آباد دعوت شده بود، ارائه کرد. کرزای در پاسخ به دعوت نخست‌وزیر پاکستان بیان کرد به اسلام‌آباد سفر خواهد کرد، اما به شرط آن که موضوع مبارزه موثر و جدی علیه تروریسم و مذاکرات صلح در صدر برنامه سفر وی به پاکستان قرار گیرد.

رئیس‌جمهور افغانستان در عین حال تصریح کرد: قبل از سفر هیات افغانستان به پاکستان، باید برنامه این سفر مشخص و امور مقدماتی آن انجام شود.

حسین خلیلی‌ /‌ گروه بین‌الملل

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها