طعم خرمای بم برای کشاورزان تلخ شد

با گذشت 8 ماه از پایان برداشت محصول خرما در شهرستان‌های شرقی کرمان بخصوص بم، ریگان و فهرج، و در حالی که اقتصاد شرق کرمان به واسطه تک محصولی بودن به خرما وابسته است بیش از 90 درصد محصول سال جاری و قسمتی از محصول خرمای سال قبل خرماکاران این بخش از استان کرمان در سردخانه‌ها انبار شده است و به‌‌رغم درخواست‌های مکرر کشاورزان و مسوولان محلی و در نهایت وعده‌های داده شده توسط مسوولان این مشکل همچنان به مهم‌ترین معضل شرق کرمان تبدیل شده است به گونه‌ای که باوجود زلزله‌خیز بودن این مناطق، فروش نرفتن خرما و کمبود نقدینگی کشاورزان بر مشکلات زلزله زدگان فهرجی و ریگانی نیز سایه انداخته است.
کد خبر: ۳۹۴۲۱۳

به گزارش مهر، عدم فروش خرما و عملی نشدن طرح‌های فروش خرمای شرق کرمان موجب شده است با وجود نزدیک شدن به فصل بارور کردن نخلستان‌ها، برخی کشاورزان رغبتی به ادامه کشت خرما نشان ندهند و این مساله صنعت تولید خرما در شرق کرمان بخصوص بم را با خطر مواجه کرده است.

خرمای مضافتی بم، فهرج و ریگان بخش قابل توجهی از محصول خرمای درجه یک و صادراتی کشور را تشکیل می‌دهد که به دلیل مصادف شدن برداشت محصول با روزهای انتهای ماه مبارک رمضان و عدم امکان صادرات آن به کشورهای مسلمان به دلیل پایان این ماه که پر مصرف ترین زمان برای محصول خرما محسوب می‌شود صادرات خرمای بم با مشکل مواجه شده است.

مردم رغبتی به ادامه کار در نخلستان‌ها ندارند

بسیاری از مردم محلی که پیش از این اقدام به اجاره نخلستان‌ها و کشت خرما می‌کردند، اکنون به‌دنبال راه دیگری برای امرار معاش خود هستند و فروش نرفتن محصول و از سوی دیگر افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی، گسترش آفت زنجره خرما و همچنین گرمای بیش از حد و زودرس سال‌های اخیر شرق کرمان، ادامه صنعت تولید خرما در شرق کرمان را تحت تاثیر خود قرار داده است به‌گونه‌ای که حتی کیفیت محصول تولیدی نیز درحال کاهش است.در همین زمینه، برخی کارشناسان کشاورزی در استان کرمان با ارائه طرح‌هایی در صدد مبارزه با آفات و پدیده گرمای شدید و خشکیدگی خوشه‌های خرما برآمده‌اند و حتی گزینه جایگزینی محصول جدید نیز به صورت جدی مطرح شده است.

از سوی دیگر، نبود برند اختصاصی و بسته‌بندی در خصوص خرمای بم که در جهان شهرت دارد موجب شده است بسیاری از کشاورزان از شهرستان‌های مختلف و حتی استان‌های مجاور کرمان، محصول کم‌کیفیت خود را با انتقال به بم به اسم خرمای بم به‌فروش برسانند و حتی از برند‌های تقلبی خرمای بم برای فروش محصول خود با سوءاستفاده از نام خرمای بم استفاده کنند که به گفته صادرکنندگان و همچنین کشاورزان بمی این مساله به جایگاه خرمای بم ضربه زده است.

یک کشاورز بمی درباره این محصول گفت: بم در مسیر قاچاق انواع کالاها بخصوص مواد مخدر قرار دارد و این درحالی است که اقتصاد تک محصولی بم برپایه خرما بنا نهاده شده است و جوانان و مردم این شهرستان زندگی خود را برهمین شیوه منطبق کرده‌اند.

محمد طبسی افزود: وقتی پس از گذشت چندین ماه صبر و انتظار مجبوریم در نهایت محصول خود را با قیمتی بسیار نازل‌تر ازسال قبل در بازار به دلالان بفروشیم و اکثرا هم با مشکل نقدینگی مواجه باشیم با توجه به وضعیت خاص منطقه، مشکلات مختلفی به وجود می‌آید و دولت باید از کشاورزان در این منطقه حمایت کند تا رونق کشاورزی در شرق کرمان حفظ شود.

دلالان، تنها مشتری خرما

علی شعبانی نیز در این خصوص گفت: قسمتی از محصول سال 88 هم در انبارها مانده و محصول سال جدید کلا فروش نرفته و اگر هم بخواهیم بفروشیم تنها گزینه ما دلالانی هستند که با اکراه و قیمت بسیار پایین خرما را می‌خرند و تمام کشاورزان به امید فروش محصول در ماه مبارک رمضان محصول را امیدوارانه در انبارها نگه داشته‌اند. این شهروند بمی افزود: این درحالی است که هر روز قیمت محصول کاهش می‌یابد و از سوی دیگر بر قیمت اجاره سردخانه‌ها افزوده می‌شود.وی گفت: عملا بخش قابل توجهی از محصول را هم در صورت فروش باید به عنوان اجاره نگهداری خرما به سردخانه‌داران پرداخت کنیم.

نماینده مردم شرق کرمان در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره اظهار کرد: بدون شک فروش نرفتن خرما امروز مهم‌ترین مشکل شرق کرمان است.

حجت‌الاسلام محمد غضنفرآبادی افزود: هر جا که از مناطق شرق کرمان سفر می‌کنیم مطالبه اول مردم حل مشکل خرماست، زیرا مردم با کمبود نقدینگی مواجه هستند.

این نماینده مجلس گفت: حجم قابل توجهی از محصول در سردخانه‌هاست و باید هر چه سریع‌تر در این خصوص چاره‌اندیشی شود.

وی با اشاره به پیگیری‌های مستمر در مجلس و در سطح دولت در این خصوص گفت: جلسات مختلفی در این زمینه تشکیل شده است و امیدواریم با همکاری مسوولان این مشکل با یک راهکار مناسب برای همیشه رفع شود.

فرماندار فهرج نیز گفت: شغل اصلی مردم فهرج کشاورزی است و کمبود آب و خشکسالی طی سال‌های اخیر مشکلاتی در این زمینه ایجاد کرده است، به گونه‌ای که نخلداران نیز اصولا به دلیل کم‌مصرف بودن آب در نخلستان‌ها نباید مشکل داشته باشند با مسائلی از جمله شیوع آفت و خشکیدگی خرما مواجه شده‌اند.

حسین زین‌الصالحین افزود: از سوی دیگر پس از گذشت ماه‌ها بخش عمده خرمای فهرج همچنان فروش نرفته و در سردخانه‌ها انبار است که حل این مشکل باید در دستور کار قرار گیرد، زیرا اقتصاد و زندگی مردم در شرق کرمان به خرما وابسته است.

خرمای بم، برند اختصاصی می‌گیرد

مسوول خوشه صنعتی خرما در بم نیز یکی از مشکلات خرمای بم را ورود خرمای سایر مناطق به بم و صادرات آن به نام خرمای بم به بازار عنوان کرد و گفت: کیفیت پایین این خرما موجب شده است به جایگاه خرمای تولیدی بم نیز صدمه وارد شود.

مقداد تکلوزاده افزود: برای جلوگیری از این مشکل، برند اختصاصی خرمای بم از سال آینده به صورت یک هولوگرام اختصاصی ارائه می‌شود که با ایجاد هولوگرام اختصاصی و معرفی آن به بازار مصرف، از ورود سایر محصولات به نام خرمای بم به بازار جلوگیری می‌شود.

به نظر می‌رسد بازاریابی در سطوح بین‌المللی برای حل مشکل خرمای شرق کرمان بسیار تاثیرگذار است و این در شرایطی است که بسیاری از محصولات خرمای باکیفیت نازل‌تر از خرمای بم با قیمت‌های مناسب در بازارهای جهانی فروش می‌رود و جای خرمای بم در این بستر اقتصادی خالی است.

از سوی دیگر نبود کارخانه‌های فرآوری خرما برای تولید محصولات جانبی خرما که در کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز بازار مناسبی دارند از دیگر راهکارهای حل مشکل خرمای بم است.

سراوان صاحب کارخانه فرآوری خرما می‌شود

در همین باره فرماندار سراوان در استان سیستان و بلوچستان گفت: یکی از معضلات اساسی نخلکاران و کشاورزان منطقه، نبود صنایع تبدیلی خرما است.

محمداکبر چاکرزهی افزود: شهرستان سراوان به عنوان یکی از مراکز عمده تولید خرما در جنوب شرق کشور محسوب می‌شود اما هم‌اکنون کشاورزان و نخلکاران این منطقه با مشکلات زیادی در بهره‌برداری از تولیدات خرما مواجه هستند که امید می‌رود با احداث و راه‌اندازی کارخانه فرآوری و بسته‌بندی خرما در شهرستان سراوان به آنان انگیزه داده شود.وی به کلنگ‌زنی احداث کارخانه فرآوری و بسته‌بندی خرما در این شهرستان اشاره کرد و افزود: با بهره‌برداری از این کارخانه، زمینه اشتغال 300 نفر به طور مستقیم فراهم می‌شود.

فرماندار سراوان گفت: این کارخانه در زمینه تولید، درجه‌بندی و بسته‌بندی خرما فعالیت می‌کند و سالانه ظرفیت تولید 15 هزار تن خرما را دارد.

وی افزود: با بهره‌برداری از این کارخانه ضمن این‌که برای مردم منطقه اشتغال ایجاد می‌کند، در بخش کشاورزی منطقه نیز تحول اساسی اقتصادی ایجاد خواهد کرد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها