البرادعی:

در تعیین ماهیت غنی‌ سازی ایران پیشرفت داشته‌ایم

محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه از ایران خواست تا درباره برنامه هسته ای خود شفاف‌سازی کند و گفت که این کار «برای ایران ، منطقه خاورمیانه و کل جهان خوب خواهد بود».
کد خبر: ۲۰۵۵۱۸

به گزارش ایسنا ، البرادعی دوشنبه در کنفرانس عمومی آژانس در وین افزود: از ایران می‌خواهم تمامی اقدامات شفاف‌ساز را که برای اعتمادسازی درباره‌ ماهیت منحصرا صلح‌آمیز برنامه‌ی هسته‌ ای‌اش لازم است، در سریع‌ترین زمان انجام دهد. این برای ایران، برای منطقه خاورمیانه و برای کل جهان خوب خواهد بود.

پیشرفتی اساسی به ویژه در رابطه با دامنه و ماهیت برنامه غنی ‌سازی اورانیوم ایران حاصل شده است.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار کرد: ما قادر بوده‌ایم به راستی آزمایی و نبود انحراف مواد هسته‌یی اعلام شده‌ در ایران ادامه دهیم.

او با تکرار صحبت‌های پیشین خود گفت: با این حال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در موقعیتی نیست که درباره‌ی نبود مواد و فعالیت‌های هسته‌یی اعلام نشده در ایران پیشرفت حاصل کند.

البرادعی در اظهاراتی دوپهلو با بیان این که اگرچه ایران تا کنون فقط مقادیر محدودی از اورانیوم کم‌تر غنی شده را تولید کرده که هم‌چنان تحت پادمان‌های آژانس قرار دارد مدعی شد که این امر در نبود توضیح کامل ایران درباره‌ی برنامه‌ی هسته‌یی فعلی و گذشته‌اش همچنان مایه‌ی نگرانی جامعه‌ی بین‌المللی است. این نگرانی از سوی شورای حکام و در تعدادی از قطعنامه‌های شورای امنیت مطرح شده است.

وی ابراز امیدواری کرد که کره‌ شمالی به زودی به معاهده‌ منع گسترش تسلیحات هسته‌ ای بازگردد و گفت:‌ همچنان امیدوارم که شرایطی ایجاد شود که جمهوری دموکراتیک خلق کره در سریع‌ترین زمان ممکن به معاهده‌ی منع گسترش تسلیحات هسته‌یی بازگردد.

او افزود که پیونگ یانگ هفته‌ گذشته فک پلمب و خروج دوربین‌های نظارتی از تاسیساتش را خواستار شده بود. آنان هم‌چنین به بازرسان گفتند که قصد دارند مواد هسته‌یی را ظرف یک هفته به کارخانه‌ی فرآوری وارد کنند و بازرسان دیگر به این کارخانه دسترسی ندارند.

پنجاه‌ و دومین کنفرانس مجمع عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ساعت 10 صبح امروز به وقت وین آغاز به کار کرد.

کنفرانس عمومی آژانس هر ساله با گردهمایی رییسان سازمان‌های انرژی اتمی اعضا، آخرین تحولات در عرصه فن‌آوری و علوم هسته‌یی و نیز همکاری‌ها در این زمینه را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهد.

این کنفرانس که به مدت یک هفته برگزار می‌شود، هر ساله با پیام دبیر‌کل سازمان ملل متحد آغاز به کار می‌کند.

دستور کار مقدماتی کنفرانس سال جاری مشتمل بر 23 بند است که مهم‌ترین بندهای آن موارد زیر را شامل می‌شود: گزارش سالانه 2007 آژانس، انتخاب مسولان و انتصاب کمیته عمومی، بررسی تقاضای عضویت در آژانس، بیانیه مدیرکل آژانس (محمد البرداعی) ، اختصاص بودجه همکاری‌های سال 2009، انتخاب اعضای شورای حکام، بودجه سال 2009 آژانس، اصلاحیه بند 14 اساسنامه آژانس، اقداماتی در راستای تقویت همکاری بین‌المللی در حوزه مدیریت هسته‌یی، تشعشع، ایمنی نقل و انتقال و مدیرت زباله هسته‌ ای ، امنیت هسته ای ؛ اقداماتی در راستای حفاظت در برابر تروریسم هسته‌یی، تقویت همکاری فنی آژانس، تقویت فعالیت‌های مربوط به علم ، فن‌آوری و کاربردهای هسته‌ ای در آژانس ، توافقات همکاری با سازمان‌های بین دولتی ، تقویت کارآیی و بهبود سیستم پادمان‌ها ، کاربرد پادمان‌ها‌ی آژانس در خاورمیانه ، بررسی اعتبارنامه هیات‌ها و گزارش درباره بودجه وعده داده شده برای همکاری فنی در سال 2009 دستور کار مقدماتی کنفراس عمومی آژانس در سال جاری میلادی است.

در اولین روز از این کنفرانس که تا ظهر ادامه خواهد داشت، نمایندگان کشورهای آمریکا، فرانسه، روسیه، چین، ایران، اوکراین، نیجریه ، ژاپن ، انگلیس و آفریقای جنوبی سخنرانی خواهند داشت. علی‌اصغر سلطانیه، نماینده دایم کشورمان در آژانس در این کنفرانس سخنرانی خواهد کرد.

همزمان با این اجلاس، همایش علمی دو روزه‌ای در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه برگزار خواهد شد که نقش و چشم‌انداز این نهاد تخصصی بر اساس برنامه 2020 میلادی را مورد بررسی قرار خواهد داد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داده بود که نشست 145 عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌تواند به صحنه‌ی رویارویی غرب و جهان در حال توسعه در حالی تبدیل شود که ایران و سوریه می‌کوشند نفوذ بیش‌تری در آژانس داشته باشند و کشورهای اسلامی از برنامه‌ی هسته‌ ای اسرائیل (رژیم صهیونیستی) ابراز خشم می‌کنند.

کنفرانس عمومی به طور سنتی، فرصتی سالانه برای کشورهای عضو بوده است تا برای سیاست‌های هسته‌یی کلی از تقویت منع اشاعه گرفته تا برنامه‌های علمی و پزشکی برنامه‌ریزی کنند.

تصمیم‌های مجمع عمومی معمولا با اجماع حاصل می‌شود که در گذشته گهگاه باعث شده است طرف‌ها برای رسیدن به مصالحه اختلافات اساساسی با یکدیگر را کنار بگذارند.

رای‌گیری درباره هر موضوعی در تاریخ 25 ساله‌ی این نشست نادر بوده است و این اتفاق برای اعتبار این نشست‌ها آسیب‌رسان بوده است. اما کشورهای اسلامی از خودداری رژیم صهیونیستی در قرار دادن برنامه‌ی هسته‌ ای‌اش تحت نظارت بین‌المللی خشمگین شده‌اند و ممکن است این بار این مساله را با اعمال فشار به رای بگذارند. آن‌ها در دو سال گذشته در این کار با شکست روبه‌رو شدند و اکنون تهدید می‌کنند که اگر حمایت کنفرانس را از این مساله به دست نیاوردند درخواست خواهند کرد تمامی موضوعات دستور کار امسال، بدون توجه به این که اهمیت مسایل تا چه اندازه باشد، به رای گذاشته شود.

یکی از افرادی که سال‌ها در این کنفرانس شرکت کرده است، روز یک‌شنبه گفت: در تمام سال‌های حضورم به کنفرانس آن را تا این اندازه دچار اختلاف ندیده بودم. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها