رهبران عراقی در آستانه تشکیل دولت جدید

به نظر می‌رسد رهبران سیاسی عراق پس از یک دوره 8 ماهه رایزنی‌های مختلف در سطوح گوناگون داخلی و خارجی به این نتیجه رسیده ‌اند که به جای وحدت در یک دولت آن را چند پاره کرده و بین طوایف گوناگون تقسیم کنند. در این رابطه آخرین خبرهایی که از عراق می‌رسد حاکی از آن است که چنین طرحی از سوی مسعود بارزانی اعلام شده و قرار است رهبران سیاسی عراق امروز دوشنبه با اجتماع در اربیل آن را بررسی و امضا کنند. به همین مناسبت نشست پارلمان عراق که به حکم دیوان عالی این کشور باید ابتدای این هفته تشکیل می‌شد و جلسات عادی خود را پس از یک تعطیلی چند ماهه از سرمی‌گرفت از دوشنبه (امروز) به پنجشنبه موکول شد تا توافق‌نامه حاصل شده در جلسه پارلمان به عنوان نتایج ماه‌ها رایزنی گروه‌های عراقی اعلام شود.
کد خبر: ۳۶۵۸۲۵

طرح بارزانی

مسعود بارزانی از مدت‌ها پیش طرحی را ارائه کرد که از سوی جو بایدن، معاون رئیس‌جمهور آمریکا نیز مورد تایید قرار گرفت اما گروه‌های عراقی بخصوص دولت نوری‌ مالکی با آن به سختی مخالفت می‌کردند. به موجب این طرح شورای جدیدی به نام « شورای استراتژیک امنیت ملی عراق» تاسیس می‌شود که نظارت بر نیروهای انتظامی و نظامی این کشور را برعهده خواهد داشت. این شورا مرکب از شخصیت‌های مهمی چون نخست‌وزیر و رئیس‌جمهور و ریاست پارلمان نیز خواهد بود. به این ترتیب نظارت بر نیروهای نظامی که درحال حاضر در اختیار نخست‌وزیر است به این شورا منتقل می‌شود.

طبق طرح بارزانی، ریاست این شورا بر عهده ایاد علاوی نامزد پیروز انتخابات عراق گذاشته خواهد شد. در کنار این شورا ریاست جمهوری به کردها و ریاست پارلمان نیز به اهل تسنن واگذار می‌شود. طرح بارزانی در واقع از آنجا دوباره اهمیت پیدا کرد که عربستان سعودی از رهبران گروه‌های سیاسی عراق خواست پس از ایام حج در ریاض گرد هم آیند تا زیر نظر اتحادیه عرب اختلافات خود را بررسی و رفع کنند. طرح عربستان بشدت از سوی مقامات شیعه در عراق رد شد اما کردها نسبت به آن سکوت کردند و گروه العراقیه به گرمی از آن استقبال کرد. گرچه هنوز روشن نیست آیا گروه‌های عراقی طرح مسعود بارزانی را خواهند پذیرفت یا در آخرین لحظات آن را رد خواهند کرد اما به همین مناسبت وی از رهبران سیاسی عراق دعوت کرده است تا امروز در اربیل گرد هم آیند. در همین رابطه طی این هفته نشست‌هایی نیز در کردستان تشکیل شده است. در همین حال، عبدالحلیم الزهیری، یک عضو اتحاد ملی (ائتلاف حکیم، صدر و مالکی) روز شنبه اعلام کرد: گروه‌ها و احزاب سیاسی مختلف عراق طی نشست‌های اخیر خود، 80 درصد مسائل مورد اختلاف را حل و فصل کرده‌اند.

این توافقات ظاهرا در 2 نشست در منزل روز نوری شاویس رئیس هیات مذاکره‌کننده کردها حاصل شده است. در یک خبر دیگر دیروز شبکه تلویزیونی العربیه اعلام کرد فراکسیون العراقیه به رهبری «ایاد علاوی» در مورد مشارکت مشروط در دولت جدید به ریاست نوری مالکی به توافق رسیدند.

به گزارش این منبع، رهبران العراقیه شامل ایاد علاوی، رافع العیساوی، اسام النجیفی، صالح المطلک و جمال الکربولی در نشست خود، به توافق رسیدند که در دولت جدید، علاوی ریاست شورای عالی سیاست‌های راهبردی، النجیفی ریاست پارلمان و طارق الهاشمی معاونت رئیس‌جمهور را برعهده داشته باشند. به نظر می‌رسد این ترکیب مورد توافق سایر گروه‌ها نیز باشد.

نقش ترکیه

همزمان با توافقات حاصل شده بین گروه‌های عراقی دیروز اعلام شد که احمد داوود اوغلو وزیر خارجه ترکیه به جای سفر به امارات به طور ناگهانی وارد اربیل در کردستان عراق شده و قرار است امروز نیز در بغداد با رهبران عراقی دیدار و گفت‌وگو کند. وی دیروز ابراز امیدواری کرد که تلاش‌های مربوط به تشکیل دولت جدید در عراق نتیجه مثبت و خوبی داشته باشد. وزیر خارجه ترکیه تصریح کرد: در آستانه سفر خود به عراق با وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، عربستان و قطر تلفنی گفت‌وگو کرده، اما با خانم هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا که در استرالیا به سر می‌برد به دلیل اختلاف ساعت نتوانسته صحبت کند، ولی با جانشین وی جیمز اشتینبرگ تماس گرفته است. وی افزود: بزودی با خانم کلینتون نیز گفت‌وگو خواهد کرد. به بیانی دیگر ترکیه نیز در پدید آمدن این توافقات نقش تعیین‌کننده و مهمی داشته است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها