شهرها و جاذبه‌ها

حریم مسجد جامع یزد در محاصره بازاریان

مسجد جامع کبیر یزد، یکی از شاهکارهای معماری و تاریخی جهان است که با معماری منحصر به فرد و بی‌بدیل خود هر سال گردشگران زیادی را از سراسر نقاط مختلف ایران و جهان به سوی خود جلب می‌کند. قدمت این مسجد به قرن هشتم هجری قمری برمی‌گردد و در سال1313 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، اما مدتی است که حریم تاریخی این مسجد که دارای بلندترین مناره‌های جهان است، با پیشروی مغازه‌داران تا نزدیکی در ورودی مسجد، به خطر افتاده و علاوه بر این، چینش نامناسب اجناس مغازه‌ها، منظره نازیبایی را در بخش ورودی مسجد ایجاد کرده است.
کد خبر: ۴۳۳۲۰۴

البته این تنها مشکل مسجد جامع بزرگ و تاریخی یزد نیست چرا که گلدسته‌های آن نیز از ابتدای سال 89 به منظور تعمیر و مرمت، در لابه‌لای داربست‌های فلزی پنهان مانده و طولانی‌شدن این پروسه، این نگرانی را بوجود آورده است که شاید گردشگران باید سال‌ها از دیدن گلدسته‌ها و تزئینات زیبا و منحصر به فرد آن محروم شوند.

این در حالی است که نصب میله آهنی سفیدرنگ شورای تامین شهرستان یزد در مجموعه تاریخی امیرچخماق نیز که بعضا با نصب بنرهای تبلیغاتی رنگارنگ پوشیده می‌شود، نگرانی‌هایی را برای دوستداران میراث فرهنگی ایجاد کرده است.

مجموعه امیرچخماق یزد از یادگارهای قرن نهم هجری به شمار می‌رود که یکی از میادین اصلی و از پر بازدیدکننده‌ترین آثار تاریخی یزد به شمار می‌رود و همواره مورد توجه علاقه‌مندان به فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم بوده است.

نصب میله‌ بلند و سفید در وسط میدان و مجموعه امیرچخماق، سیمای شهری و منظره این مجموعه تاریخی را کاملا برهم زده است، به طوری که از خیابان قیام یزد (خیابان روبه‌روی مجموعه امیرچخماق) تصویر این میله سفید مابین مناره‌های میدان امیرچخماق قرار گرفته و گویی این بنای تاریخی دارای 3 مناره است.

در این مورد پیگیری‌های زیادی از طرف دوستداران و فعالان میراث فرهنگی و گردشگری انجام و پیرو جلسه‌ای که با معاون سیاسی ـ امنیتی استانداری یزد برگزار شد، قرار بر این شد که میله را بردارند و در مکان دیگری جانمایی کنند؛ اما این وعده با گذشت 6 ماه هنوز عملی نشده است.

البته این تنها مشکل مجموعه تاریخی امیرچخماق نیست که مورد غفلت واقع شده چراکه پشت بام این مجموعه نیز به انباری مغازه‌های زیر بازارچه و اطراف آن تبدیل شده است که علاوه بر ایجاد نمایی زشت و نازیبا، باعث تهدید و تخریب تدریجی آن نیز شده است.

دیواره پشتی این مجموعه هم که از خیابان سلمان یزد قابل مشاهده است دارای ترک‌های ژرفی است که از فروپاشی تکیه امیرچخماق در آینده‌ای نه‌چندان دور خبر می‌دهد.تکیه امیرچخماق در سال ۱۳۳۰ هجری شمسی و مسجد امیرچخماق در سال ۱۳۴۱ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند. همچنین این بناها و دیگر الحاقات آن به عنوان مجموعه امیرچخماق نیز با شماره ۲۴۱۶ به ثبت ملی رسیده ‌است.

امیر ترقی‌نژاد / جام‌جم یزد

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها