علی معلم در جلسه‌ امضای تفاهم‌نامه فرهنگستان هنر با قزاقستان:

فارابی متعلق به همه انسان‌هاست

گروه فرهنگ و هنر: شاید دستاورد نخستین حضور علی معلم دامغانی رئیس فرهنگستان هنر در بین اهالی رسانه را باید تک جمله از وی احتساب کرد که وی آن را به صراحت تمام خطاب به خبرنگاران عنوان کرد: بهتر است در این جلسه به مسائل جنجال‌برانگیز وارد نشویم. در این جلسه که روز گذشته در قالب مراسم امضای توافق نامه‌ای فرهنگی با رئیس فرهنگستان قزاقستان برگزار شد علی معلم دامغانی در پاسخ به این سوال که برخی مدعی هستند فارابی متعلق به قزاقستان است، گفت: امروز ما تفاهمنامه همکاری امضا کردیم، پس قصد داریم اشتراکات همدیگر را پیدا کنیم. پس بهتر است در این جلسه به مسائل جنجال‌برانگیز وارد نشویم.
کد خبر: ۳۱۴۰۰۱

وی برای آنکه قیاسی غیر مستقیم از خود و فارابی برای توضیح حرف‌هایش داشته باشد، گفت: من متعلق به شهر کوچکی در کویر بعد از آن در ایران، سپس در دنیای زبان فارسی و بعد در مشرق و اسلام هستم. پس این نکته که فارابی متعلق به کیست نوع دیگری پاسخ داده می‌شود. فارابی متعلق به کسانی است که او را در دل و اندیشه خود می‌پرورانند و به او مهر می‌ورزند. پس چه بهتر که بر مساله‌ای که جنجال‌برانگیز است و به تفاهم نسبت ندارد وارد نشویم.او ادامه داد: ابونصر فارابی در شهر فاراب متولد شده است که این سرزمین روزگاری جزئی از خراسان بزرگ ما بود، پس اگر به مسلمانی خود بیاویزیم متوجه می‌شویم که فارابی متعلق به ما، برادران قزاق، قرقیز و تمام مسلمانان کره زمین است و مسلمانی همان کلمه توحید محسوب می‌شود.

اما این نشست بازهم به فارابی و فارابی‌شناسی ادامه یافت تا در ادامه رئیس فرهنگستان هنر قزاقستان نیز در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به این نکته که آیا همچنان بر ادعای خود دراین مورد که «فارابی» متعلق به قزاقستان است پابرجاست یا نه؟ بگوید: این یک سوال تاریخی است که نیاز به بحث جدی دارد و نه تنها در مورد «فارابی» بلکه در مورد خیلی از بزرگان فرهنگ و هنر این سوال مطرح است که آنها به کجا رفته‌اند؟ کجا زندگی‌ کرده‌اند و یا کجا متولد شده‌اند؟ پس همیشه در این حوزه چنین بحث‌هایی در میان بوده است.

او ادامه داد: همان‌طور که می‌دانید محل تولد «فارابی» در ایران بوده است، ولی از آنجا که شهر «الفاراب» به این نام در قزاقستان وجود دارد و دست‌نوشته‌های بسیاری از فارابی در این شهر نگهداری می‌شود، پس این تصور پیش می‌آید که محل تولد فارابی در این شهر قزاقستان است.

وی در پایان گفت: همان‌طور که می‌دانید همواره تاریخ به‌شکلی نوشته می‌شود که خود تاریخ‌نویسان می‌خواهند، اما این برای ما افتخار بزرگی است که فارابی در شهر «الفاراب» قزاقستان به‌دنیا آمده باشد.

اما این نشست که کمی از امضای توافق نامه‌ای مشترک پا را فراتر گذاشته بود با حرف‌های علی معلم به سمتی دیگر پیش رفت تا وی در بخش دیگری از این نشست خطاب به حاضران بگوید: قزاق‌ها تاکید دارند که ما از آن شما هستیم و شما از آن ما، پس باید رسم مهمانوازی را براساس جوانمردی و مسلمانی ایرانیان رعایت کنیم.

او هم‌چنین درباره برنامه‌های فرهنگستان هنر برای ادامه این تعامل مشترک گفت:پیش از هرچیز نشست تخصصی و پژوهشی «فارابی» و دیدگاه‌های او در موسیقی را برگزار خواهیم کرد تا به همه جهانیان ثابت کنیم که هیچ‌کس نمی‌تواند ادعا کند فارابی از آن ماست.

حاشیه نخستین حضور رسانه‌ای علی معلم گرچه شاید مهمتر از متن به شمار می‌رفت اما شاید مهم ترین دستاوردش همان تک جمله او باشد که بهتر است در این جلسات به مسائل جنجال‌برانگیز وارد نشد و البته به دنبال اشتراکات گشت.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها