کارشناسان اقتصادی دولت را عامل گرانی می دانند

مردم و کارشناسان اقتصادی ، تحقق نیافتن وعده های دولت مبنی بر کنترل تورم را عامل گرانی های اخیر می دانند.
کد خبر: ۴۰۱۸۲

همه ساله با فرارسیدن سال نو همزمان با افزایش حجم نقدینگی در نزد مردم از یک سو و از سوی دیگر افزایش قیمتهای کالا و خدمات دولتی گرانی کالاها و خدمات در دیگر بخشهای اقتصادی ، اولین اخباری است که به دست مردم می رسد. این حجم گرانی برای بسیاری از افراد طبقه متوسط و پایین جامعه مشکل آفرین شده و به نظر می رسد بسیاری از قیمتها سیری لجام گسیخته را پیش گرفته که به عنوان مثال می توان از افزایش بهای کرایه تاکسی ها، گوشت ، مرغ ، تخم مرغ و دیگر مایحتاج ضروری مردم نام برد. این در حالی است که بسیاری از صاحبنظران اقتصادی ، اقدامات دولت را عامل روانی و متاثر بر اقتصاد کشور قلمداد می کنند. در همین حال کارشناسان اقتصادی ضعف واحدهای نظارتی بر قیمتها را از جمله عوامل موثر می دانند که افراد متخلف را در افزایش بی رویه و خارج از ضابطه قیمتها جسورتر کرده است.

دولت به وعده ها عمل نکرد

دکتر محمد خوش چهره ، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در این باره می گوید: کنترل تورم و قیمتها و ایجاد اشتغال از جمله هدفهایی بود که دولت در عمل نشان داد که به آن متعهد نبوده است . وی به خبرنگار «جام جم» گفت : مشاهدات روند تورم در سالهای اخیر نشان داده است که عامل اصلی و اساسی پایداری تورم ، افزایش قیمتها توسط دولت است که در قالب برنامه های اول ، دوم و سوم گنجانده شده یا در بودجه سالانه تجلی می کنند. وی گفت : یکی از عواملی که باعث افزایش قیمتهاست افزایش قیمت نهاده های تولید یا نهاده هایی است که دولت مسوول آنهاست که این نهاده ها به رغم آن که تولید یا خدمات باشند، بر قیمتها اثر گذارند. خوش چهره ، افزایش قیمت حاملهای انرژی ، برق ، آب ، گاز، بنزین و غیره را از جمله موارد اثرگذار در افزایش ضریب فزاینده قیمتها دانست و افزود: از سوی دیگر نرخ ارز یا دلار در انحصار دولت است و دولت به عنوان عرضه کننده 90درصد ارز به جامعه علاقه مند به دریافت منابع ریالی بیشتر و فروش گران تر ارز است که این افزایش خود نیز پایه ای برای افزایش قیمتهاست.

دولت بر تولید نظارت کند

دکتر مرتضی الله داد ، کارشناس اقتصادی در این باره می گوید: این تفکر که گرانی بنزین همه چیز را گران کرده است ، تا اندازه ای اقتصادی به نظر نمی رسد. افزایش خدمات دولتی حالت تورم را احیائ می کند. الله داد با اشاره به این که افزایش حقوق و دستمزدها که همه ساله در سیستم های دولتی و تامین اجتماعی برقرار می شود ، باعث افزایش درآمد عمومی شده و این افزایش درآمد ، منجر به افزایش تقاضا خواهد شد.

گرانی شدت می گیرد

بهمن آرمان ، اقتصاددان در خصوص گرانی های اخیر گفت : موج گرانی به شکل فراگیر در کشور به پیش می رود و در آینده تشدید می شود. وی در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به این که افزایش بهای برخی از کالاها مانند بنزین ، برق و آب مطابق مصوبه مجلس و در چارچوب قانون 5ساله سوم صورت گرفته است ، افزود: کارشناسان اقتصادی سال گذشته این افزایش قیمت را پیش بینی کرده بودند، چرا که برداشت بی رویه دولت بنا به دلایل سیاسی از حساب ذخیره ارزی و تبدیل به ریال در سیستم پولی کشور، به افزایش پایه پولی و از طریق ضریب تکاثری به افزایش حجم نقدینگی در کشور منتهی خواهد شد و نرخ تورم از آنچه که هست نیز بالاتر می رود. این کارشناس اقتصادی با تاکید بر این که موج تورمی که در کشور آغاز شده است ، ادامه خواهد داشت ، گفت : این گرانی ها بازتاب مستقیم سیاست های غلط دولت است و حتی مقامات صندوق بین المللی پول نیز به دولت ایران در این باره هشدار دادند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها