خانه برای شما، هم خانه است هم محل کار. چه شد که کار قنادی و شیرینیپزی حرفهای را انتخاب کردید؟
من دو سال کارمند آژانس هواپیمایی بودم. یکی از دوستانم در آن زمان کلاس شیرینیپزی میرفت و من کارهایش را خیلی دوست داشتم. برای همین من هم در کلاسی ثبتنام کردم که مربیاش از آمریکا آمده بود. به این ترتیب کار شیرینیپزی و قنادی را شروع کردم و پله پله پیش رفتم تا آنجا که کار در آژانس را رها کردم و بهطور کلی مشغول کار قنادی شدم. من دو سال در کارگاه کار میکردم اما اکنون هم دورههای آموزشی و هم انجام سفارشهای مشتریان را در خانه انجام میدهم.
معمولا وقتی قرار است یک کارمند شغل ثابتش را رها کند و به کار در منزل مشغول شود دچار نگرانی و تردید میشود. شما برای ترک آژانس دودل نشدید؟
نه من تردید نداشتم. کار در آژانس شغلی پر استرس است ولی کار در خانه اینطور نیست. من به محیط خانه و آشپزخانه علاقه زیادی دارم ضمن اینکه آن زمان به خاطر بچه کوچکم مجبور به ماندن در خانه بودم. برای همین کارم در آژانس را با میل و رغبت زیادی ترک کردم. در خانه اختیار تنظیم وقت و اینکه چه کاری انجام دهم دست خودم است برای همین این شیوه را میپسندم.
به نظر من شما برای ترک شغل و انتخاب یک شغل خانگی شهامت زیادی به خرج دادهاید و به نظرم همین شهامت شما را به درآمد و موقعیتی بهتر رسانده. اینطور نیست؟
در شیرینیپزی و قنادی، دو منبع درآمد وجود دارد یکی گرفتن سفارش از مشتری و دیگری آموزش به کارآموزان. پس هر چقدر آموزش و سفارش ما بیشتر باشد و در جذب مشتری موفقتر باشیم درآمدمان هم بیشتر است. نمیتوانم بگویم که مثلا درآمد قنادی پنج برابر کار در آژانس است اما میتوانم بگویم که هر چه قدر در این کار بیشتر انرژی بگذاری درآمدت نیز بیشتر میشود.
وقتی میبینم بعضی آدمها صبح تا شب را به بطالت میگذرانند و هیچ کار مفیدی انجام نمیدهند ناراحت میشوم. من از اینکه یک آدم معمولی باشم که تحرک ندارد بشدت دوری میکنم |
در شیرینیپزی اگر مواد اولیه یک گرم جابه جا شود نتیجه کار بد از آب درمی آید برای همین تسلط بر آموزش خیلی مهم است. کسی که وارد این کار میشود نباید خطا داشته باشد. گاهی پیش میآید که خامه کیک سفت نمیشود یا طبقات کیک درست روی هم سوار نمیشود که در چنین مواقعی فقط تسلط، مهارت و تجربه است که میتواند کار را جمع کند.
آیا تا به حال سفارش مشتریها را خراب کردهاید مثلا یک کیک عروسی را؟
من به دفعات کیک و شیرینی را خراب کردهام اما همهاش مربوط به اوائل کارم بود و از وقتی که از مشتری سفارش میگیرم تا به حال هیچ کاری را خراب نکردهام. اما هیچوقت فراموش نمیکنم که سختترین مرحله کارم زمانی بود که امتحان درجه یک قنادی را میدادم. برای این امتحان باید هشت کیک را که یک موردش کیک عروسی بود در یک روز درست میکردیم و یادم نمیرود که چه قدر فشار کار و استرس زیاد بود.
کیکهای شما بسیار زیباست و نمونه اش در هیچ قنادی ای وجود ندارد. روش کار شما چیست؟
من کیکها را بر اساس ایدههای خودم و مطابق ژورنالهای مخصوص این کار که هر سال منتشر میشود میپزم. در قنادیها مرسوم است که یک قناد مثلا روزی 30 کیک میپزد و چون تمام دکور کیکها با خامه است امکان مانورروی آن خیلی کم است. برای همین است که کیکهای موجود در قنادیها معمولا شکل زیبایی ندارند و در بیشتر مواقع شبیه هم هستند. اما من کار روی کیک را با خمیر انجام میدهم و برای درست کردن عروسکهای روی کیک ساعتها وقت میگذارم. ولی در قنادیها اینطور نیست چون آنها میخواهند کار را با کمترین هزینه و در کوتاهترین زمان انجام دهند ضمن اینکه مواد به کار رفته در محصولات خانگی نیز پرهزینهتر از مواد قنادیهاست.
گرانترین کیکی که تا به حال درست کردهاید چه بوده است؟
یک کیک پنج کیلویی دوطبقه مخصوص تولد بود که اوائل سال 90، 95 هزار تومان فروختم. روی این کیک پر از عروسک بود و من که مجسمهسازی هم بلدم برای ساخت اینها ساعتها وقت گذاشتم. لابهلای کیک هم پر از مغز آجیل و میوه و کارامل بود.
وقتی میبینید کیکی را که با هزار زحمت درست کرده اید به سرعت خورده میشود چه حسی دارید؟
من بعضی وقتها آنقدر روی کیکها کار میکنم که دوست ندارم آن را به مشتری تحویل دهم. حتی وقتی آن را میبرند ناراحت میشوم چون میدانم کیکی که ساعتها رویش انرژی گذاشتهام در عرض 10 دقیقه تکهتکه و خورده میشود. اما با این حال وقتی میبینم مشتریها از طعم آن خوششان میآید و راضی هستند ذوق میکنم.
شما نمونه یک زن هنرمند و کارآفرین هستید که از محیط خانه فضایی برای کسب و کار ساخته اید در حالی که امور خانه را نیز رتق و فتق میکنید. این حرف را قبول دارید که کار کردن زن در خانه و رسیدگی به امور منزل یک نوع ظلم و تضییع حقوق اوست؟
به نظر من دانستن آشپزی و شیرینیپزی برای یک زن ایرانی واجب است یعنی همانطور که درس و فرهنگآموزی یک دختر مهم است باید خانوادهها از دخترشان زنانی هنرمند بسازند. اولین چیزی که در زندگی به درد یک زن میخورد آشپزی است و اگر من روزی خودم دختری داشته باشم همانطور که به کلاس زبان رفتن او اهمیت میدهم حتما به آشپزی و خانهداریاش نیز اهمیت میدهم. من خودم از سن نوجوانی همه کارهای خانه را بلد بودم و از خواهر کوچکترم هم مراقبت میکردم برای همین است که میگویم زیباست اگر یک زن دستپخت خوبی داشته باشد. حتما شنیدهاید که میگویند دست فلانی در آشپزی سکه دارد؛ به نظر من این سکه همان عشق و علاقه زن به آشپزی است که یک افتخار محسوب میشود. وقتی میبینم بعضی آدمها صبح تا شب را به بطالت میگذرانند و هیچ کار مفیدی انجام نمیدهند ناراحت میشوم. من از اینکه یک آدم معمولی باشم که تحرک ندارد بشدت دوری میکنم برای همین کار کردن زن در خانه را ظلم در حق او نمیدانم.
همه میگویند تو هتل وار زندگی میکنی یعنی همه چیز زیبا و آماده است. دیگران این حرف را میزنند چون من محال است یک غذا را هم برای ناهار و هم برای شام سرو کنم. به نظر من خیلی بد است اگر ما یک قابلمه غذا برای یک هفته درست کنیم و هر روز غذای تکراری بخوریم.
پس حتما مثل تبحر در قنادی، آشپزی خوبی هم دارید.
دیگران میگویند خوب است. من عاشق درست کردن غذا هستم.
چه غذاهایی را بهتر درست میکنید؟
ته چین مرغ، باقالی پلو و سوپ جو. اگر قرار باشد غذای جدیدی را هم درست کنم حتما وقتی مهمان دارم این کار را میکنم چون همیشه برای غذای مهمانها وقت زیادی میگذارم و دقت میکنم.
پس با این وصف به گمانم هیچگاه از قنادیها و رستورانها خرید نمیکنید درست است؟
بله اصلا از بیرون خرید نمیکنم. ما قنادها چون خودمان میدانیم هر ماده اولیه دقیقا چه طعمی به شیرینی و کیک میدهد و چون میدانیم بیشتر قنادیها از مواد اولیه مرغوب استفاده نمیکنند پس سعی میکنیم به دستپخت خودمان اکتفا کنیم.
قنادی یک صنعت بسیار سودمند برای خانمهای خانهدار است که هم به تغذیه سالم خانواده کمک میکند و هم خیلی زود به درآمد میرسد. به نظر من خوب است هر زن ایرانی بتواند شیرینی مورد نیاز خانوادهاش را تامین کند و اگر امکانش را داشت از شیرینیپزی درآمد کسب کند |
در قنادی بازاری از خامههای بسیار پرچرب استفاده میشود همینطور ممکن است برخی از رنگهای غیرطبیعی و روغنهای نامرغوب هم استفاده کنند. در حالی که ما در قنادی خانگی از کره پاستوریزه و مواد اولیه سالم استفاده میکنیم که البته این مساله بهخاطر تفاوت کار در این دو بخش و موضوع هزینههاست.
اینکه شما با آسودگی خاطر، حرفه قنادی و تدریس شیرینیپزی را دنبال میکنید بیشک با حمایتهای خانواده میسر شده. همسر و پسر شما چه برخوردی با حرفهتان دارند؟
همسرم در طول این سالها همیشه همراه من بوده، او حتی شبهایی که من بسیار مشغله داشتم پابهپای من بیدار مانده و کمکم کرده. کار قنادی بسیار پر سرو صدا ست مخصوصا در محیط کوچک خانه اما همسرم همیشه موضوع را درک کرده و من میتوانم بگویم نصف موفقیتهایم به خاطر همراهی اوست. پسرم هم خیلی به این کار علاقه دارد. او واقعا از موفقیتهای من ذوق میکند و وقتی خیلی مشغله دارم کاملا رعایت حالم را میکند. خانواده همسرم هم واقعا مشوق من بوده اند و همیشه از من حمایت کرده اند حتی در مواقعی مثل روزهای نزدیک به نوروز که شوی شب عید دارم دستم را گرفته اند و البته خانواده خودم که از هیچ حمایتی دریغ نکردهاند.
شما یک الگوی مناسب برای بانوان ایرانی و یکی از بهترین کسانی هستید که میتوانید به زنان و دختران توصیه کنید. حرف شما با نیمی از جمعیت کشور چیست؟
صنعت قنادی یک صنعت بسیار سودمند برای خانمهای خانهدار است که هم به تغذیه سالم خانواده کمک میکند و هم خیلی زود به درآمد میرسد. به نظر من خوب است هر زن ایرانی بتواند شیرینی مورد نیاز خانوادهاش را تامین کند و اگر امکانش را داشت از شیرینیپزی درآمد کسب کند.(مریم خباز/ضمیمه چاردیواری جام جم)
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
به @paykcake
بزنید
Paykcake@
مرسی عالی بود