گزارش پشت صحنه مجموعه تلویزیونی «خانه اجاره‌ای»

اجاره‌نشین‌های پر سر و صدا

به‌دنبال نشانی در محدوده لوکیشن خانه اجاره‌ای می‌گشتم که خانمی در سوپرمارکت سر بلند کرد و گفت دنبال لوکیشن خانه‌ اجاره‌ای می‌گردید؟!
کد خبر: ۵۰۹۰۰۶

همین‌که جواب مثبت دادم گفت صبر کنم چون خودش هم آنجا می‌رود و از گریمورهای این مجموعه تلویزیونی است. به لوکیشن رسیدیم. خانه‌ای به همان‌شکل که هر شب در قاب‌های تلویزیون خود می‌بینید.

خانه‌ای حوالی خیابان ظفر بود؛ خانه‌ای اجاره‌ای که جز یک طبقه‌ که ساکنانش تغییر می‌کنند در بقیه طبقه‌ها قفل بود و همه در طبقه همکف که شرکت بین‌المللی حمید لولایی (کسری قوامی) بود، رفت و آمد می‌کردند.

حمید لولایی (کسری قوامی)، مهران غفوریان (سامان انبارلویی)، امیر کاظمی (پدرام)، اشکان اشتیاق (بردیا) و چند بازیگر مهمان این قسمت از سریال در حیاط نشسته بودند و نقش‌های سکانسی را تمرین می‌کردند که دزد خانه‌شان دستگیر شده و به آنها معرفی می‌شود، اما آنان خود را به اشتباه مقصر می‌دانند.

لولایی در این سریال، نقش شخصیتی را دارد که بتازگی از خارج آمده و در یکی از واحدها زندگی می‌کند. بهنوش بختیاری هم دختر اوست.

یکی از واحدهای خانه خالی است که بهانه‌ای می‌شود برای حضور دو یا سه قسمتی بازیگران مهمان.

حمید لولایی از پروک روی سرش خسته شده و می‌گوید این مو نمی‌گذارد سرش نفس بکشد. به همین‌ خاطر سردردهای بدی می‌گیرد. غفوریان به کیوان جمالی می‌گوید: «سر میز شام از گریمورها بخواه این مو را برای یک‌ربع از سر حمید بردارند سرش هوا بخورد.»

حمید لولایی که پشیمان شده می‌گوید: نه‌بابا دردسرش زیاده. یک‌ربع ارزش نداره. کلی چسب زدند که باید با الکل پاک شود.»

بعد غفوریان گوشه موی او را می‌گیرد و می‌بیند اصلا پروک تکان نمی‌خورد. رو به من می‌کند و می‌گوید: گریمور باید با هنرپیشه مهربون باشه! لولایی می‌گوید: نگو! الان می‌ره همه اینها را می‌نویسه بعد حمید لولایی رو به من می‌کند و ادامه می‌دهد: سختی‌های پشت صحنه خیلی زیاد است که تماشاگران هیچ‌یک از آنها را نمی‌بینند.

تماشاگر فقط با خروجی کار مواجه است که به نسبت آن نیز قضاوت می‌کند چقدر هنرمند توانایی بازیگری داشته و آیا می‌تواند با این‌ نوع بازی ارتباط بگیرد یا خیر. باید گفت سختی‌ها در پشت صحنه است بخصوص اگر تابستان باشد.

تمنا احمدلو ـ خواهر شاهد احمدلو و از افراد گروه کارگردانی ـ از بازیگران می‌خواهد اگر آماده شده‌اند فیلمبرداری را شروع کنند.

همه داخل شرکت قوامی می‌روند. در حیاط منتظر می‌مانم تا کارشان تمام شود و برگردند. انوشیروان نعیمی که در نقش سرهنگ ناصر ملکی ایفای نقش می‌کند نیز کنار من نشسته‌ است. لباس پلیس تن کرده و من ابتدا گمان می‌کنم از اداره پلیس آمده و با این گروه همکاری می‌کند. درباره نقشش در سریال می‌گوید و این‌که در فیلم «قافله» با احمدلو کار کرده بود و آشنایی‌شان نیز از آنجا شروع شده است.

بعد می‌گوید برای این فیلم نیز با وی تماس می‌گیرند و می‌خواهند سر صحنه حاضر شود.

نعیمی می‌گوید در قسمت‌های کلانتری بازی می‌کند و به حدی ساکنان این آپارتمان شلوغ‌کارند و اختلاف دارند که لازم است کلانتری به ساختمان آنان منتقل شود. او که تا امروز حدود 45 فیلم بازی کرده است، ادامه می‌دهد کمتر تجربه بازی در سریال داشته و از پشت صحنه وارد حریم بازیگری شده است.

کارگردان اجاره‌نشین سریال

مجموعه تلویزیونی خانه اجاره‌ای که در ابتدا رامین ناصرنصیر آن را کارگردانی می‌کرد، اکنون به کارگردانی شاهد احمدلو از شبکه سه سیما پخش می‌شود.

این مجموعه تلویزیونی به تهیه‌کنندگی محمد کاشانی و حمید رحیمی‌نادی شهریور 90 برای نخستین‌بار کلید خورد. پس از پخش20 قسمت از این مجموعه ساخت آن متوقف شده و با وقفه‌ای 6 ماهه و تغییراتی در داستان و شخصیت‌های آن با نیرویی جدید و عواملی متفاوت از تیرماه امسال برای ضبط رفت.

خانه اجاره‌ای، داستان آدم‌هایی است که در یک مجتمع مسکونی اجاره‌ای زندگی می‌کنند. این مجموعه طنز 90 قسمتی براساس طرحی از خشایار الوند و مشاوره هنری فرهاد آئیش ساخته شده است.

در این ساختمان مسکونی چند خانواده مختلف با مختصات و ویژگی‌های خاص زندگی می‌کنند که زندگی هر کدام از خانواده‌ها تحت تاثیر ماجراهای روزمره قرار می‌گیرد.

اگرچه وقوع‌شان دور از ذهن نیست، اما تبعاتی دارد که فضایی شیرین و طنزآلود ایجاد می‌کند. بخصوص اگر کارگردانی جوان پشت آن باشد.

لولایی: سختی‌های پشت صحنه خیلی زیاد  است که تماشاگران هیچ‌یک از آنها را نمی‌بینند و فقط با خروجی کار مواجه هستند که به نسبت آن نیز قضاوت می‌کنند 

شاهد احمدلو از جمله کارگردانان جوانی است که چهره آشنایی برای بسیاری از علاقه‌مندان سینما دارد؛ چه زمانی که در آثار مسعود کیمیایی چون سرب، دندان مار و گروهبان مقابل دوربین رفت و چه وقتی خود در مقام کارگردان، سه فیلم بلند سینمایی چند می‌گیری گریه کنی، موش و اگه می‌تونی منو بگیر را مقابل دوربین برد.

وی در این سال‌ها علاوه بر حضور در سینما، در تلویزیون نیز حضور فعالی داشته و تاکنون مجموعه‌های «ماه عسل»، «سه دونگ، سه دونگ» و چند فیلم تلویزیونی را روانه آنتن تلویزیون کرده است. حالا احمدلو آمده است تا سری دوم مجموعه خانه اجاره‌ای را کارگردانی کند.

احمدلو درباره به‌عهده گرفتن چنین مجموعه‌ای، آن هم در نیمه‌های راه می‌گوید: با من تماس گرفتند تا مجموعه‌ای 90 قسمتی را که 20 قسمت آن ساخته و پخش شده بود، جلوی دوربین ببرم. البته انگیزه و علاقه لازم را برای به ‌عهده گرفتن چنین کاری داشتم؛ چون ساخت یک مجموعه شبانه90 قسمتی که جایگاه و تعریف خودش را در نگاه مخاطبان باز کرده و شناخته شده است و در شبکه سه ـ که بسیار دوستش دارم ـ پخش می‌شود می‌توانست براحتی وسوسه‌ام کند. پس قرار گذاشتیم و ساختمان‌سازی و خلاصه‌بندی‌های کار را دیدم.

کارگردان مجموعه‌ ماه عسل درباره این مساله که تغییرات اساسی در داستان و بازیگران ایجاد کرده است، می‌گوید: دو نوع تغییرات داریم؛ آرام و ناآرام. در تغییرات نا آرام، لزوم تغییراتی در صحنه و گریم بازیگرانی که اصراری به بازی آنان در این سریال نیست و... احساس می‌شود.

در این مجموعه نیز، هم گروه بازیگران و هم عوامل پشت صحنه تغییر کردند و به طور کلی نگاه و سلیقه عوض شد. بشدت معتقدم هر آدم تازه‌ای که وارد جریانی ‌می‌شود با خودش موجی از اندیشه‌ها، سلایق و علایق تازه‌ به همراه می‌‌آورد. این مجموعه هم از این قاعده مستثنا نیست.

به اعتقاد این کارگردان جوان، در گذر زمان و با توجه به تاثیراتی که روی مخاطب گذاشته می‌شود بازتاب این تغییرات حس خواهد شد. حالا چند هفته‌ای است از پخش مجموعه خانه اجاره‌ای می‌گذرد. استرس رسیدن به پخش وجود نداشت، چون به اندازه همان چند هفته پخش جلوتر از تولید بود و حالا احمدلو به این نکته اشاره می‌کند که کم‌کم به روزهای تولید همراه با پخش نزدیک می‌شوند: این اتفاق در این کارها طبیعی است و ما نیز مستثنا نیستیم، زیرا این‌گونه سریال‌ها با نفس و نبض تماشاچی همراه است و باید همیشه خاصیت آنلاین بودن خود را حفظ کند تا در این جغرافیای کاری قرار بگیرد.

شاهد احمدلو ادامه می‌دهد: هر کاری زمان و انرژی خودش را خواهد گرفت و تا در این کار به انسجام و نتیجه درستی نرسم به کار دیگری فکر نخواهم کرد.

او ساعات پخش این برنامه را اکنون مناسب و قابل‌قبول می‌داند و معتقد است: تازه مخاطب توانسته در ساعت خاصی پیگیر مجموعه شود و آن را دنبال کند. وی با اظهار تاسف درباره این مساله که ساعات پخش نامنظم بود، می‌گوید: همین موضوع باعث شد کار ما درست دیده نشود. اما حالا قرار است ساعت پخش منظم شود و مطمئن هستیم با پخش منظم، میان تماشاچیان‌ جا باز خواهیم کرد.

ایده‌آلی که وجود ندارد

مهران غفوریان که نقش سامان انبارلویی را ایفا می‌کند درباره نقشش در این مجموعه می‌گوید:30 قسمت از کار فیلمبرداری شده است که باید گفت روند تهیه آن بد نیست. یعنی نه خیلی کند است و نه خیلی سریع. وی درباره ساعات نامنظم پخش این مجموعه تلویزیونی گلایه می‌کند و می‌گوید: اکنون که ساعات پخش منظم‌تری به این مجموعه اختصاص یافته است مردم نیز پیگیر شده و نظرات خود را درباره آن می‌دهند.

سامان در سریال خانه اجاره‌ای به تغییرات مهم این مجموعه با دوره پیش از خود اشاره می‌کند و می‌افزاید: در این دوره به متن بیشتر اهمیت داده شده و بازیگران متفاوتی با این مجموعه پیوند خوردند که خود نشان از این دارد تمام تلاش عوامل برای بهتر شدن کار و رضایت تماشاچی است.

وی عوامل مهم در موفقیت یک مجموعه طنز را متن خوب و شعور طنزی کارگردان می‌داند.

غفوریان رسیدن به این نوع کار را ایده‌آل دانسته و معتقد است مدت‌هاست به این ایده‌آل دست نیافته است. وی با ابراز تاسف به این موضوع می‌افزاید در کار با شاهد احمدلو راحت است و نویسندگان این مجموعه را دوست دارد.

وی می‌گوید: امیدوارم خودم روزی کاری بسازم که به آنچه دوست دارم در آن دست یابم. مهران غفوریان در پاسخ به این سوال که آیا کاری با این ویژگی‌ها درنظر دارد یا در حال ساخت کاری با این مختصات است، می‌گوید: در حال حاضر روی متن پروژه بزرگی کار می‌کنم که شامل 13 تله‌فیلم می‌شود که قرار است در دو فصل ساخته شود. نویسنده آن خشایار الوند است که با تهیه‌کنندگی من و یکی از دوستانم برای شبکه سه ساخته خواهد شد.

طبق برنامه‌ریزی‌ها، تصویربرداری مجموعه تلویزیونی خانه اجاره‌ای تا اواخر آبان و همزمان با روزهای پایانی پخش ادامه پیدا می‌کند و مراحل فنی نیز در حال انجام است. بقیه بازیگران سر صحنه‌ هستند و امیر کاظمی گوشه‌ای نشسته است. کنارش می‌روم و می‌خواهم درباره نقش و کارش در این مجموعه با ما صحبت کند.

وی از دیگر بازیگران این مجموعه تلویزیونی است که با حضور نه‌چندان پررنگ خود تاثیر ویژه‌ای روی جذب مخاطبان برای خانه اجاره‌ای گذاشته است. کاظمی می‌گوید: تا امروز پخش خوبی نداشتیم. حتی خانواده من نتوانسته‌اند برخی قسمت‌های کار را ببینند، زیرا از سه روز در هفته به هر شب پخش تغییر کرد و تازه پس از گذشت 15 قسمت از سریال، از این پس باید دنبال فیدبک‌های آن از طرف مخاطبان خود باشیم. کاظمی درباره نظر مردم نسبت به بازی خود و کل سریال اعتقاد دارد که نگاه خنثی به این مجموعه تلویزیونی نمی‌شود.

تصویربرد اری مجموعه تلویزیونی خانه اجاره‌ای تا اواخر آبان و همزمان با روزهای پایانی پخش اد امه پید ا می‌کند  و مراحل فنی نیز د ر حال انجام است

وی به این نکته اشاره می‌کند که رامین ناصرنصیر پس از «همه بچه‌های من» همواره از او پشتیبانی کرده و هیچ‌گاه رهایش نکرده است. بر سر این مجموعه نیز با او تماس گرفته و در همین خانه قرارداد بسته است.

کاظمی ادامه می‌دهد: ابتدا چون چند پیشنهاد کار داشتم قبول نکردم، اما در نهایت همه پیشنهادها را رد و در این مجموعه کارم را آغاز کردم. پدرام مجموعه خانه اجاره‌ای معتقد است کار در دوره نخست شتاب بیشتری داشت و برای وی سخت‌تر بود، چون طنز دشوار است و ورودش به دنیای کمدی به وقت و تجربه بیشتری نیاز دارد.

او می‌افزاید: در اپیزودی در یک فیلم بود که اشک مخاطب را درآوردم، اما خنداندن‌شان از آن هم سخت‌تر است. درست است شکل‌گیری پدرام با رامین ناصرنصیر بود، اما پس از وقفه‌ای که افتاد همه ایستادند و جایی مشغول نشدند تا دوباره دور هم جمع شوند.

امیر کاظمی که پیش از این در سریال «وضعیت سفید» بازی کرده است، می‌گوید سر مجموعه تلویزیونی وضعیت سفید که 2 سال ساخت آن طول کشید، خیلی چیزها یاد گرفته است، مثلا این که کیفیت کاری که زمان بیشتری طول می‌کشد ساخته شود، بیشتر از کارهایی است که در مدت زمان کم جلوی دوربین می‌روند و آموخته اساسا مقایسه میان سینما و تلویزیون نامناسب است، زیرا برای ساخت سریالی مانند وضعیت سفید و درآوردن ریزه‌کاری‌هایش به قدری زحمت کشیده شد که برای خیلی از کارهای سینمایی یا تلویزیونی نمی‌شود.

او از مسعود فراستی نقل می‌کند حیف که قاب تلویزیون کوچک است و ادامه می‌دهد: این گفته فراستی برای وضعیت سفید و برخی از مجموعه‌ها صدق می‌کند.

این بازیگر درباره استقبال برخی مخاطبان از بازی‌اش می‌گوید: این لطف مخاطبان است که از بازی من در این مجموعه تعریف می‌کنند، اما من برای همه کارهایم وقت و انرژی یکسانی می‌گذارم، چون در غیر این‌صورت کم‌فروشی کرده‌ام. گرچه حجم بازی پدرام در این سریال کم است، اما از همبازی بودن خود کنار بازیگرانی که در این عرصه تجربه دارند، استفاده کرده و از آنها راهنمایی خواسته‌ام.

بازبینی بازیگران در حضور خودشان

زمان شام رسیده است. همه به سالن غذاخوری که در طبقه اول کنار اتاق گریم و لوکیشن کلانتری است، می‌رویم و همزمان با دیدن قسمتی از همین مجموعه کنار عوامل آن شام می‌خوریم. ملیکا شریفی‌نیا و شهین تسلیمی نیز به جمع بازیگران اضافه می‌شوند.

بهنوش بختیاری هم که رفته بود استراحت کند برای تماشای سریال سر می‌رسد.

از شهین تسلیمی که نقش ثریا ـ مادر سامان ـ را بازی می‌کند درباره بازی‌اش در این نقش سوال می‌کنم و این‌که آیا تا امروز با عکس‌العملی از طرف مردم نسبت به این مجموعه تلویزیونی مواجه بوده است که در پاسخ به زمان اندک بیکاری خود اشاره می‌کند و می‌گوید: عوامل این مجموعه بسیار تلاش می‌کنند کاری بسازند تا مردم سرگرم و سرزنده شوند. اما باید بگویم در موفقیت یک مجموعه فیلمنامه بسیار موثر است، اما باید به همان اندازه به بازیگر اجازه دهند در نقشش راحت باشد و گاهی بداهه‌گویی کند.

او از علاقه‌اش به بازیگری در تلویزیون سخن می‌گوید و ادامه می‌دهد: بازی در تلویزیون شهرت و محبوبیت بیشتری دارد، چون مخاطبان سینما محدود هستند.

ثریای مجموعه خانه اجاره‌ای به علاقه‌اش به طنز اشاره دارد که کارهای تلخ را دوست ندارم. وضعیت سفید نیز شیرینی خاص خود را داشت. اما به این نتیجه رسیده‌ام بازی در کارهای تلخ بر اعصاب آدم تاثیرگذار است و روح لطیف انسان را خدشه‌دار می‌کند.

شهین تسلیمی با اظهار امیدواری به این که پخش مجموعه هرشب است، این روند را برای جاافتادن مجموعه مهم می‌داند و می‌گوید: این باعث می‌شود مخاطب ما را فراموش نکند.

کیوان جمالی، دستیار اول کارگردان و برنامه‌ریز مرا به اتاق کارگردان هدایت می‌کند تا کمی درباره کارگردانی صحبت کنیم و شهاب احمدلو، عکاس و برادر شاهد احمدلو، عکس‌های مجموعه را برای این گزارش آماده می‌کند. جمالی با اشاره به این‌که پخش جدید تلویزیونی خانه اجاره‌ای از چهارم شهریور امسال آغاز شد، می‌گوید: در حال حاضر 20 قسمت از پخش جلوتر هستیم، اما با پخش هر شب این امکان وجود دارد در روزهای پایانی سریال ضبط و پخش فاصله یک‌روزه و چه‌بسا کمتری با هم داشته باشند.

او به پایان این مجموعه تلویزیونی با آغاز ایام محرم اشاره می‌کند و سختی کار خود را نبودن فیلمنامه و این که فیلمنامه کار به او و بازیگران ورق‌ورق می‌رسد، می‌داند و می‌گوید: هماهنگی کار مجموعه با مهمانان آن قسمت که فیلمنامه‌اش دیر به دستمان رسیده و هماهنگی با بازیگرانی که باید به صحنه بیایند سخت است. هم‌اکنون استرس کاری زیاد نشده، اما کم‌کم فشار کار بالا رفته و این یعنی فشار روی بازیگران و کار شبانه‌روزی که بسیار دشوار خواهد بود و تقریبا استرسش طاقت‌فرساست.

همه بازیگران و عوامل برنامه خود را آماده می‌کنند تا به کلانتری بروند. بهنوش بختیاری در این صحنه از پدرش جلوی افسر پرونده ـ که مامور رسیدگی به اتهام قوامی است ـ دفاع می‌کند.

شاهد احمدلو گوشی را می‌گذارد و به تلویزیون کوچکی که رو‌به‌رویش است، زل می‌زند. همه درگیر ضبط این صحنه‌اند که از خانه‌ای در اجاره نه چند نفر ساکنان شناس خانه، که خانه‌ای در اجاره عوامل برنامه بیرون می‌آیم.

نگار حسینخانی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها