دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از today، طرز طبخ غذا و استفاده از ظروف برای درست کردن غذا بسیار مهم است و در سلامتی ما تاثیر فراوان دارد. در زمان های قدیم برای پخت غذا از ظروف سنگی و مسی استفاده می کردند اما در دنیای پر شتاب امروزی این ظروف جای خود را به زودپز و آرام پز داده اند تا پخت غذا با سرعت انجام شود .در این بخش شما را با قواعدی که برای استفاده بهتر از این وسایل وجود دارد ، آشنا می کنیم.
آرام پز
مواد غذایی درون آرام پز با حرارت کم بین 75 تا 135 درجه سانتی گراد و به آهستگی و با حجم زیادی آب می پزد . افرادی که وقت کمی برای آشپزی دارند بهتر است از آرام پز استفاده نمایند و قبل از بیرون رفتن از خانه مواد غذایی را درون آن بریزند و بعد از برگشت به خانه غذای آماده تحویل بگیرند .
مجموعه عواملی چون حرارتی که در ظرف تولید می شود، زمان طولانی پخت و بخار محبوس شده در ظرف در بسته، باکتریها را از بین برده و آرام پز را به وسیله ای ایمن برای تهیه غذا تبدیل میکنند.
برای جا افتادن انواع خورش و پخت آن در ظرف آرام پز باید طوری باشد که بخار از آن خارج نشود و دمای پخت، ثابت باقی بماند پس درب ظرف را بسته نگه دارید. باز کردن درب ظرف برای اینکه "نگاهی به آن بیاندازید" زمان پخت را به تاخیر می اندازد زیرا دوباره برای اینکه غذا به درجه حرارت قبل برسد به حدود 20 تا 30 دقیقه زمان نیاز دارد و این تاخیر با هر بار برداشتن درب ظرف تکرار می شود.
برای اینکه غذا درون آرام پز فاسد نشود باید درجه آرام پز کم باشد تا غذا به آرامی و بدون نیاز به رسیدگی در آن تهیه شود .
برای اینکه مطمئن شوید درجه حرارت برای غذایی که می پزید ، سالم و مطمئن است ، 2 لیتر آب نیم گرم درون آرام پز بریزید سپس آن را به مدت 8 ساعت روی درجه پایین بگذارید و با دماسنج سریع دمای آب را اندازه گیری نمایید . در این کار تاخیر نداشته باشید زیرا به محض برداشتن در ظرف، دما به سرعت کاهش پیدا می کند.
همانطور که اشاره کرده است دمای آب باید 85 درجه سانتی گراد باشد . اگر دما از این حد بیشتر باشد، به این معنی است که اگر غذا را 8 ساعت و بدون هم زدن در آن بپزیم، غذا بیش از حد پخته می شود و یا آب خود را از دست می دهد. اگر حرارت آب کمتر از 85 باشد، یعنی آرام پز شما به دمای مناسب نمی رسد و امکان فاسد شدن غذا در آن وجود دارد.
آرام پزهای دارای ظرف سرامیک خیلی آسان تمیز می شوند و شما می توانید غذای آماده شده در آن را در یخچال قرار دهید و در زمان مناسب بخورید.
نباید برای داغ کردن دوباره غذا از آرام پز استفاده نمایید . غذای باقیمانده را دو ساعت پس از پخته شدن در ظروف کم عمق درب دار قرار داده و در یخچال بگذارید و برای داغ کردم مجدد آن از اجاق گاز یا ماکرویو استفاده کنید .
ظرف آرام پز را بیشتر از دو سوم گنجایش پر نکنید و هیچ گاه نباید کمتر از نصف آن پر کنید.
در آرام پز گوشت و مرغ سریعتر از سبزیجات می پزد پس بهتر است ابتدا سبزیجات را در ته و دور ظرف قرار دهید و سپس گوشت را اضافه کنید و روی مواد مایعی مانند آب، آب گوشت یا مرغ یا سس بریزید .
به علت استفاده از درجه حرارت پایین، پروتئین فقط اندکی منعقد شده، آب کمتری از دست داده و بنابراین قابل هضم ترین شکل خود را داراست. پخت غذا های پروتئینی مانند گوشت درون آرام پز موجب می شود که غذاها ترد باشند زیرا کلاژن محلول می شود؛ بنابراین بهترین روش پخت مناسبی برای گوشت های سفت است.
درون آرام پز گوشت تازه یا آب شده بریزید و هرگز گوشتی را که هنوز یخ زده است به کار نبرید.
گوشت را به اندازه های درشت خرد نکنید و آن را در قطعات کوچک خورشتی یا ریز خرد یا ورقه کنید.
مرغ را درسته در ظرف قرار ندهید و آنرا به قطعات کوچکتر تقسیم کنید.
در ساعت اول گوشت را با درجه بالا بپزید و سپس درجه حرارت را کم کنید. این گونه آرام پز سریع داغ شده و به تدریج حرارت آن به اندازه مناسب پایین می آید.
غذاهایی که در آرام پز می پزید باید دارای مایعات و به قولی آب دار باشند. غذاهایی مانند سوپ، خوراک لوبیا، تاس کباب و.. انتخابهای مناسبی هستند.
در صورتی که در نبود شما و در حین پخت غذا با آرام پز، برق قطع شده بود ، حتی اگر غذا سالم بود آن را دور بریزید.
در صورت بودن در منزل اگر حین پخت غذا با آرام پز برق قطع شد ، سریع مواد غذایی را به داخل قابلمه بریزید و باقی مراحل پخت را روی اجاق گاز یا فر انجام دهید.
در پاسخ به سوال یکی از کاربران از بخش خانه داری باید بگوییم اگر هنگام قطع برق در خانه بودید و از پخته بودن غذا اطمینان داشتید، غذا تا 2 ساعت در داخل آرام پز خاموش سالم باقی میماند.
آرام پزی را بخرید که گنجایشی متناسب با نیاز شما داشته باشد. اگر خانواده کوچکی دارید ، اندازه کوچک و متوسط برای شما کفایت میکند اما اگر تعداد افراد خانواده زیاد است، مدل بزرگتری را انتخاب کنید.
مدلی را انتخاب کنید که ظرف سرامیک جداگانه داشته باشد .
آرام پز کردن روش خوبی برای پخت غذا مخصوصا برای افرادی که زمان کافی برای پخت و پز ندارند، محسوب می شود. هنگام پخت مواد غذایی با آرام پز به علت حرارت دادن بیش از حد ترکیب های موجود در غذا برخی از ویتامین های موجود در آن ها مانند ویتامین C تخریب می شود اما پروتئین، فیبر یا حتی برخی ویتامین های مقاوم تر مانند ویتامین های گروه Bکه مقاوم تر هستند ، تخریب نمی شوند و ترکیب های موجود در مواد غذایی مانند ترکیب های موجود در گوشت ها، حبوبات یا حتی سبزی ها به آب خورش وارد می شوند بنابراین مصرف آب خورش ها می تواند حجم بالایی از ریز مغذی ها و درشت مغذی ها را به بدنمان برساند.
در زودپزها به دلیل کوتاهی مدت زمان پخت غذا تخریب ویتامینها کاهش می یابد و خواص غذاها تا حدود زیادی حفظ می شود اما درجه حرارت و فشار بالای زودپز باعث تخریب سریعتر ویتامینها میشود.
در حالت کلی در زودپز اثر مخرب بر ویتامینها حین طبخ غذا کمتر است زیرا غذا در زودپز سریعتر پخته میشود و ترکیبهای آن کمتر در معرض هوا قرار میگیرند. کاربرد دیگ زود پز در حفظ ویتامین C در میوه ها و سبزی ها و نیز کاهش زمان پخت مناسب است.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد