کنفرانس کپنهاگ

پیش‌نویس بلندپروازانه و رویارویی پکن و واشنگتن

نخستین هفته‌ نشست سران کشورها برای اتخاذ تدابیری به‌منظور مقابله با تغییرات اقلیمی در جهان نتایج ملموسی در برنداشت؛ ارزیابی‌ها درباره‌ این معضل یکسان است و پرسش کلیدی این است که چگونه می‌توان چین و آمریکا را در این مسیر همراه کرد.
کد خبر: ۳۰۰۱۹۷

به گزارش شبکه دویچه‌ وله، نوربرت روتگن، وزیر محیط زیست آلمان با اشتیاق فراوان هفته‌ دوم کنفرانس محیط زیست در کپنهاگ را آغاز کرد. به گفته‌ وی، اکنون وقت آن است که سخنان تبدیل به عمل شوند؛ این درست همان چیزی است که در پایان هفته، ده‌ها هزار تظاهرکننده‌ طرفدار محیط زیست در کپنهاگ خواستار شدند.

ولی آنچه خواست تظاهرکنندگان است باید از طرف سیاستمداران از حرف به عمل درآید. از این دیدگاه باید گفت که هفته‌ا‌ی دشوار در برابر آنان قرار دارد. اگر چه وزرای کشورها تازه از روز چهارشنبه به کنفرانس می‌پیوندند ولی از هم‌اکنون بیش از 50 تن از آنان در پایتخت دانمارک به‌ سر می‌برند.

در پایان هفته نخست سلسه گفت‌وگوهایی غیررسمی میان سیاستمداران آغاز شد؛ این آغاز تماس‌ها در کنفرانس بود. وزرا دو سند آماده کرده‌اند که دست‌کم مسائل چالش‌برانگیز را معین می‌کنند. نخستین مسئله این است که چه کسی کدام وظیفه را در حفاظت از آب و هوا برعهده می‌گیرد؛ دوم این‌که وعده‌ها تا چه اندازه تعهدآور هستند و در بند سوم مشخص می‌شود که کشورهای صنعتی چقدر باید به کشورهای فقیر برای مقابله با تغییرات اقلیمی بپردازند.

موضوع بر سر7.2 میلیارد یورویی نیست که کشورهای اتحادیه‌ اروپا تقبل کرده‌اند چرا که نیاز مالی کشورهای فقیر در این زمینه بسی بیشتر است و اتحادیه‌ اروپا در این زمینه هنوز رقم مشخصی ذکر نکرده است.

در پیش‌نویس سند پایانی کنفرانس ارقام مشخصی برای کاهش گازهای گلخانه‌ای کشورها پیشنهاد شده‌اند. کشورهای صنعتی باید میزان تولید گازهای گلخانه‌‌ای خود را تا سال 2020 میلادی بین 25 تا 40 درصد کاهش دهند. کشورهای نیمه صنعتی نیز که برای نخستین بار وظیفه برعهده می‌گیرند باید 15 تا 40 درصد از افزایش گازهای آلاینده‌ خود بکاهند اما ارقام یاد شده بلندپروازانه است و با مقاومت روبه‌رو شده‌اند.

پیش‌نویس سند، تنها کشورهایی را متعهد می‌کند که پروتکل «کیوتو» را امضا کرده‌اند و به این ترتیب ایالات متحده‌ آمریکا و کشورهای نیمه صنعتی هر وقت که بخواهند می‌توانند به وعده‌های خود عمل نکنند و این مسئله بیش از هر چیز مایه‌ نگرانی اتحادیه‌ اروپا است.

رهبران قاره سبز راه چاره را در آن دیده‌اند که در صورت لزوم پیش‌نویس را اصلاح کنند. اما چین انتقاد کرده است که چنین ارقامی بار سنگینی بر دوش این کشور می‌نهد. شاید مهم‌ترین پرسش این باشد که چگونه می‌توان چین و آمریکا را در این مسیر همراه کرد. اما در آن سوی میدان، نمایندگان برخی کشورهای فقیرتر جهان دوشنبه به‌دلیل کاهش حمایت از پیمان کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای، جلسه مذاکرات درباره تغییرات آب و هوا در کپنهاگ را ترک کردند.

کشورهای در حال توسعه که تهدید کرده‌اند تا زمانی‌که اختلافات حل نشده به مذاکرات بازنمی‌گردند خواستار تمدید پیمان کیوتو هستند.

به رغم خوشبینی محتاطانه‌ای که آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در این زمینه دارد، هم‌زمان با آغاز هفته دوم کنفرانس بین‌المللی سازمان ملل متحد درباره تغییرات اقلیمی، تظاهرات در کپنهاگ محل برگزاری کنفرانس و برخی دیگر از شهرهای جهان ادامه دارد و برخی رهبران هشدار داده‌اند که این مذاکرات شکست خواهد خورد.

ایلنا

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها