کالابرگ ثابت ماند، بنزین گران می‌شود

طرح کالابرگ
دولت در حالی خود را برای عبور از روز‌های اوج مصرف سوخت در مرداد و شهریور آماده می‌کند که پیام مقامات اجرایی در دو حوزه «بنزین» و «کالابرگ» روشن است؛ در بخش سوخت، اعمال سیاست‌های جدید برای مدیریت مصرف قطعی خواهد بود، اما در حوزه حمایت‌های معیشتی، فعلا خبری از افزایش اعتبار کالابرگ نیست. 
کد خبر: ۱۵۶۰۵۵۰
پس از آن‌که زمزمه‌هایی درباره احتمال افزایش قیمت یا تغییر سهمیه بنزین در فضای رسانه‌ای مطرح شد، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت با تاکید بر این‌که تصمیمات احتمالی با شفافیت و اطلاع‌رسانی قبلی به مردم اعلام خواهد شد، از برنامه‌های دولت برای مدیریت مصرف سوخت سخن گفت. همچنین اعلام شد افزایش اعتبار کالابرگ در شرایط فعلی در دستور کار نیست و هرگونه تغییر در این زمینه منوط به تامین منابع مالی پایدار خواهد بود. 

محمدصادق عظیمی‌فر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، با اشاره به شرایط ایجادشده پس از آسیب‌دیدن برخی زیرساخت‌های انرژی در جریان جنگ اخیر، اعلام کرد که تولید و واردات سوخت با محدودیت‌هایی مواجه شده است. به‌گفته وی، آسیب به تاسیسات انتقال و ذخیره‌سازی، کاهش موقت ظرفیت برخی پالایشگاه‌ها و محدودیت‌های وارداتی، فشار مضاعفی بر شبکه تامین بنزین وارد کرده است؛ هرچند صنعت نفت با اتکا به ذخایر و مدیریت توزیع، تاکنون مانع بروز اختلال در عرضه سوخت شده است. 

به‌گفته معاون وزیر نفت، عبور از اوج مصرف در ماه‌های پیش رو بیش از هر زمان دیگری به همراهی مردم وابسته است. وی از شهروندان خواست با کاهش سفر‌های غیرضروری، استفاده بیشتر از حمل‌ونقل عمومی، رعایت اصول رانندگی اقتصادی و به‌ویژه بهره‌گیری از ظرفیت خودرو‌های دوگانه‌سوز و جایگاه‌های CNG، به حفظ پایداری شبکه توزیع سوخت کمک کنند. 

عظیمی‌فر در عین حال تاکید کرد که سیاست فعلی دولت افزایش قیمت بنزین یا اعمال سهمیه‌بندی جدید نیست، بلکه تمرکز بر استفاده از ابزار‌های مدیریتی و غیرقیمتی قرار دارد. با این حال، وی هشدار داد که در صورت ادامه روند بالای مصرف و تداوم محدودیت‌های تولید، ممکن است دولت برای حفظ امنیت انرژی کشور ناچار به اتخاذ تصمیمات مدیریتی در نظام توزیع سوخت شود. 

اما در مقابل سخنان فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نشان داد که اصل اجرای سیاست‌های مدیریت مصرف بنزین قطعی است. وی تصریح کرد که با توجه به حجم بالای یارانه پرداختی به بنزین، دولت ناگزیر از اجرای راهکار‌هایی برای ایجاد تعادل در مصرف است. هرچند هنوز درباره تغییر سهمیه یا قیمت تصمیم نهایی اتخاذ نشده، اما دولت تاکید دارد که برخلاف تجربه‌های گذشته، هرگونه تصمیم احتمالی پیش از اجرا، به‌صورت شفاف و صادقانه با مردم در میان گذاشته خواهد شد. 

این موضع‌گیری‌ها نشان می‌دهد دولت تلاش دارد مدیریت مصرف را به‌جای افزایش فوری قیمت‌ها در اولویت قرار دهد؛ رویکردی که می‌تواند شامل اصلاح سهمیه‌ها، تشویق استفاده از CNG، توسعه حمل‌ونقل عمومی یا سایر ابزار‌های مدیریتی باشد. 

در مقابل، وضعیت حمایت‌های معیشتی تصویر متفاوتی دارد. سخنگوی دولت درباره افزایش اعتبار کالابرگ الکترونیکی اعلام کرد که در حال حاضر تصمیمی برای افزایش مبلغ آن اتخاذ نشده است. به‌گفته مهاجرانی، اگرچه دولت تمایل دارد میزان اعتبار کالابرگ را افزایش دهد، اما این اقدام تنها در صورت وجود منابع مالی پایدار امکان‌پذیر خواهد بود و دولت قصد ندارد بدون پشتوانه مالی، وعده‌ای به مردم بدهد. 
 
در مجموع، مجموعه اظهارات مسئولان نشان می‌دهد دولت در آستانه ماه‌های پرمصرف سال، سیاست مدیریت مصرف بنزین را به‌طور جدی دنبال خواهد کرد و احتمال اعمال تغییراتی در شیوه توزیع یا مدیریت مصرف سوخت وجود دارد، اما در حوزه حمایت‌های معیشتی، دست‌کم در کوتاه‌مدت، افزایش اعتبار کالابرگ در دستور کار قرار ندارد.

به‌این‌ترتیب، تمرکز اصلی دولت در شرایط کنونی بر حفظ تراز انرژی از طریق مدیریت مصرف و پرهیز از تحمیل هزینه‌های جدید به مردم است؛ هرچند تصمیمات نهایی درباره بنزین، در صورت ضرورت، پس از بررسی و اطلاع‌رسانی عمومی اتخاذ خواهد شد.
newsQrCode
برچسب ها: کالابرگ بنزین
ارسال نظرات

نیازمندی ها